Hlavní obsah

GLOSA: A co takhle čip, který vyjeví pravdu? Anebo co se raději probudit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A co takhle čip? Fotbal už nám stejně řídí VAR, v některých zemích a soutěžích přece technologie Hawk-Eye, GoalRef či Cairos avizují rozhodčím, zda míč překročil brankovou čáru celým svým objemem či nikoli, stejně jako jim kalibrovaná čára napovídá, zda šlo o postavení mimo hru a o kolik milimetrů se jednalo. Proč tedy neimplantovat hráčům do těla chytrý čip, který by při každém doteku s míčem vyjevil pravdu?!

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Luděk Peřina

Zdeněk Pavlis komentuje dění v českém fotbale

Článek

Třeba kde končí slávistickému Lukáši Masopustovi ruka a začíná rameno? Kde má Michal Kohút ze Slovácka hranici podpaží? A zda ruka Petra Hronka z pražských Bohemians zůstala v nedělním ligovém zápase s Jabloncem v přirozené poloze, nebo šla balonu vstříc vědomě?

Pravda, vyžadovalo by to další upřesňující výklad pravidel. A nejspíš i normativy, kolik centimetrů může být hranice podpaží od ramenního kloubu maximálně vzdálená.

Ale proč ne?

Rozhodčím by se ulevilo, jejich kolegům u videa tuplem, protože komputer by jim zajisté okamžitě vychrlil třeba i to, zda se Kohútovo či Masopustovo podpaží pohybuje v normě či ji překračuje. A také, jestli jim byla v případě jejího překročení udělena výjimka platná pro hráče živícího se fotbalem.

Že by to už hraničilo s fantasmagorií?

A nejsou snad fantasmagorií už současná inovovaná a stále vylepšovaná pravidla, která budou časem nejspíš ještě objemnější než Jiráskovy sebrané spisy? Vždyť už teď jim rozumí nejspíš jen členové pravidlové komise IFAB a možná pár osvícených navrch?

Rozhodčí v nich tápou, trenéři svorně přiznávají, že se v nich nevyznají a jejich výklad je jim na hony vzdálený, protože interpretace se liší pomalu případ od případu a týden od týdne. O zmatených hráčích, natož fanoušcích, nemluvě.

Divíte se? Cožpak z lavičky, natož z tribuny rozpoznají, kde je hranice mezi rukou a ramenem? Kde končí podpaží a začíná paže? Zda hráč měl ruku v přirozené či nepřirozené poloze?

A to není vše, protože je třeba vzít v potaz, jakým objemem se balon ruky či ramene dotkl, zda si hráč za přispění paže zvětšil objem těla, či nikoli, jak se k míči stavěl, než ho mínil zpracovat.

Prostě, jak se k němu „šteloval", což se třeba právě v případě Masopusta nahrávajícího Kuchtovi na jediný, a tudíž rozhodující gól Slavie v sobotním duelu na Hané nezdálo olomouckému trenérovi Jílkovi zrovna košér.

A to je tady ještě pravidlo o dovoleném a nedovoleném hraní rukou, které už tuplem málokomu hlava bere.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva Trenér Slavie Jindřich Trpišovský, Michal Vepřek z Olomouce a hlavní rozhodčí Miroslav Zelinka.

Chtějte pak na rozhodčích, aby jim šrotovala jako komputer a ve vteřině rozhodla. A požadujte na jejich strahovských šéfech, aby je zatratili za to, že zvolili variantu A, i když stejně tak mohli dát přednost variantě B.

Kdysi platívalo, že fotbal je zábavou chudých, a proto má jasná, jednoduchá a po staletí neměnná pravidla.

Teď jim ho ovšem ukradli bohatí, takže pravidla jsou stále složitější a komplikovanější, chtělo by se dodat.

Pro bohaté by ale přece nemělo představovat problém zadat vědcům úkol vymyslet a zkonstruovat čip, který by rozpoznal, kde končí rameno a začíná ruka a kde je vlastně hranice podpaží?!

Pak by stačilo implantovat ho hráčům do těla a fotbalová fantasmagorie by byla dokonána.

Tedy pokud v ní už nežijeme, což je určitě nejen pocit trenérského doyena Petra Rady prosebně volajícího: Už se všichni probuďte!

Nebo vy ho snad nemáte?!

Zdeněk Pavlis

Zdeněk Pavlis pracuje padesát let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi, Železná Sparta, Od Bicana k Lafatovi. Je držitelem Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu a laureátem Ceny dr. Václava Jíry.

Reklama

Související témata:
  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  3 : 2 Jablonec - Karviná 3 : 2 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  2 : 0 Pardubice - Zlín 2 : 0 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  2 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 2 : 1 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Plzeň - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec zítra 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc zítra 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta zítra 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.