Hlavní obsah

Čtyři góly, žádné nervy a spěch na šlágr. Nechtěli jsme riskovat, řekl Trpišovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od fanoušků po zápase slyšeli hlasité přání: „My chceme postup!“ Na odvetu osmifinále fotbalové Evropské ligy s AC Milán dojde až ve čtvrtek, ovšem generálka Slavii vyšla báječně: v nedělní lize doma smetla 4:0 Teplice. „Potřeboval bych stihnout druhou půli Liverpoolu proti City,“ mrkl na reportéry slávistický trenér Jindřich Trpišovský o pauze rozehraného šlágru Premier League. „Můžeme to vzít rychle?“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský se svým týmem odehrál pohodovou generálku na odvetu osmifinále Evropské ligy, červenobílí doma porazili Teplice 4:0.

Článek

Můžeme. Ostatně proti Teplicím jste jeli podle ideálního scénáře, ne?

Jsem spokojený s výkonem i s tím, jak jsme zápas zvládli. Jednoznačně a dominantně. Dostávali jsme soupeře pod tlak, dařilo se nám otáčet hru a měli jsme dobrý pohyb. Mohli jsme dát i víc gólů než čtyři.

I tak to bylo vaše nejvýraznější jarní vítězství.

Nevyužili jsme pár náznaků a nevyhověli jsme si v některých situacích, ovšem to hlavní se nám povedlo. Byl to zajímavý zápas i díky Teplicím: aktivně hrály nahoru a snažily se nás napadat, nebyl to klasický defenzivní blok. Pro nás je plus, že se nám v náročném programu povedlo ušetřit trochu sil. Jedinou kaňkou je, že nevíme, co bude s Lukášem Masopustem: po první půli střídal kvůli začínajícímu zdravotnímu problému.

Zato fit už je křídelník Matěj Jurásek, jenž se podepsal pod první dva góly. Co říkáte na jeho snový comeback?

Jsem rád, že mu to takhle vyšlo. Zranil se v listopadovém zápase s Plzní a pak byl do konce podzimu vyřazený, zranění se mu navíc dvakrát zkomplikovalo. V posledním týdnu už trénoval s týmem, a protože nám vypadl Schranz, rozhodli jsme se, že Matěje proti Teplicím postavíme od začátku.

Šedesát minut bylo jeho maximum, nebo jste ho šetřil na čtvrteční odvetu s AC Milán, kde se může taky hodit?

Chtěli jsme si Matěje otestovat i právě směrem ke čtvrtku. Už v poločase říkal, že toho má dost a nevydrží celý zápas. V zápase s Milánem bude proti němu hrát Theo Hernández, takže bude potřeba i práce do defenzivy. Pořád ale platí, že Matěj je hráč, který nám může přinést rozdílovost.

Co budete dělat pro to, abyste ho udrželi na vlně? Protože když na ní je, umí být na hřišti bezkonkurenční.

Zrovna tohle Juras nepotřebuje slyšet. (usmívá se) U mladších hráčů je složitější ustálit výkonnost než u starších a zkušenějších. U Matěje je někdy trochu rozdíl v domácích a venkovních zápasech, ovšem v noze má dynamit. Pravda, někdy branku netrefí, ale proti Teplicím to dvakrát zvládl skvěle: potěšil mě hlavně druhým gólem, který dal z jiné pozice než obvykle. Potřebujeme u něj udržet zdravé sebevědomí, pak může mít velkou kariéru.

Zajímavý detail: proti Teplicím se vystřídali tři kapitáni, přičemž kromě zavedených lídrů Lukáše Masopusta a Stanislava Tecla měl pásku poprvé na rukávu i 23letý stoper Tomáš Vlček. Proč právě on?

Další obvyklí kapitáni nebyli na hřišti, a když se spočítaly roky ve Slavii, tak právě Tomáš je v klubu nejdéle. Byla to pro něj odměna i za poslední povedené měsíce. Cením si, že nám proti Teplicím v nouzi hodně pomohl na pozici defenzivního záložníka. (Tomáš Vlček: „Splnil se mi dětský sen, mám v sobě spoustu emocí. Je pro mě obrovská čest, že jsem mohl být v domácím zápase kapitánem. Snažil jsem se, abych byl na hřišti platný a zasloužil si to.“)

Po porážce 2:4 v Miláně jste obměnili základní sestavu na pěti místech. Takhle jste to plánovali už po zápase v Itálii?

Čekali jsme, jak to bude vypadat na sobotním tréninku. Každý hráč to má trochu jinak: v Miláně jsme skončili ve čtvrtek před půlnocí, v pátek jsme letěli domů a v sobotu už jsme se zase sešli. Hlavně starší hráči v našlapaném programu narážejí na svoje limity. Bavili jsme s kluky o jejich pocitech a sledovali jsme, jak se kdo pohybuje. S jedním hráčem jsme počítali na Teplice, ale podle jeho pohybu na tréninku jsme ho ze zápasu radši vynechali. Prioritou bylo poskládat sestavu tak, abychom zvládli Teplice a neriskovali zranění před Milánem.

Reklama