Hlavní obsah

Bitva o titul? Už žádné válčení, přeje si Slavia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přepočítal se až běda. Trenér Slavie Jindřich Trpišovský doufal, že Slavia v honbě za čtvrtým titulem v řadě doma zlomí plzeňský tým a vykročí k titulu. Jenže v Edenu se ve šlágru ligy hrálo podle scénáře Západočechů. A ti jsou tři zápasy před koncem soutěže v mimořádně komfortní pozici.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Plzeňský brankář Jindřich Staněk v akci.

Článek

„Remízový výsledek je pro nás komplikace. A velká. Věděli jsme, že potřebujeme čtyřikrát vyhrát, abychom mohli myslet na čtvrtý titul a nemuseli řešit výsledky ostatních. Byla ideální příležitost obrat Plzeň o body a přeskočit ji. Měli bychom boj o titul ve vlastní režii. Ale dvě minuty před koncem jsme si tenhle scénář nechali utéct," posteskl si Jindřich Trpišovský, trenér Slavie.

Obhájci titulu z Edenu jsou teď v nevýhodné pozici. Ztrácí dva body. Hostí doma Slovácko, nastoupí v Ostravě a přivítají Spartu. Naproti tomu pro Plzeň pokračuje šturm za titulem bitvou se Spartou, pak nastoupí v Mladé Boleslavi proti Hradci Králové a sezonu zakončí doma s Baníkem Ostrava.

„Nemá smysl předjímat. První na řadě je bitva se Spartou. Ale přiznávám, že výrazně do boje o titul promlouvá i Hradec. Viděl jsem oba jeho zápasy v nadstavbě a hrál velice uvolněně. Navíc jsme na podzim na jeho půdě prohráli, takže nic nebereme na lehkou váhu," ujišťoval Michal Bílek, trenér Plzně, že nehodlá dopřát Východočechům další senzační výsledek po jejich remíze na Spartě a vítězství nad Slavií.

Právě zakolísání s výběrem trenéra Miroslava Koubka může přijít Slavii draho. Nečekanou ztrátu nedokázali červenobílí v bitvě se Západočechy odčinit. „Proti Plzni byl problém, že jsme nevstřelili gól ze hry. Každý má určitou strategii. Moje mužstvo není stavěné na nějaké válčení na trávníku. Nám souboje nevyhovují, musíme se soustředit na hru," posteskl si Trpišovský. Plzeň v Edenu bravurně zvládla organizaci hry, hrála hluboko zatažená a Slavia se nedokázala prosadit v poslední třetině hřiště. Když se k tomu přidal neskutečně stmelený a pracovitý výkon Západočechů, došlo k přímému odražení útoku slávistů na první příčku.

Zbývající tři kola budou i demonstrací úspěšnosti herních stylů. Defenzivní pojetí Západočechů versus ofenzivní pojetí Slavie. „Byť jsme se prosadili jenom z penalty, náš problém není v ofenzivě. Vidím potíž především v defenzivě. Dostáváme více branek, než bychom měli a než jsme zvyklí. Vždyť jsme v minulých zlatých v sezonách s nadstavbou nastříleli devětasedmdesát a devětašedesát branek. V tom problém není. Jsme dokonce i nebezpeční," krčil rameny Trpišovský.

Výčitky, že po odchodu Kuchty, zranění Krmenčíka a bídné formě Sora musí Pražané spoléhat na matadora Tecla, šéf lavičky Slavie odmítá. „V zimě jsme se pokusili angažovat dva hráče, ale ani jeden přestup nevyšel. Standa Tecl je pro českou ligu dobrý hráč. Proti Plzni pracoval dobře. Jak říkám, problém je jinde," tvrdil Trpišovský.

Pokud bude Slavia muset podstoupit stejnou fotbalovou válku jako v neděli doma v Edenu i v některém ze zbývajících duelů, její naděje budou rozmetány. Plzeň naopak věří v naprosto precizní defenzivu, na níž si vylámal zuby i obhájce titulu. A v kouzlo ofenzivy, kterou táhne Beauguel. Kanonýr, jakého Slavia nemá. „Budeme se držet svého. A hrabat na dno sil, protože teď už si nechceme nechat šanci utéct," ujišťoval Lukáš Hejda, kapitán Plzně, že Západočeši chtějí trůn pro sebe.

Reklama