Hlavní obsah

Ani titul hvězdu nepřesvědčil. Kanonýr Beauguel v létě opustí Plzeň, kam zamíří?

Francouzský fotbalista Jean-David Beauguel v létě opustí mistrovskou Plzeň. Třicetiletý útočník, který s 18 góly vede prvoligovou tabulku střelců, neprodlouží končící smlouvu. Beauguel své rozhodnutí oznámil v klubovém magazínu Viktorián před nedělním závěrečným utkáním pátého kola nadstavbové skupiny o titul proti Ostravě.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Útočník Jean-David Beauguel odejde po sezoně z Viktorie Plzeň

Článek

"Jsem v Česku už osm let a potřebuji novou výzvu. Byla to pro mě ta nejlepší léta, ale cítím, že je čas na něco čerstvého. Chci vystoupit ze své komfortní zóny a zažít nová dobrodružství. Můj manažer mě přesvědčoval, ať jdu do Francie, ale já tam nechci. Chci něco nového. To je ten hlavní důvod," uvedl Beauguel.

S jeho koncem už byl smířený trenér Michal Bílek. "Mým zájmem je, aby tu Bogy zůstal, ale co jsem slyšel od něj, tak se definitivně rozhodl, že u nás pokračovat nebude a půjde někam jinam," řekl Bílek v on-line rozhovoru s novináři.

Ve Fortuna lize končí smlouvy skvělým fotbalistům. Co s nimi bude dál? Pasáž z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Rodák ze Štrasburku do Viktorie přišel v lednu 2019 ze Zlína, předtím v Česku působil v pražské Dukle. V nejvyšší soutěži Beauguel odehrál 193 zápasů, vstřelil 65 gólů a přidal 19 asistencí.

V tomto ročníku Beauguel patřil ke stěžejním oporám Plzně na cestě za překvapivým titulem. Mimo jiné proměněnou penaltou v nastavení zařídil Viktorii důležitou remízu 1:1 na hřišti Slavie v druhém kole nadstavby.

"Prvních pět vteřin jsem byl velmi vystresovaný, ale pak jsem si vzal míč, zhluboka dýchal, snažil se být maximálně klidný a soustředěný. Když jsem pokládal balón na penaltový puntík, tak už jsem nebyl nervózní. Věděl jsem totiž, že penaltu proměním. Na sto procent," vzpomínal Beauguel.

Tak jsme první no a co! Plzeňští fotbalisté si noční oslavy užili i s fanouškyVideo: Robert Neumann, Sport.cz

Téměř dvoumetrový kanonýr získal ocenění pro nejlepšího útočníka sezony a nejlepšího cizince v anketě Ligové fotbalové asociace (LFA). "Je to má nejlepší sezona za kariéru. Podařilo se nám vyhrát titul, což je pro mě ten největší úspěch, a také jsem překonal své gólové maximum. Jsem za to nesmírně šťastný a vděčný," konstatoval Beauguel.

Během angažmá v Česku opakovaně čelil rasistickým urážkám od fanoušků, což kritizoval na sociálních sítích. Už loni v létě v jednom francouzském podcastu prohlásil, že na západě Čech nový kontrakt nepodepíše.

Láká ho exotické angažmá, návrat domů ještě neplánuje. "Tuto zimu jsem byl v kontaktu s některými kluby ve Francii, ale vracet se tam nechci. Není to tak, že bych se bál, ale chci zkrátka zkusit něco nového. Chci cestovat a zažít nová dobrodružství. Momentálně se ale soustředím na závěr sezony a oslavy. Co bude potom, uvidíme," dodal bývalý hráč Toulouse nebo Waalwijku.

Reklama

Související témata: