Hlavní obsah

Zlín sestupuje! Karviná s Budějovicemi si zahrají baráž, Hradec vyzve pátý tým o Evropu

Aktualizováno

Před fotbalisty Zlína stál jasný úkol. Museli zvítězit v Jablonci, aby si zachovali prvoligovou příslušnost. To se jim ale nepovedlo, na severu Čech padli 1:0 a jsou prvním sestupujícím z letošního ročníku Fortuna ligy. Karviná si v domácím prostředí poradila s Pardubicemi 1:0, oba celky čeká baráž. Teplice padly v Hradci Králové 0:2, sezona pro ně končí. Východočeši vyzvou pátý tým ligy o evropské poháry.

Foto: Vít Černý, ČTK

Smutek fotbalistů Zlína po sestupu z Fortuna ligy

Článek

Zlín hrál v Jablonci duel o všechno. A na jeho herním projevu to bylo znát, nervozita svazovala Ševcům nohy, do zápasu nevstoupili vůbec dobře. Během první půle si hostující fotbalisté žádnou příležitost ke skórování připravit nedokázali, naopak v jejím závěru sami inkasovali, když se ve druhé nastavené minutě prosadil mladičký útočník Krulich.

Druhý poločas si tým z Baťova města snažil vypracovat tlak, po dlouhých nákopech se mu to ale nedařilo. A když v 66. minutě Ikugara vychytal Fendrich začínalo být víc a víc jasné, že to Zlín nezvládne. Jihomoravané se s nejvyšší soutěží rozloučili po devíti letech.

Karviná v dalším veledůležitém zápase směrem k záchraně přivítala České Budějovice. Domácí diváky rozjásal ve 30. minutě kapitán Lukáš Budínský, který se prosadil pošesté v sezoně. Ve druhé půli branka nepadla, a tak se Jihočeši museli modlit, aby Zlín nevyhrál v Jablonci, což se nakonec nestalo. Oba celky tak čeká baráž. Karviná se utká s Vyškovem, České Budějovice vyzvou v jihočeském derby Táborsko.

Bez většího tlaku šly do posledního kola skupiny o záchranu celky Bohemians a Pardubic. Na předvedené hře to ale bohužel znát nebylo. V prvním poločase byli střelecky aktivnější Východočeši, ani jednu svoji příležitost ale využít nedokázali. Také vstup do druhé pětačtyřicetiminutovky vyšel lépe hostům. V 64. minutě zápasu se dostal Daněk k odraženému míči uvnitř šestnáctky soupeře a otevřel skóre zápasu. Více gólů už nepadlo, trenér Pardubic Radoslav Kováč tak zažil na lavičce Východočechů vítěznou derniéru.

O dost příjemnější starosti dnes řešili fotbalisté Hradce Králové a Teplic. Ty čekal odvetný duel skupiny o Evropu. Votroci, vědomi si svého jednogólového náskoku, vstoupili do utkání rozvážně, Severočeši měli více ze hry, ale tlak v branku přetavit nedokázali. A tak přišel trest. Pět minut po začátku druhé půle se trefil Pilař a pohárové naděje Sklářů začaly pomalu vyhasínat. Jiskru naděje vyškrtal pro hosty hradecký kapitán Kodeš, jenž byl v 55. minutě vyloučen. Jakékoliv pochybnosti utnul ale o dalších pět minut později Pilař, který si svůj druhý zásah připsal z penalty. Černobílí si tak zahrají s pátým celkem Fortuna ligy o předkolo Konferenční ligy.

Nadstavbová část fotbalové ligy
Sobota
Play off o Konferenční ligu – odvetný zápas semifinále
Hradec Králové – Teplice 2:0 (první zápas 1:0)
Branky: 50. a 60. z pen. Pilař
Skupina o záchranu – 5. kolo
Jablonec – Zlín 1:0
Branka: 45. + 2 Krulich
Karviná – České Budějovice 1:0
Branka: 30. Budínský
Bohemians – Pardubice 0:1
Branka: 64. Daněk
Neděle
Skupina o titul – 5. kolo
16:00 Sparta – Plzeň
16:00 Slavia – Mladá Boleslav
16:00 Ostrava – Slovácko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.