Hlavní obsah

Kdo vydělá na přestupu zimy? Vítězem je jasně Áda Šádek, tvrdí bývalý reprezentant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba po Staňkovi začala. Fotbalová Plzeň odstartovala v pondělí zimní přípravu bez dlouholeté jedničky Jindřicha Staňka, který přestoupil do Slavie. Bude pro Viktorii ztráta reprezentačního brankáře fatální, nebo bude Martin Jedlička adekvátní náhradou? Respektive, vybalancují absenci Staňka příchody záložníků Matěje Valenty a Lukáše Červa, kteří jsou součástí transferu?

Plzeň po odchodu Jindřicha Staňka. Je to zvláštní, ale musíme se s tím srovnatVideo: Sport.cz

 
Článek

„Vítězem transferu je jednoznačně Áda Šádek. Pomohla si jím Plzeň i Staněk. Jestli také Slavie, ukáže teprve až čas. V Edenu bude pod tlakem, přichází z Viktorky, kterou slávisté nemilují ještě víc než Spartu. Bude záležet, jestli si nakloní fanoušky,“ myslí si bývalý reprezentační gólman Ladislav Maier, člen stříbrného týmu z Euro 1996, že generální ředitel Viktorie Adolf Šádek udělal výhodný obchod.

Podobně situaci vidí samotný trenér Plzně Miroslav Koubek. „Od chvíle, kdy jsem v létě přišel, jsem všude slyšel, že Staněk má slíbený odchod. Pokud přijde zajímavá nabídka pro něj i pro klub. S tímto scénářem jsem žil. Mě ale spíš zajímalo, co z toho vyplyne pro Plzeň po sportovní stránce. V tuto chvíli to vypadá jako dobrý obchod,“ uvedl Koubek.

Staněk se významně podepsal pod senzační mistrovský titul v sezoně 2021/2022 a pod následný postup do Ligy mistrů. Díky těmto úspěchům se Viktoria vyhnula bankrotu. Staněk se navíc dostal do národního týmu. Mělo se však za to, že 27letý gólman přestoupí do zahraničí, a nikoli, že posílí konkurenční klub, což je dost neobvyklé.

„Trochu mě překvapilo, že jde do českého klubu. Z ciziny ale žádná nabídka nepřišla. Slavia je pro něj asi zajímavá,“ reagoval Koubek. „Slavia zamotala nabídkou Staňkovi hlavu, určitě mu zvedla plat. Kdyby mu Plzeň přestup neumožnila, kdo ví, co by to s ním udělalo na jaře. Chtěl jít o krok dál, nikdo mu to nemůže mít za zlé,“ doplňuje Maier, který má na starosti brankáře v druholigové Příbrami od A-týmu po mládežnické kategorie.

Plzeň nyní mezi tyčemi vsadí na Martina Jedličku, kterého si už po půl roce stáhla z hostování v Bohemians Praha. Angažmá u Botiče 25letému brankáři vyšlo. Ve Viktorii se ale bude muset popasovat s daleko vyšším tlakem a nároky. Zvládne to?

„Když odejde brankář, který je v nároďáku, může se to na první pohled zdát jako oslabení. Návrat Jedličky oslabení vyřešil,“ má jasno Koubek. „Jedlu jsem měl v jednadvacítce, dobře ho znám. Má určitě předpoklady, aby se stal plnohodnotnou náhradou za Staňka. Záleží jen na něm, dostane jistě velkou šanci. Pokud by tah s ním nevyšel, neobávám se, že by tento problém Áda Šádek v létě nevyřešil,“ dodává Maier.

Reklama