Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Tvrdý start, Sparta musí uspět. Jinak hrozí problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Široký a kvalitní kádr je potřeba, bez něj nejde na více frontách uspět. To je asi jasné, nejen ve fotbale. Na podzim na tom Sparta vydělala a před jarem ještě posílila. Na první pohled jasný a logický krok, na druhý velký risk v případě, že se únor a březen nepovedou podle představ. Sparta uspět musí.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Sparty děkují fanouškům po utkání 12. kola Fortuna ligy proti Českým Budějovicím.

Článek

Na podzim odkopali sparťané 31 soutěžních zápasů. Díky jistému postupu do základní skupiny jednoho z evropských pohárů s takovou zátěží počítali, mohli se na ni připravit. A výsledek se dostavil – čtvrtfinále MOL Cupu, vedení v lize a postup do jarní fáze Evropské ligy. „Jen“ ta Liga mistrů se opět nepovedla.

A co dál? V zimě z rotace základní sestavy kádr opustili zatím Václav Sejk a James Gomez, tedy hráči, kteří sbírali minuty spíše sporadicky. A místo nich dorazili Indrit Tuci a Markus Solbakken. Co to znamená? Trenér Brian Priske má o dva muže s očekáváním a parametry (alespoň širší) základní sestavy navíc.

Vedle nich na „osmnáctku vyvolených“ stále více tlačí Adam Karabec, Michal Ševčík, Patrik Vydra a případně další mladíci. V ideálním případě dostanou prostor všichni a Letenské čeká opět náročný program vyžadující značnou rotaci sestavy s co největším zachováním kvality. Jasně.

Rozhodne nadcházející měsíc, od 10. února do 10. března odehraje Sparta minimálně osm klíčových zápasů. Dvojutkání s Galatasarayem, pohárové a ligové derby, zápasy v Plzni a na Slovácku a k tomu střetnutí s Libercem a v Karviné. Právě pro tuto fázi sezony je kádr stavěný a připravený.

I když si na Letné neúspěch jistě nepřipouští, do střetnutí s Galatasarayem nejde Sparta jako favorit a pohárové derby se hraje v Edenu, což při vyrovnanosti obou rivalů také nahrává spíše Slavii. Parta kolem kapitána Ladislava Krejčího musí uspět. Jinak…

Jinak se dostane do momentu, že s nadstandardně širokým kádrem bude hrát pouze ligu. A kdo to v tu chvíli odnese? Čekal by Karabce, Ševčíka apod. další téměř celý půlrok bez soutěžní zátěže v prvním týmu?

A co třeba ve středu zálohy, kde má Sparta na dva posty momentálně čtyři reprezentanty, Lukáše Sadílka, Kaana Kairinena, Qazima Laciho a Markuse Solbakkena. Kdo by v tu chvíli dostal černého Petra a maximálně prostřídával? Těžko si představit, že Priske a spol. vyrazí na každé ligové kolo s jinou jedenáctkou.

Právě proto Sparta potřebuje vyhrávat a postupovat, aby mohla zátěž rozložit a všichni byli svým způsobem spokojení. Jinak čeká trenéry složité rozhodování, vyhodnocování a ještě důležitější komunikace s každým členem kádru, a možná ještě případných odchod či hostování. Sparta musí uspět a vybojovat další velké zápasy.

Program fotbalové Sparty na startu jarní části sezony 2023/2024

DatumZápas
10. únoraKarviná – Sparta
15. únoraGalatasaray – Sparta (EL)
18. únoraSparta – Liberec
22. únoraSparta – Galatasaray (EL)
25. únoraSlovácko – Sparta
28. únoraSlavia – Sparta (MOL Cup)
3. březnaSparta – Slavia
10. březnaPlzeň – Sparta
7. a 14. březnapřípadné osmifinále EL

Reklama