Hlavní obsah

GLOSA: Liga, sníh a přestřelky na sítích. I fotbal někdy musí ustoupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tribunách mrzly dvě tisícovky srdcařů, žlutý míč se na bílém povrchu ztrácel a vztek musel lomcovat i se sponzory, jejichž loga na bannerech kolem hřiště zasypával sníh. Ligový zápas Olomouce se Slováckem byl čímkoliv, jen ne reklamou na fotbal. Poťouchlé počasí odložilo čtyři z pěti sobotních duelů, ovšem těžko se jde ubránit dojmu, že se kvůli výjimečné situaci mělo v ligovém programu škrtat ještě víc.

Foto: Luděk Peřina, Sport.cz

V sobotu se kvůli problémům se sněhem odehrál jediný z pěti plánovaných zápasů fotbalové Fortuna ligy.

Článek

Klasický ligový den začíná výkopem ve tři odpoledne, ovšem tahle sobota byla od rána jiná. V půl desáté přišla zpráva o odkladu zápasu Jablonce s Teplicemi, za hodinu a půl následovaly partie v Mladé Boleslavi a na Bohemians a po obědě došlo i na nedělní hit Baník vs. Plzeň.

Všechny škrty byly navzdory nasazení úklidových čet v klubech zcela logické, po mírnějších zimách Česko tentokrát zasypaly nezvykle masivní přívaly sněhu. Duel Českých Budějovic s Hradcem Králové se odložil už v pátek a v sobotu ráno v Jihočeském kraji vyhlásili kalamitní stav. Kolabovala nejen D1 a problémy byly taky na železnici. Fotbal je fenomén, ovšem najdou se chvíle, kdy i on musí ustoupit. Jako právě tenhle víkend.

Proč se ale v Olomouci hrálo? Meteorologové v sobotu zkraje odpoledne varovali, že se sněžení přesouvá na Moravu a do Slezska, a předpověď se vyplnila. Na dobrodružství na zasněženém Andrově stadionu nezapomene nejen olomoucký záložník Jan Navrátil, jenž se zranil už na předzápasové rozcvičce. Přitom zdraví hráčů by mělo být jasnou prioritou, stejně jako bezpečnost fanoušků během zápasu a cestou na stadion i domů. Právě tenhle zásadní detail zdůraznil Bayern Mnichov, když vysvětloval důvody odkladu sobotního zápasu s Unionem Berlín.

Situace se liší region od regionu a je možné, že dva zatím nezrušené nedělní zápasy (Pardubice–Sparta a Zlín–Slavia) půjde odehrát. Otázkou je, za jakou cenu a jestli z toho vůbec bude mít někdo radost.

Třeba slávistický šéf Jaroslav Tvrdík na síti X napsal, že jeho klub požádal Ligovou fotbalovou asociaci o odložení utkání ve Zlíně kvůli obavám z rizikového cestování, možných zranění hráčů a potenciální neregulérnosti soutěže. LFA se bránila, že žádnou oficiální žádost nedostala, a Tvrdík kontroval fotkou z kolony na zasněžené silnici.

Liga má za sebou čerstvou euforii z výsledků tendru na prodej audiovizuálních práv, za něž by mohla dostat až půl miliardy korun za sezonu, ovšem zasněžený víkend ji vrátil zpátky na zem. Přitom nejpozději v sobotu dopoledne stačilo říct: „Odkládáme celé kolo.“ I tenhle sníh jednou roztaje.

Měla LFA odložit celé 17. ligové kolo?
Ano
94,4 %
Ne
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9789 čtenářů.

Reklama