Hlavní obsah

Nejlepší trenér sezony Bílek: Beauguel mi řekl, že půjde jinam. Herní styl měnit nebudeme. Co Liga mistrů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvář mu pořád zdobí plnovous. Trenér fotbalových mistrů z Plzně Michal Bílek ještě nenašel sílu symbol triumfální jízdy za překvapivým titulem shodit. „Ale nezalíbil se mi, jen jsem ještě nenašel sílu oholit se, sundám ho asi až po posledním zápase s Baníkem,“ culil se Bílek, jenž zároveň ovládl anketu LFA a byl vyhlášen nejlepším trenérem sezony. Herní styl měnit nehodlá a potvrdil odchod střelce Jeana-Davida Beauguela.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Plzně Michal Bílek.

Článek

Slavíte titul, získal jste i cenu pro trenéra sezony. Jak všechny úspěchy vstřebáváte?

Všechno je příjemné. Mám obrovskou radost z titulu, jsem hrozně rád za kluky, protože v téhle sezoně odvedli fantastickou práci. Když vidíte, jak jsou oni a fanoušci šťastní, strašně moc to pro mě znamená.

Kdy jste začal v titul věřit?

Moc jsem o něm nepřemýšlel. Vlastně jsem na něj začal myslet až ke konci, kdy jsme věděli, že když vyhrajeme poslední dva zápasy, titul získáme. Jinak jsme se vždy soustředili na nejbližší zápasy, takhle to bylo po celou sezonu. Ke konci tlak sílil, věděli jsme, že to máme ve svých rukách. Zápas s Hradcem, i když byl soupeř oslabený, byl pro nás složitý po všech stránkách.

Tak jsme první no a co! Plzeňští fotbalisté si noční oslavy užili i s fanouškyVideo: Robert Neumann, Sport.cz

Bylo pro vás výhodou, že favority byly Slavia a Sparta?

Sparta i Slavia vyhlásily útok na titul, to je jasné, takhle to musí být každý rok. My jsme takovým způsobem nepřemýšleli, naše cíle byly v úvodu sezony trochu jiné. Bohužel jsme vypadli z evropských pohárů. Na jednu stranu to bylo špatně, na tu druhou jsme měli celý týden na přípravu. Minulá sezona nám nevyšla tak, jak jsme si představovali. Naším úkolem bylo dát mužstvo dohromady. Řekli jsme si, jakým způsobem chceme pracovat. Kluci to bezezbytku plnili.

Jaké byly první oslavy?

Slavili jsme, poseděli jsme. Panovala obrovská euforie, byli jsme obrovsky šťastní, že se nám to povedlo. Ale pozor, v posledním zápase proti Baníku chceme vyhrát. Už kvůli lidem, bude tu výborná atmosféra. Nehodilo by se, kdybychom k utkání přistoupili jiným způsobem než dosud.

Ještě jste neshodil plnovous.

Ale nezalíbil se mi. Ještě jsem nenašel sílu oholit se. Asi až po posledním zápase ho sundám.

Máte v hlavě už další sezonu? Jaké změny očekáváte a odchod střelce Jeana-Davida Beauguela je definitivní?

Mým zájmem je, aby Bogy v týmu zůstal. Ale slyšel jsem od něj, že se definitivně rozhodl, že u nás pokračovat nebude a že půjde někam jinam. O kádru na příští sezonu se s majitelem panem Šádkem bavíme delší dobu. Víme, že potřebujeme posílit. Uvidíme, jak to bude s Honzou Sýkorou. Byl bych rád, kdyby tu pokračoval. Určité změny v kádru musí nastat.

Dojatý a pyšný Michal Bílek. To, že jsme předčili Slavii a Spartu je pro nás obrovské vyznamenáníVideo: Sport.cz

Budete pracovat také na jiném herním schématu?

Na každý zápas jsme se připravovali trochu jinak, měli jsme různou strategii a plány. Vše se bude odvíjet i od soupeře, jak bude hrát on. Ale v herním pojetí určitě velké změny nechystáme. Naopak budeme chtít náš způsob hry ještě vylepšit, aby byl dokonalejší. Vždycky u nás bude na prvním místě zodpovědná defenziva. My jsme měli v týmu Bogyho, Chorase (Tomáš Chorý), obránci dávali góly. Věřili jsme, že pokud branku nedostaneme, jsme schopní se v útoku prosadit.

Nastoupíte v předkolech Ligy mistrů. Je postup do její základní skupiny cílem, nebo snem?

Jednoznačným cílem bude skupina v evropském poháru. Když už jsme v kvalifikaci o Ligu mistrů, půjdeme do ní s tím, že si v ní chceme základní skupinu zahrát.

Jak se vám poslouchá chvála, kterou teď jistě slyšíte ze všech stran?

Jsem hrozně rád, ale sebe úplně neřeším. Řeším hráče a mám radost kvůli nim, že se to povedlo. Je tu bezvadná parta, kluci skvěle pracovali. To je nade vše. Jestli vyhraju nějakou anketu, pro mě není důležité, i když je to příjemné. Ale tým bude vždy důležitější.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava