Hlavní obsah

Mandous je zpátky, jaro v bráně Slavie ale začne asi Kolář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba jsou fit a chtějí chytat, jeden se však bude muset smířit s rolí náhradníka. Fotbalová Slavia disponuje po čase připravenou brankářskou top dvojicí. Kdo naskočí do prvního lednového utkání proti Jablonci jako jednička? Ondřej Kolář, nebo Aleš Mandous? Spíš asi Kolář. „Ve Slavii musíme mít dva kvalitní gólmany. Oba musejí každý den dokazovat, že jsou nejlepší,“ připomíná trenér Štěpán Kolář, který ve vršovickém týmu cepuje brankáře společně s Radkem Černým.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Ondřej Kolář.

Článek

První, o něco delší část podzimu odchytal Mandous. Slávistickou bránu střežil do utkání v Plzni, celkově sedmnáct soutěžních duelů. Pak ho vyřadily problémy s kolenem, udržoval se v provizorním pracovním režimu, kdyby bylo nejhůř. Zdálo se, že pak půjde na operaci, ale nakonec se vyléčil i bez ní. V zimě už jel naplno.

Ondřej Kolář musel v úvodu sezony přijmout roli dvojky, ale i v průběhu podzimu přiznal, že necítil optimální formu, navíc trochu doléčoval záda. Když však Mandous nemohl ze zdravotních důvodů mezi tyče, byl nachystaný. Změnil myšlení, dostal se do pohody. Zvládl třináct soutěžních zápasů, byl spolehlivý. I proto momentálně nemá trenérský štáb důvod ke změně a jaro by měl začít na hřišti Kolář.

Zimní posily Slavie očima expertů. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Kluci vypadají dobře, vše zvládli podle našich představ. Tréninkové jednotky proběhly přesně tak, jak jsme si s Radkem naplánovali," pochvaluje si Štěpán Kolář. „Tahle příprava byla specifická, kondiční věci dělali kluci v rámci individuálních plánů, ale na začátku ledna přišli velmi dobře připravení. Pak už jsme se mohli věnovat brankářským věcem," dodává spokojeně. Mandous s Kolářem měli v zimě naprosto totožné vytížení, rozdělili si po poločase zápas s Hradcem Králové a pak každý odchytal jedno utkání proti Servette Ženeva.

Brankáři spolu vychází v dobrém, nepřátelské klima nečekejte. „Atmosféra je perfektní, přátelská mezi všemi," přikývne jeden ze dvou trenérů brankářů. Součástí gólmanského týmu je i Jan Stejskal, jenž se vrátil z hostování v Liberci a zůstává jako trojka. „Ví, jaká bude jeho role. Souhlasil s ní a je rád, že nemusí nikam na hostování," informuje Štěpán Kolář.

Je rád, v jakém stylu jeho jmenovec Ondřej naskočil na podzim do zápasového rytmu. Po vážném zranění hlavy prožíval těžké chvíle, zvlášť po chybách, které pak přišly. Situaci ustál, začal víc dřít a vrátila se mu forma. „Po tom všem, co se dělo, jsem rád, jak se dokázal vrátit. Ale jsem náročný, chtěl bych, aby byl ještě lepší. Do formy před zraněním mu ještě něco chybí," upozorňuje třiačtyřicetiletý trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Aleš Mandous zasahuje během utkání se Slováckem.

A oceňuje i Mandouse. „Aleš je kvalitní a poctivý gólman, dokazuje to tím, že se dostal do reprezentace. Byl jsem až překvapený, jak po svém příchodu sem zvládal veškerý tlak a všechno okolo. Svou roli zvládá s přehledem. Udělá vše pro tým," míní Štěpán Kolář.

Reklama