Hlavní obsah

Chci se v sestavě udržet. Slávista Hromada o podzimní formě, sinusoidách v Edenu i trestu v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když bylo fotbalové Slavii ouvej, trenéři a spoluhráči se na něj mohli spolehnout. Střední záložníci odpadali, Jakub Hromada se tak stal jednou z klíčových postav červenobílého souboru v lize. Byl v báječném rozpoložení, tým pomáhal táhnout. „Teď záleží jen na mně, jestli v tom budu pokračovat, abych i na jaře mohl hrát co nejčastěji v základní sestavě,“ bilancuje záložník Hromada, který na podzim nemohl hrát Konferenční ligu, protože nebyl na soupisce. I proto byl v lize plný sil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Jakub Hromada (vpravo) se raduje z gólu proti Spartě. Za ním Lukáš Masopust.

Článek

Byl jste ve druhé polovině podzimu v nejlepší formě v životě?

To nevím. Jde to ruku v ruce s výsledky, ale myslím, že na jaře před rokem a půl před mistrovstvím Evropy, kdy jsme hráli vyřazovací fázi Evropské ligy proti Leicesteru, Rangers a Arsenalu, jsem měl formu možná ještě trošičku lepší. Tehdy jsem se dostal i na evropský šampionát. Pro mě je každopádně důležité, abych ty výkony potvrzoval delší dobu. To je teď můj úkol.

Nebyl jste zapsán na soupisce pro Konferenční ligu, tudíž jste mohl nastupovat jen v českých soutěžích. V lize na vás trenérský štáb hodně spoléhal, zvlášť když měla Slavia tolik zraněných hráčů. Seděla vám tahle důležitá role?

Asi ano. Důvěra trenéra je ve fotbale velmi důležitá. Cítil jsem, že trenéři se mnou do základní sestavy v posledních ligových zápasech počítají. Člověku se pak lépe hraje a trénuje, když není pod neustálým tlakem a nežije v nejistotě, jestli hrát bude, nebo ne. Pokud se vyhrává a hrajete dobře, není důvod pro změnu, to byl případ této poloviny sezony. Jsem za to rád.

Jak vám klapala souhra s Oscarem ve středu zálohy, což byla poměrně nouzová varianta?

Před sezonou si asi nikdo nedokázal představit, že ve druhé polovině podzimu budeme hrát v lize ve středu zálohy já a Oscar. Ale myslím, že si to celkem sedlo. Moc variant nebylo, Osky na téhle pozici dřív i hrál. Mně se s ním hrálo velmi dobře. Rozuměli jsme si a výsledky to potvrdily. Defenziva týmu se zpevnila, my jsme k tomu a výsledkům nějakým způsobem přispěli.

Na druhou stranu jste asi musel těžce kousat, že si v Evropě nemůžete zahrát, že? Navíc v ní máte ještě trest na jeden zápas. Za vyloučení proti Legii Varšava v minulé sezoně jste dostal stop na tři zápasy a zatím jste si odpykal jen dva, protože jste byl od té doby zapsán na soupisce jen pro dvojutkání s gibraltarským týmem St Joseph's.

Je to tak. Už více než rok jsem nemohl hrát evropský zápas kvůli červené kartě na Legii. To, že jsem minulý rok nebyl zapsaný pro skupinovou fázi, byl svým způsobem i trest od klubu. Ta červená karta po zápase s Legií byla moje blbost, pouštěl jsem se do diskusí, do kterých jsem se asi pouštět neměl. Ale člověk se z chyb učí, už to nevrátím. Skupinu jsem proseděl, a když pak máte vyřazovací fázi na dva zápasy, je asi nesmysl, aby vás trenéři zapisovali na utkání, do kterých stejně nemůžete zasáhnout. Jsem vděčný za to, že mě trenéři zapsali na dvojutkání s gibraltarským týmem a mohl jsem si alespoň něco odstát. Pak už jsme ale měli těžké soupeře, na Panathinaikos a Raków potřebovali hráče, kteří mohli hrát. A na skupinu jsem zapsaný nebyl. Evropa pro nás v této sezoně skončila, uděláme ale vše pro to, abychom se do pohárů zase dostali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Jakub Hromada jásá po gólu proti Spartě.

Nebyl jste pak ale z tohoto důvodu svěžejší v lize?

Když člověk nehraje uprostřed týdne evropské zápasy, je pak víc odpočatý a má víc sil. Navíc někteří hráči byli zranění. Trenéři na mě ukázali a já se jim snažil odvděčit. Dokázal jsem být připravený, plus jsem dal gól Spartě. Myslím, že moje výkonnost byla na konci podzimu docela dobrá. Jsem za to vděčný a teď záleží jen na mně, jestli v tom budu pokračovat, abych i na jaře mohl hrát co nejčastěji v základní sestavě.

Udržíte se v ní? Vrátit po zranění by se měli Tomáš Holeš, Petr Ševčík nebo Ibrahim Traoré, konkurence bude velká.

Jednoznačně bude. Ale beru to jen pozitivně. V klubu jsem už dost dlouho na to, abych dokázal bojovat s takovou konkurencí a prosadil se v ní. U mě to byla vždy taková sinusoida, střídal jsem lepší období se zraněními a horšími časy. Jsem rád, jak je to dnes. Na jaro bude sestava nabitá, boj o místo bude velký, ale konkurence je vždy ku prospěchu. Ve Slavii to tak je, na každém tréninku musíte trenérům dokazovat, že právě vás by měli o víkendu vybrat do sestavy.

Zmiňujete, že prožíváte sinusoidy, chvíli se vám daří a pak se dostanete třeba až mimo sestavu. Jak to berete?

Snažím se to brát jako fakt. Naštěstí se s tím dokážu vyrovnat a v pravý moment zabrat. Někdy je to o štěstí, někdy o kartách, někdy o zraněních. Nejdůležitější je, abyste byl připravený, když šanci dostanete. Pokud ji nevyužijete, budete na ni zase muset čekat. Mně se vždy podařilo vydržet v sestavě docela dlouhou dobu a plnit to, co po mně trenéři chtěli. Jak už jsem řekl, udělám vše pro to, abych se v sestavě udržel.

Reklama

Související témata:
  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  3 : 2 Jablonec - Karviná 3 : 2 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  2 : 0 Pardubice - Zlín 2 : 0 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  2 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 2 : 1 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.