Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Příprava se fakt přeceňuje. Co si z ní vzít? Zvýrazňuje, jak se Slavia liší od Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Václav Kotal, v současnosti jeden z nejzkušenějších trenérů ve fotbalové lize, už před lety tvrdil: „Neexistují přátelská utkání. Hrají se jen přípravná utkání.“ V naprosto stejném duchu hovořil i kouč Jindřich Trpišovský po závěrečném testu před ligou, v němž si Slavia pohrála 4:1 se Zlatými Moravcemi. Byl to další zimní soupeř, který se na evropské poháry koukne leda v televizi. A z druhého břehu Vltavy se jízlivě ozývá: „Pche! Podívejte, s kým jsme hráli! A podívejte, jak jsme hráli!“

Foto: SK Slavia Praha/Petr Končal

Fotbalová Slavia porazila dánské Sönderjyske 4:0, v přípravě nakonec ani jednou neprohrála

Článek

Upřímně? Neexistuje univerzální řešení, jak si správně poskládat program přípravy. Záleží na filozofii, vkusu, jarním losu i povaze každého fotbalisty.

Vždyť i Robert Neumann, kolega z redakce a majitel 243 ligových startů i titulu s Libercem, poví: „Kolikrát jsme v přípravě hráli jak bozi, ale v lize se to vůbec neprojevilo. Hlavu si taky nikdy nenastavíš jak v mistráku. A pokud není soupeř zrovna z přeboru, je už fuk, jestli přijede Slovan Bratislava, nebo Zlaté Moravce.“

Dlouze nerozvádějme, že vedení Slavie zrušilo generálku se Slovanem. Tomu se nepříčilo na soustředění v Kataru nastoupit proti týmu z Ruska, jehož vojska vraždí na Ukrajině. Místo toho dorazil do Edenu nejhorší tým slovenské ligy. Oba kluby veřejně podporují napadenou Ukrajinu. Jen ze vstupného se vybral milion korun, který putoval na nákup terénních sanitek a zdravotního materiálu. Předzápasové dění a zejména vystupování Slováků na oficiálních kanálech nasvědčovalo, že se chystá přátelák než řádná průprava na ligu.

„Bylo to podobné zápasům, které nás na jaře někdy doma čekají,“ ujistil kouč Slavie Jindřich Trpišovský. „Prověřilo nás to i z hlediska dostupování, presinku a hry bez míče.“

Pokud zůstaneme v ryze sportovní rovině, Zlaté Moravce jen zapadaly do úrovně soupeřů, s nimiž se Slavia přes zimu utkala.

Dovolíte výčet? Sonderjyske, tým z druhé dánské ligy. AIK Stockholm, jedenáctý tým švédské ligy. A dvojzápas s týmem Peking Kuo-an, sokem z neprobádané čínské ligy. Výsledek? Čtyři výhry, jedna plichta.

Nejspíš cítíte, že rivalové ze Sparty volili protivníky pro přípravu diametrálně odlišně. Kromě maďarského klubu Puskás Akadémia, pátého celku tamní ligy, vyzvali šampiony z Norska, Švédska a Dánska. Jmenovitě Bodo/Glimt, Malmö a FC Kodaň, kterou navrch čeká osmifinále Ligy mistrů. Bilance Sparty? Jen vítězství, navíc s kvalitnějšími vyzyvateli.

Přípravu ale ovlivňují důvody společenské, byznysové nebo třeba i logistické. Nechápete?

Slavia na 18 dní odletěla na oblíbený jih Portugalska, kam fotbalové týmy ovšem v houfech nepřesunují. Soupeře vybírala z omezených možností. I proto se se zajímavějšími soupeři přes zimu v Turecku střetl například Hradec, Baník nebo Karviná.

Víc než slušné oponenty našla i Sparta v Andalusii. Hodilo se jí to i sportovně. Už za týden vstoupí do vyřazovací fáze Evropské ligy proti Galatasarayi, zatímco Slavie v prvních soutěžních duelech narazí na Jablonec, Zlín, Karvinou a Pardubice.

Slávisté budou držet míč. Vymýšlet. Kombinovat. Dobývat. „Chceme být dominantní,“ přikývl i Trpišovský. A najednou ani návštěva ze Zlatých Moravců nevypadá zcela scestně, viďte?

Příprava, výsledky a soupeři v ní se budou řešit možná po prvním jarním kole. Po druhém se na vše zapomene.

Ze zimního období vyplývá nejspíš jiné, podle daleko interesantní a trvalejší sdělení.

Nejslavnější fotbalové značky v zemi se odlišují barvami, historií, stylem komunikace, trenérským obsazením a před startem jara už pouhou skladbou přípravy.

Pro nestranného pozorovatele je to vlastně fajn osvěžení, když největší konkurenti nefrčí v režimu ctrl+c a ctrl+v. Co funguje, to okopírujeme. Rozdílné přístupy slibují ligovou zábavu.

A pokud přece jen hodláte dál vyzdvihovat výsledky přípravy, vzpomeňte na letní generálku Slavie. Proti Drážďanům ze třetí (!) německé ligy doma remizovala 1:1. Jenže potom slávisté suverénně prosvištěli pohárovou Evropou. A i v ligovém boji o titul mají stále vše ve svých rukou.

Snad i to poslouží jako důkaz, proč by se neměla příprava přeceňovat.

Reklama