Hlavní obsah

České top týmy se trumfují v útoku. Jak zapadnou Kuchta, Jurečka a Kliment?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká fotbalová elita se trumfovala a na přestupním trhu v létě tak trochu rozjela hru ve stylu, kdo přivede zvučnějšího šutéra. Nejbombastičtěji vypadá přesun exslávisty Jana Kuchty z Lokomotivu Moskva do Sparty. „Kuchta má nejpozitivnější jméno. Nepochybuji o tom, že to Spartě s ním bude fungovat,“ věří zkušený trenér Vlastimil Palička. Mistrovská Plzeň se vytáhla s příchodem útočníka Jana Klimenta z Wisly Krakov, Slavia přivábila kanonýra Václava Jurečku ze Slovácka.

Foto: sparta.cz

Zvykejte si, Jan Kuchta v rudém dresu Sparty...

Článek

Sparta a Plzeň se musejí v létě vypořádávat s odchody nejproduktivnějších hráčů ligy, Slavia se zase na jaře potýkala s tím, že nedisponovala jasnou a spolehlivou útočnou jedničkou. Všechny tři kluby reagovaly brzy, ofenzivní esa už přivedly.

„Ovšem jméno útočníka není samospasitelné, musí zapadat do systému a k hráčům kolem něj," upozorňuje Vlastimil Palička, někdejší kouč Jablonce, Zlína či Opavy.

Všeobecně se nejvíc očekává, co předvede Jan Kuchta ve Spartě. Borec, který ještě na konci minulého kalendářního roku sázel góly za Slavii, přišel na roční hostování s opcí z Lokomotivu Moskva. „Pro Spartu bude obrovskou posilou. Myslím, že nový trenér Priske musí být nadšený, že ho bude mít v kádru. Je prověřený ze všech stran," rozebírá Palička.

Kuchta je zvyklý na náročný herní styl. Při napadání bývá poctivý, důrazný, otravný, vytrvalý. „Útočník s takovou výbušností nám rozhodně pomůže," přikývne asistent sparťanského trenéra Thomas Nörgaard.

Kuchta navíc pracovitost doplňuje tím nejdůležitějším - góly. Ve Slavii byl produktivní, solidně si vedl i v Lokomotivu, zaskvěl se na červnovém reprezentačním srazu, vyšly mu zejména domácí zápasy proti Švýcarsku a Španělsku.

Skvělý Jan Kuchta. Jeden gól dal, druhý zařídil. Pomůže mu to k odchodu z Ruska?Video: Sport.cz

Sparta od něj bude čekat přísun branek a asistencí po odchodu Adama Hložka do Leverkusenu, byť jeho pozice v sestavě byla jiná. Letenští se budou moct opřít i o jednadvacetiletého forvarda Tomáše Čvančaru, jenž dal na jaře devět gólů.

Co konkurence v podobě motivovaného reprezentanta znamená pro Čvančaru? Určitě těžší pozici, jistě ale mohou nastat situace, kdy budou moct hrát oba. „Čvančara by měl Kuchtův příchod uvítat. Může to pomoct i jemu. Teoreticky by mohli fungovat jako třeba v budoucnu Kuchta se Schickem v reprezentaci, Kuchta se pro tým obětuje, rozdá, z toho by mohl Čvančara těžit," míní sedmašedesátiletý kouč, jenž před dvaadvaceti lety senzačně dovedl Ratíškovice do finále domácího poháru.

O místo ve sparťanském kádru bojují také Václav Drchal a Lukáš Juliš. Personálně podobně našlapaně vypadá útok Slavie. Figurují v něm novic Václav Jurečka, talent Daniel Fila, mazák Stanislav Tecl, rychlík Yira Sor nebo univerzál Ivan Schranz. „Typologicky i charakterově mi to přijde dobře poskládané," míní Palička.

„Musím se porvat o šanci získat pozici prvního útočníka, i když to bude náročné. Slavia má strašně velkou kvalitu a je tu velká konkurence," hlásí pro klubový web Jurečka.

Sedmnáct zásahů z posledního ligového ročníku mu pro tuhle snahu dává dobrý vklad. „Jurečka bude pro Slavii v české lize prospěšnější než Sor, který to v ní má daleko těžší než v evropských pohárech. Druhou věcí je otázka, jak se Jurečka prosadí v mezinárodních zápasech. Každopádně si myslím, že jeho potenciál leží ještě výš, než dosud předvedl," přemítá Palička.

Úskalí vidí v přechodu do top klubu. „Je otázka, jak se s tím popasuje psychicky. Ve Slavii bude jiný tlak než ve Slovácku, budou se očekávat pořád výsledky a od něj góly," dodává k Jurečkovi.

Plzeň lepí díru po odchodu nejlepšího střelce ligy Jeana-Davida Beauguela, jenž během tažení za mistrovským titulem nastřílel devatenáct branek. Urostlého a v soubojích silného útočníka mají Západočeši v Tomáši Chorém. Čerstvě příchozí Jan Kliment je pohyblivější. Dodá i góly? Angažmá v polské Wisle Krakov mu nevyšlo, vsítil čtyři branky, slavný polský klub sestoupil.

„Uvidíme, byl teď rok pryč. Ovšem nemyslím si, že je tak pracovitý jako Kuchta. Beauguel byl schopný uhrát balony, byl na správném místě v pokutovém území, hrál dobře hlavou. V těchto ohledech byl lepší než Kliment," porovnává Palička.

Kliment by měl dodat Plzni více přímočarosti a pohyblivosti. „Pokud Honza nastoupí hned, tak budeme muset hru malinko změnit," připouští plzeňský trenér Michal Bílek. „Zase jsem u toho, je potřeba, aby útočník zapadl do systému a ostatní ho dokázali využít," tvrdí Palička.

Reklama