Hlavní obsah

Zástupci nejslavnějších fotbalových lig míří do Prahy. Bude to svátek, má jasno Hajný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ligová fotbalová asociace uspořádá od 19. do 21. dubna v Praze 46. Valné shromáždění European Leagues, kam zavítají zástupci nejslavnějších lig, aby řešili aktuální otázky týkající se ligových soutěží a evropského fotbalu. Na spokojenost hostů, stejně jako na plánovaná jednání i další aktivity bude za českou stranu dohlížet obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný. Zasedání zmíněné organizace pravidelně účastní, ale poprvé bude v roli hostitele. „Žádné speciální požadavky ze strany hostů neregistrujeme, nejsme seskupení rockových kapel," usměje se Hajný. Je připravený udělat vše, aby byli hosté maximálně spokojení a jednání zástupců fotbalových ligy byla úspěšná.

Foto: Ligová fotbalová asociace

Daniel Hajný, obchodní a marketingový ředitel Ligové fotbalové asociace, zastupuje českou stranu na Valném shromáždění European Leagues v Praze.

Článek

Co přesně obnáší organizace zasedání zástupců nejlepších evropských lig v Praze?

Dá se říci, že to je akce, kterou jsme svým rozsahem ještě nepořádali. I proto je pro nás v Ligové fotbalové asociaci velkou výzvou. Do Prahy dorazí na pár dní zástupci více jak čtyřiceti evropských fotbalových lig, a to včetně těch největších jako jsou Premier League, Bundesliga, La Liga či Série A. Pro účastníky zajišťujeme kompletní servis, tedy ubytování, dopravu, program včetně společenské části, jejíž hlavní bod se odehraje ve čtvrtek v Míčovně Pražského hradu.

Mají hosté z nejslavnějších lig nějaké speciální požadavky?

Neregistrujeme žádné „výstřelky". Nejsme seskupení rockových kapel. Tudíž od všech účastníků se jedná o naprosto běžné požadavky. My se zároveň budeme snažit o to, aby se v české metropoli všichni cítila dobře a poznali všechny její krásy. Zasedání Evropských lig není důležité jen pro český fotbal, ale má přesah i dál. Hovořil jsem s většinou účastníku na posledním zasedání v Portu a do Prahy se všichni velmi těšili.

Jaká témata se tedy budou řešit?

Máme několik stěžejních témat. Zásadní otázky blízké budoucnosti evropských pohárů v novém cyklu od roku 2024. Jde třeba o mezinárodní kalendář či distribuce peněz od UEFA. Vztahy s dalšími fotbalovými subjekty jako FIFPRO, kluby, fanouškovské organizace nebo politické instituce Evropské Unie a v neposlední řadě se budou řešit hospodářské náležitosti včetně společných projektů pod hlavičkou European Leagues.

Jaká je vlastně role European Leagues?

Evropské ligy jsou jeden z významných hráčů na diplomatické mezinárodní fotbalové mapě. Jak jsem říkal, zastupují dnes více jak 40 fotbalových soutěží z 31 zemí v Evropě. V některých zemích i více soutěží než jen tu nejvyšší. Zároveň jsou respektovaným partneren při konzultacích pro UEFA. Evropské ligy jsou zároveň zastáncem zachování kvalitativní rovnosti (tzv. competitive balance) mezi soutěžemi – díky podpoře středních a menších soutěží.

A co česká stopa. Co je hlavním přínosem LFA z pohledu Evropských lig?

Rozhodně snaha Evropských lig o rovnoprávnější distribuci finančních prostředků z UEFA – pro střední/menší ligy na úkor velkých – mimo jiné formou takzvané solidarity payments. V obchodní rovině, kterou řeším, je to pak účast na mezinárodních kolektivních projektech. V tom posledním jsme uzavřeli kontrakt se společností IMG ARENA, což je přední společnost v oblasti sportovního obsahu a technologií. Smlouva mezi LFA a IMG ARENA byla uzavřena na základě výběrového řízení, které podpořila právě mezinárodní organizace European Leagues (Asociace evropských profesionálních fotbalových lig). Zároveň, a to je nutné zdůraznit, máme možnost se jako ligová asociace podílet se na budoucím vývoji evropského fotbalu. A také získávat informace pro LFA z globálního fotbalového prostředí přímo od zdroje.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.