Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Baník musí začít porážet nejlepší, jinak se k nim nepřiřadí

Stejně jako v minulé sezoně bude Baník přezimovat na pátém místě. Mohou být v Ostravě spokojení? Podzimní finiš v podobě osmi utkání bez porážky vybízí k optimismu, ten však brzdí jedno přetrvávající ale. Ostravané už více jak tři roky nedokázali porazit nikoho z prvních třech příček tabulky. A to je na cestě do vysněného evropského poháru velká překážka.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/MOndřej Deml

Jak si vedl Baník v podzimní části?

Článek

„Ty týmy jsou prostě lepší," má jasno někdejší kanonýr ostravského Baníku Václav Daněk. „Slavia, Sparta i Plzeň jsou na utkání lépe nachystaní, naopak Baník občas působí dojmem, že když proti těmto týmům nevyhraje, tak se až tolik neděje. První poločas proti Slavii to jasně ukázal. Baník čekal, co se bude dít a fotbal hrála Slavie. Chybělo více sebevědomí, více odvahy se do soupeře pustit. Dokud tohle Baník nezmění, těžko bude nad těmi nejlepšími vítězit," pokračuje Daněk.

Jako příklad správného nastavení nabídl chování hráčů Slavie po dvou červených kartách za stavu 2:3. „Všechno se jim v tu chvíli zhroutilo, přesto se nepoložili. Nadchli mě, s jakým sebevědomím a jistotou šli za tím porážku odvrátit."

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Trenér Baníku Ondřej Smetana.

Trenér Ondřej Smetana by se slovy o menším sebevědomí nesouhlasil. „Až na utkání v Praze se Slavií (0:4) jsme ve všech těžkých zápasech měli na vítězství. Cítíme, že tým sebevědomí má, což musíme v dalším průběhu sezony potvrdit. Škoda posledního utkání podzimu, byla by to sladká tečka za podzimem. Za všechny si troufám říct, že chceme být ještě lepší a zvládat i ty nejtěžší zápasy," říká.

Takže jaký vlastně podzim z pohledu Baníku byl? Cílem před sezonou bylo vylepšit 8. pozici z předchozího ročníku. A k tomu má Baník dobře našlápnuto. V první pětce je sice poslední, ale s pohodlným desetibodovým náskokem na šestou Mladou Boleslav. Na čtvrté Slovácko ztrácí pouhé tři body. „A to se Baníkovcům určitě líbí. Na druhé straně si ale vybavím spoustu situací, kdy to mohlo skončit trošku líp a těch bodů mohlo být více," přemítá Daněk.

Třeba ve Zlíně (2:2), nebo v zápasech, v nichž Baník pustil soupeře do vedení a musel dotahovat. „Je důvod k zamyšlení, proč se tak děje. Zda je to z důvodu podcenění soupeře, nebo z přílišného respektu k síle soupeře. Těžko říct. Například výkon ve Zlíně byl z mého pohledu až trapný," vypočítává Daněk.

Právě v zápasech, kdy museli Baníkovci stahovat náskok soupeře, se ale ukázala i jiná tvář mužstva. „Ten tým má sílu, jinak by nedokázal proti Plzni, Spartě (oba 2:2) a vlastně i naposledy se Slavií (3:3) vybojovat z nepříznivého stavu alespoň remízu. Když prohráváte 0:2 s Plzní, nebo se Slavií, tak je ta konečná remíza nakonec cenná. Ale při dnešním bodování je jedno upachtěné vítězství totéž, co tři cenné remízy. Myslím si, že Baník v těsných zápasech více bodů ztratil, než získal," přemítá dvojnásobný mistr republiky z let 1980 a 1981.

Jaro v podání Baníku Ostrava může být zajímavé. Startovní čáru má slušnou. Na třetí Spartu ztrácí devět bodů, čtvrté Slovácko je na dostřel. Cesta do Evropy je schůdná, ale namáhavá. Klíčem je začít porážet nejlepší. Jinak se k nim Baník nepřiřadí.

CO SE POVEDLO:
Sázka na Smetanu. Teprve 39letý trenér potvrzuje, že majitel klubu Václav Brabec neprohloupil, když mu dal práci. Smetana dokáže hráčům předat svou vizi, tým po jeho vedením ví, co má hrát. Výsledky hovoří o tom, že si s mužstvem rozumí.
Dobré nákupy posil: Především osmigólový Ladislav Almási ukazuje, že se management Baníku při nákupu zahraniční akvizice nezmýlil. Důležité góly dal také exmladoboleslavský útočník Jiří Klíma, především začátek sezony skvěle vyšel stoperovi Davidu Lischkovi. Trochu za očekáváními zůstává Lukáš Budínský, který si svou pozici ve středu pole zatím nevybojoval.
Baník umí dávat góly: Ladislav Almási (8 gólů), Nemanja Kuzmanovič (5), Jiří Klíma (5), David Buchta (4), Daniel Tetour (4). Baník na podzim nastřílel 41 gólů. Více dali už jen třetí Sparta (46) a první Slavia (51). Ano, Baník umí dávat góly!
CO SE NEPOVEDLO:
Zápasy proti týmům ze špičky: Porazit Slavii, Plzeň, Spartu? Také v této sezoně zatím pro Baník neznámá věc. Tým z první trojky Ostravané neporazili už déle jak tři roky.
Zbytečné ztráty bodů: Ostravský fanoušek promine porážku, nikoliv ale špatný výkon. Utkání na hřišti trápícího se Zlína (2:2) bylo z pohledu fanouška Baníku tragikomické a velmi rád na něj v dalším kole po vysoké výhře nad Českými Budějovicemi (4:1) zapomněl. Smutno bylo v ostravském táboře také po domácí porážce se Slováckem (1:2), která byla ale zasloužená.
Chybí výrazný lídr: Úspěšný tým potřebuje mít ve svém středu výraznou osobnost, lídra. Baník má Jana Laštůvku v brance, Jiřího Fleišmana na levé straně obrany. Ve středu pole jí ale jasný tahoun schází. Za pár let by jím mohl být reprezentant do 21 let Filip Kaloč, na jaře by měl to, co se v Mladé Boleslavi učil od Marka Matějovského prodat Lukáš Budínský.

Reklama

Související témata: