Hlavní obsah

Hledá se střelec. Slovácko trápí ofenzíva a Svědík říká: Podívejme se na Brno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Góly, góly a zase góly. Trenér fotbalového Slovácka Martin Svědík moc dobře ví, kde jeho tým v aktuální sezoně tlačí bota. Celku z Uherského Hradiště citelně chybí střelec, na kterého by byl v zakončení spoleh. Přesto účastník základní skupiny Konferenční ligy stále bojuje o evropské poháry.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Fotbalisté Slovácka se radují z gólu. Vlevo je brankář Matej Rakovan ze Zlína.

Článek

Třicet gólů za šestadvacet zápasů. Horší ofenzívu než Slovácko mají ve Fortuna lize jen Pardubice (23) a České Budějovice (25). „Opět se projevilo, že nám oproti minulé sezoně chybí určití hráči. Řekli jsme si, že půjdeme touto cestu, že si nebudeme stěžovat, ale taková je realita. Když se podíváme na vstřelené branky z posledních dvou sezon a té aktuální, tak je jasné, proč třeba nejsme v tabulce výš," uznal po sobotní porážce 0:1 s Baníkem Ostrava Svědík.

Srovnání hovoří jasně. V sezoně 2020/2021 zaznamenalo Slovácko za 34 ligových utkání 58 branek, loni končilo základní část s bilancí 50 gólů za 30 duelů. V obou případech jednoznačně v ligovém nadprůměru.

„Na trhu je těžké někoho sehnat a v zimě jsme si řekli, že ani shánět nebudeme, že dáme třeba větší prostor Filipovi Vechetovi, Ondrům Šašinkovi a Mihálikovi, že to prostě zkusíme," popisoval Svědík. Jenže kanonýra v Uherském Hradišti ne a ne najít či v někom probudit. V minulé sezoně zaválel se 17 trefami teď už útočník Slavie Václav Jurečka, se šesti zásahy ho doplnil Rigino Cicilia. O rok dříve měl deset zářezů aktuálně plzeňský Jan Kliment, devět Vlastimil Daníček, sedm Jurečka a šest již záložník Sparty Michal Sadílek.

Nejlepší střelci Slovácka v aktuální ligové sezoně
Ondřej Mihálik4 góly
Vlastimil Daníček, Merchas Doski3 góly
Milan Petržela, Stanislav Hofmann, Michal Trávník, Daniel Holzer, Vlasij Sinjavskij, Seung-Bin Kim2 góly

„Je to strašně znát a sami to vidíte. Byla zde daleko větší gólová síla, než máme teď. Kalabiška, Reinberk nebo Havlík mohou skórovat, ale trefí se dvakrát třikrát za sezonu. Opory z hlediska střílení branek, na které by se mohl mančaft spolehnout, nemáme. Šance si vytvoříme, ale nedáme je," poukazoval Svědík. „Finální fáze nás trápí. Řešením je místo střely čekání na spolupráci, nebo to chceme dohrávat až do branky. To není cesta k úspěchu. Dostali jsme se k centru, ale chyběla kvalita. Když už byla, tak jsme v šestnáctce nedokázali zakončit," pokračoval.

Sám od sebe pak zmínil situaci z nedalekého Brna, kde válí momentálně nejlepší ligový střelec Jakub Řezníček. „Dává góly a dělá tím body. Byli bychom rádi, kdybychom třeba desetigólového střelce měli, straně vám to pomůže. Deset gólů vás může posunout třeba o devět bodů výš," vypočítával kouč.

A jak ze střelecké impotence ven? Slovácko má před sebou jasnou výzvu pro letní přestupové období. Svědík však nastínil, že najít a hlavně přivést kvalitního forvarda je více než komplikované.

„Jsou tipy, ale k nám sehnat a koupit je téměř neřešitelné. Když je útočník kvalitní, tak stojí peníze a vyhlédne si ho silnější klub, který ho koupí. Potom musíte hledat cestu v zahraničí, což chce hodně času na sledování. Nevíte, jak rychle se hráč adaptuje. Sehnat takového útočníka je složité," doplnil.

Přitom čistě výsledkově není situace klubu z Uherského Hradiště tak černá, jak by se na základě ofenzivních statistik mohlo zdát. Na podzim Slovácko více než solidně odehrálo základní skupinu Konferenční ligy, na domácí scéně dokázalo na začátku jara výrazně napravit bodové výpadky právě z podzimu.

V tabulce patří týmu kolem kapitána Michala Kadlece pátá příčka v kontaktu se čtvrtými Boheminas, přičemž právě čtvrtá pozice znamená s ohledem na složení finále MOL Cupu vstupenku do předkol evropských pohárů. A například zmíněné Brno je třinácté, dvanáct bodů za Slováckem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.