Hlavní obsah

Jedenáct hráčů na tři místa. Slavia má ve středu zálohy brutální přetlak. Jak ho v Edenu vyřeší?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby chtěl, mohl by trenérský štáb Jindřicha Trpišovského ve Slavii poskládat sestavu před brankářem jen ze středních záložníků. Místa ale bývají obvykle tři. V létě se k sešívaným přidali Matěj Valenta z Českých Budějovic a Christ Tiéhi z Liberce, v jehož případě se ladí hostování s opcí. Server Sport.cz nastiňuje situaci hráčů, kteří jsou při tvorbě středu zálohy k dispozici.

Foto: Petr Končal / SK Slavia Praha.

Záložník Slavie Matěj Valenta během přípravného zápasu proti Rapidu Bukurešť.

Článek

Tomáš Holeš

Je opěrným bodem sestavy a bude hrát hodně. Spojuje obrannou vozbu se zálohou. Je zvyklý na systém kouče Trpišovského, ví, kde se má pohybovat a jak týmu nejlépe pomoct. Příval nových středních záložníků by mohl signalizovat jeho možný odchod, nicméně podle informací Sport.cz na něj v Edenu konkrétní nabídka momentálně neleží. Zvládne hrát i stopera, ale když ve středu obrany není krize, trenéři ho raději využijí v záloze.

Jakub Hromada

Zůstává trochu ve stínu. Pokud volí Trpišovského štáb defenzivnější strategii, vedle Holeše funguje. Je spolehlivý, ale pozici nemá zrovna pevnou. V uplynulé sezoně se nevešel na soupisku pro zápasy Konferenční ligy, na podzim ho na ni trenéři nezapsali i kvůli třízápasovému trestu za vyloučení v neúspěšném předkole Evropské ligy proti Legii Varšava, v zimě uvolněná místa zase zaujali čerstvě příchozí hráči.

Ibrahim Traoré

Přijme jakoukoliv roli, přizpůsobí se situaci. Když nehraje, kabině zůstává nápomocný, nebývá zapšklý. Flexibilní je i na hřišti, ve středu zálohy může hrát prakticky na jakékoliv pozici. Na jaře přispěl i několika důležitými góly, umí hrát velké a vypjaté zápasy, má rád, když je na place rušno a emoce tečou. Navíc vede i ostatní africké hráče v klubu. Pro Slavii ani jeho samotného by nemělo smysl, kdyby měl jít jinam.

Lukáš Provod

K mužstvu se připojil později, na začátku přípravy se mu ozvalo koleno, kvůli kterému drtivou většinu sezony stál. „Domluvil jsem se s trenéry, že bude nejlepší odjet do Německa na rehabilitační kliniku, kde jsem potrénoval a měl hodně fyzia," popsal pro klubový web. Když se na jaře na hřiště vrátil, brzy se dostal do formy. Na zdravotním stavu bude v jeho případě záležet především. Pokud bude fit, v nejdůležitějších a nejtěžších zápasech by v sestavě neměl chybět.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Provod.

Petr Ševčík

Je kreativní, nápaditý a šikovný. Umí vytvořit neobvyklou přihrávku, dodat hře šmrnc. Ovšem limituje ho zdraví, často kvůli nějakému zdravotnímu problému na kratší či delší časový úsek vypadne.

Matěj Valenta

Progres, který udělal v poslední sezoně, Slavii neunikl. Když ho červenobílí prodávali do Českých Budějovic, ve smlouvě byla stanovena suma, za kterou ho mohli odkoupit zpátky. Tu teď využili. Má potenciál, ale i přijatelná pořizovací částka (okolo osmi milionů korun) hrála v jeho návratu do Edenu dle všeho roli. Pracovitost v sobě má, vztah ke klubu taky, když je jeho odchovancem. Ovšem je otázkou, jak velkou šanci ukázat se vůbec dostane.

Christ Tiéhi

Také jemu uplynulá sezona vyšla, zlepšil se a zaujal. Nebojí se rozehrát, na hřišti nezmatkuje, má sílu v soubojích. Slušně zvládl i premiéru za sešívané v přípravě proti Rapidu Bukurešť. Platí u něj to samé jako u Valenty, bude záležet na tom, kolik příležitostí se mu namane.

Ondřej Lingr

Zdobí ho, že může naskočit také na křídle, v krajním případě i v útoku. Má tah na bránu, patří mezi ofenzivní záložníky, zároveň dře a vydá se při napadání. Dorůstá v tahouna. Pro Slavii má i zajímavý obchodní potenciál.

Obrovsky šťastný reprezentační nováček Ondřej Lingr. Zbavil se i zdravotních problémůVideo: SK Slavia Praha

Maksym Talovjerov

Z Českých Budějovic přišel v zimě jako stoper, Trpišovský a spol. ho ale začali přeškolovat na defenzivního záložníka. Viděli v něm předpoklady, které mohl na této pozici dobře rozvinout. Ovšem první půlrok v Edenu mu nesedl, měl problémy vstřebat nároky velkého klubu, dopouštěl se chyb. Situaci mu logicky ztěžoval válečný konflikt v domovské Ukrajině, kterou napadlo Rusko. Prožívá psychicky těžké chvíle. Nabízí se několik variant, co s ním bude dál. Trenéři ho mohou pořád zkoušet etablovat na pozici defenzivního záložníka, což vzhledem k čerstvým akvizicím asi není úplně jejich hlavní plán. Může se stáhnout na post stopera, kde červenobílí řeší jistý podstav. Případně může odejít někam hostovat.

Daniel Samek

Před časem měl impozantní nástup, když coby teenager zazářil. Jeho růst se ale trochu zasekl, v hierarchii se propadl a nyní je nejpravděpodobnější, že odejde na hostování. Nabízí se Mladá Boleslav.

Srdjan Plavšič

Přirozenější je pro něj některá z pozic na levé straně. Hrával křídlo, Trpišovský z něj udělal beka. A vyzkoušel ho i na postu ofenzivního středního záložníka. Hodně prostoru oběhá, celkově mu ale při angažmá ve Slavii schází lepší produktivita.

Reklama

Související témata: