Hlavní obsah

Dobrá zpráva z Prahy, více peněz pro české kluby! Superliga je však i pro ně velkou hrozbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více zápasů, více peněz. Taková je perspektiva českých fotbalových klubů před rozšířením evropských pohárových soutěží, k němuž dojde od sezony 2024/25. V Praze se za pořadatelství Ligové fotbalové asociace (LFA) uskutečnilo valné shromáždění European Leagues sdružující 40 lig z celého kontinentu. Jedním z hlavních témat bylo rozdělování zisku z pohárových soutěží. „Zvýšení příspěvků pro kluby, které do pohárů nepostoupí, jsou pro české kluby signifikantní peníze,“ avizuje Dušan Svoboda, předseda LFA.

Dušan Svoboda, předseda LFA, po skončení kongresu European Leagues v PrazeVideo: LFA

 
Článek

Porcování medvěda by mělo být zase o něco lukrativnější. Jak vyplynulo z konference v Praze, příjmy z evropských pohárů se s reformou jejich modelu zvýší z 3,6 na 4,8 miliardy eur za sezonu. Zástupci European Leagues budou při jednáních s UEFA požadovat, aby se v cyklu 2024-27 navýšily takzvané platby solidarity nezúčastněným klubům ze 4 % na 10 % z celkových příjmů z pohárů.

Hrozbou je ovšem stále projekt Superligy, s nímž si zahrávají nejbohatší evropské kluby.

„Superliga je nebezpečím. Díky sdružení European Leagues můžeme přispět k vytváření určitého tlaku směrem k dalším fotbalovým autoritám a účastníkům dění, aby byl brán zřetel na potřeby malých a středně velkých lig," poukazuje Svoboda.

Finále Konferenční ligy? Chceme dokázat, že ČR má co nabídnout, říká Petr FousekVideo: Sport.cz

„Superliga je umělý projekt, který je orientovaný jenom na byznysový výnos. Jejím založením by fotbal přišel o to, co činí jedinečným současný pyramidální systém, který je orientovaný i sportovně-společensky. Budoval se spoustu let," zdůrazňuje předseda fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek, který se kongresu také zúčastnil.

„Současný model UEFA je vybroušený nejen po sportovní stránce. Má postupy, sestupy, návaznost na mezinárodní soutěže, myslí na trenéry, rozhodčí, mládež. Propojuje UEFA s národními svazy, důležitý je solidární systém dělení financí. Založením Superligy by se systém oslabil. Souvislosti jsou mnohem širší, dotklo by se to všech profesí, které ve fotbale působí," apeluje Fousek, který byl nedávno zvolen do výkonného výboru UEFA.

Reklama

Související témata:
  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.