Hlavní obsah

GLOSA: Plzeň bez Chorého nemá správný šmak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Plzeň padla po 16 zápasech. Poprvé v roce 2024, prvně od 12. listopadu. Jak mohla doma prohrát s Libercem, když před třemi týdny v Doosan Areně sestřelila 4:0 mistrovskou Spartu, nechápou mnozí fanoušci na sociálních sítích. Těm zasvěceným však při pohledu na základní sestavu Viktorie muselo být jasné, že tohle nemusí s Plzní dobře dopadnout.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Plzně Tomáš Chorý oslavuje gól

Článek

Chyběla jí totiž prakticky celá osa v čele s vykartovaným reprezentačním útočníkem Tomášem Chorým, který má životní formu (kromě něj i nemocný stoper Robin Hranáč, obránce Sampson Dweh a defenzivní záložník Lukáš Červ).

Pokud do soboty ještě existovali jedinci, kteří zpochybňovali Chorého mocný přínos Viktorii, po utkání s Libercem i oni museli uznat – je nepostradatelný. Pro trenéra Miroslava Koubka pak rozhodně není příznivé poznání, že Chorý je nenahraditelný.

Bez 29letého bojovníka je to prostě jiná Plzeň. Jako jídlo bez soli, bez chuti. Nemá sílu, nemá šmak. Matěj Vydra, který nastoupil proti Slovanu na hrotu, a Jan Kliment jsou typologicky odlišní útočníci. Výškou se Chorému podobá Metsoko, jenže ten se musí teprve vyhrát.

Z Vydry prýštilo, jak moc chce. Užitek však byl nulový. Dostal se do jedné velké šance, se kterou nenaložil správně. Postrádá lehkost, jistotu, herní a střeleckou pohodu, sebevědomí. Všechno tohle Chorý v sobě nyní má. Ten zkrátka chyběl víc, než si připouštěla samotná Viktoria.

„Strašně nám chyběl při centrech. Nedá pochopitelně z každého gól, ale vnese neklid do obrany soupeře a profitují z toho jiní,“ řekl Koubek po zápase. Buldoka typu Chorého, který neuhne ze žádného souboje a většinu z nich navíc vyhraje, jeho mužstvo na hřišti nemělo. Nemohlo se opřít o dlouhé pasy, které Chorý dokáže udržet a sklepává míče pro druhou vlnu. Respektive si jimi pomáhalo, ale bez profitu. Šlo vlastně o odevzdané balony.

Neúčast Chorého se podepsala také na výkonu čerstvého reprezentanta Pavla Šulce. S Chorým jsou na jedné vlně, na jejich spolupráci vydělává celá Plzeň. „Oba skvěle kooperují, sedí jim to. Pavel od sebe proti Slovanu asi čekal víc,“ přitakal Koubek.

Směrem k boji o třetí místo ale smutnit nemusí. Viktoria drží vysoké trumfy, nadále má luxusní náskok. O bronz by ji připravil jen mimořádný kolaps. Velkým cílem je pro ni úspěch v MOL Cupu, kde ji čeká čtvrtfinále. A nesmírně ji láká semifinále Konferenční ligy. V nadsázce, na tréninku by měli viktoriáni kolem Chorého jen tiše našlapovat…

Reklama