Hlavní obsah

Na pověrčivost si teplický kouč nepotrpí. To pracovitost a konkurence nás vyvedla z nejhoršího, ví své Jarošík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pověrčivosti jarní proměna fotbalových Teplic rozhodně nespočívá. Ve lpění na vítězných motivačních stimulech také ne. „Fakt nejsem pověrčivý. Minule v Ostravě jsem si nasadil brýle, teď doma proti Karviné jsem je neměl a vyhráli jsme oba zápasy. A s oblečením je to stejné. Natáhnu na sebe, co se mi zrovna líbí,“ ujišťuje trenér Severočechů Jiří Jarošík, že z ligového propadliště se během tří kol nevydrápal se svými svěřenci proto, že by se striktně držel rituálů přinášejících mužstvu body.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hráči Teplic se na jaře radují jen z výher.

Článek

Ostatně ani hráči se nedomáhají, aby zůstalo vše při starém, když se jim v úvodu jara tak daří. Vždyť díky zisku devíti bodů ze tří ligových duelů unikli vůbec poprvé od příchodu Jarošíka z příček znamenajících účast v baráži. Sice v tabulce, která je vzhledem k několika odloženým zápasům neúplná, ale i tak počin, díky němuž si oddechli.

„Před důležitým zápasem s Karvinou jsme spali v jiném hotelu než před prvním jarním utkáním s Bohemkou. Pavel Verbíř přišel sám s tím, zda snad tahle změna pro nás nepředstavuje problém. Nepředstavovala. Vyhráli jsme i nad Karvinou," prozradil Jarošík, že sportovní ředitel klubu si nejspíš na dodržování rituálů potrpí víc než trenéři a hráči.

Foto: Jan Štastný, ČTK

Kouč Teplic Jiří Jarošík.

„My se vlastně držíme jen bezmasých večeří před zápasem, na které si hráči zvykají a chutnají jim," připomněl novum, které na jaře zavedl v momentě, když si vzpomněl, jak to chodívalo během jeho španělského angažmá.

„Je to spíš o štěstí, kterému jdeme na jaře naproti a ono se nás drží. Karviná nám klidně mohla sebrat body, ale neproměnila šance, v prvním jarním kole s Bohemkou totéž. Už na podzim jsme hráli dobré zápasy, ale nebodovali jsme, takže nyní se nám vrací to, o co jsme přišli," narážel teplický kouč po vítězné partii s Karvinou na podzimní hrůznou sérii sedmi porážek po sobě.

Na rozdíl od podzimu profitují Jarošíkovy Teplice z mnohem větší disciplinovanosti a ukázněnosti. „To je pravda, i na to jsme se zaměřili. Na podzim jsme dostávali spoustu karet, tři zápasy jsme dohrávali jen v deseti, dělali jsme chyby, po kterých padaly góly. I to se zlepšilo. Chyb je méně, ani karet už hráči tolik nevidí," kvituje trenér i tuto proměnu, který se odráží v bodovém zisku a úniku z barážových příček.

„Ale pomohla i konkurence v hráčském kádru, kterou jsme si my trenéři přáli a kterou se podařilo vytvořit," připomněl Jarošík příchod mladého sparťana Sejka, prostějovského Žáka a koneckonců i náhradního brankáře Muchy, Proška z Ústí, legionáře Boljeviče z Černé Hory a hlavně slávistického stopera Tijaniho.

Foto: Jan Štastný, ČTK

Tepličtí hráči slaví gól Jana Fortelného před lavičkou Karviné.

„Minule v Ostravě zahrál výborně Jukl, ale před Karvinou jsem mu musel vysvětlit, že půjde na lavičku. Určitě těžké pro něho, zato dobré pro nás trenéry, když máme kam sáhnout a vím, že střídající hráči vždy pomohou a přinesou něco do hry," pochvaluje si kouč Severočechů a samozřejmě připomíná i spolehlivě pracující obranu, která dva ze tří jarních zápasů odehrála bez inkasovaného gólu.

Výkony Jana Fortelného, třiadvacetiletého sparťana hostujícího na Stínadlech, také.

„Je to náš mozek, jemuž místo v sestavě pod útočníky sedí. Je to takový chroustík, který mnohdy vypadá, že už nemůže, ale on přesto ze sebe pokaždé ještě něco vyždíme. Neuvěřitelně maká pro tým, vletí do všeho, i standardky kope skvěle."

Výhrou nad Karvinou sice Teplice unikly z barážových příček, Jarošík ale i sebemenší náznak euforie krotí.

„Pořád jsme ale namočení v sestupovém pásmu, takže na oslavování to rozhodně není. Tabulka je vyrovnaná, remízy se téměř nerodí, všechny ohrožené týmy bodují. Příště můžeme prohrát a budeme zase dole. Musíme proto pořád bojovat a rvát se o každý zápas. Kluci ale vědí, že nejsme dokonalí a že musí nechat na hřišti všechno," pochvaluje si atmosféru panující v kabině a na hřišti a poznamenává, že nikoli pověrčivost, ale pracovitost vyvedla Teplice z nejhoršího.

Reklama