Hlavní obsah

Na vzájemné urážky přeci jen došlo. Atmosféra se ale zlepšila, zní z Plzně i Slavie

Záměr byl jasný. Slavia a Plzeň chtěly, aby měl jejich vzájemný souboj o čelo Fortuna ligy štábní kulturu po vzoru západoevropských soutěží. Sobotní šlágr v Edenu se nakonec bez urážek neobešel, ale jak se oba kluby shodují, oproti minulosti je vidět posun.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Výkop duelu Slavie s Plzní byl kvůli ohňostroji posunutý o pět minut.

Článek
Fotogalerie

„Plzeň i Slavia se k problematice nějak postavily. Bylo jasné, že se zas tolik nezmění. Atmosféra byla bouřlivá a poslední utkání tady bylo horší. Samozřejmě bych ale chtěl, aby se zápasy odehrávaly bez nějaké nenávisti," pronesl kouč Plzně Michal Bílek, jehož i přes vedení v po první půli prohrál 1:2. „Bylo to určitě lepší než v minulých letech," dodal ihned tiskový mluvčí Václav Hanzlík.

V podobném duchu mluvil také trenér domácích Jindřich Trpišovský. „Zápas probíhal hodně fér, bylo to dnes hodně o fotbale. To jsou první kroky, ve kterých je potřeba pokračovat. Každý se musíme k tomu takto postavit, aby zápasy byly atraktivnější. Z naší strany hodně fotbalu, kombinace, chlapských soubojů. Další věci už neovlivníme, oproti minulosti to byl ale v atmosféře diametrální rozdíl. Fotbal přináší emoce, proto ho máme tak rádi," konstatoval.

Oba celky už v průběhu týdny hlásily, že nenávist či ničení majetku do fotbalu nepatří. „Pojďme se štengrovat, hecovat, ale ve fotbalové rovině," burcoval boss Slavie Jaroslav Tvrdík. „Chceme dát společně jasný signál, že si přejeme, aby se boj odehrál čistě jen na fotbalovém trávníku, což k takovému zápasu jednoznačně patří, a aby naopak na tribunách a mezi fanoušky panovala dobrá atmosféra bez zbytečných excesů," vzkázal jeho plzeňský protějšek Adolf Šádek.

Povedlo se z části. Vzájemná rivalita mezi oběma kluby byla patrná už desítky minut před výkopem. „Zk*rvená Plzeň," skandovala severní tribuna při nástupu Západočechů na rozcvičku. To samé zopakovala s chutí během zápasu ještě několikrát a urážek se dočkali i někteří hráči. „Mosquero, ty jsi hovado," vyslechl si kolumbijský záložník. „Chorý je ču*ák," znělo na adresu vytáhlého útočníka.

Ani hosté nezůstali pozadu, nejvíce bylo slyšel heslo „Jude Slavie" a pravděpodobně nebylo jediné, domácí však početný kotel Viktorie logicky většinu zápasu přehlušili. Vidět naopak byly létající kelímky, ať už to bylo z Tribuny Sever na gólmana Jindřicha Staňka, nebo na druhé straně na Petra Ševčíka před rohovým kopem, po němž padnul vyrovnávací gól.

Přání kapitána Západočechů Lukáše Hejdy tak nebylo vyslyšeno. „Ať boj zůstane jen na hřišti a nelétají na něj kelímky," pravil v týdnu. Nicméně situace z minulých zápasů, které vyvrcholily loni v květnu, kdy na hřišti v Edenu probíhaly divoké strkanice, z tribun na trávník létaly sprosté nadávky i předměty a Šádek ukázal na fanoušky prostředníček, se během utkání neopakovaly. Bez problémů také prošlo odstranění předního plotu v sektoru hostí.

Fanoušci si naopak neodpustili pyrotechniku, kvůli té slávistické se úvodní hvizd posunul o pět minut, protože pořadatelská služba musela nejdříve posbírat z trávníků zbytky ohňostroje. Dýmovnicemi se pak prezentovali oba tábory podporovatelů.

Šlágr měl rovněž charitativní podtext. Předzápasové iniciativy obou sobotních rivalů se uskutečnily ve prospěch sdružení DONOR, transplantační dětské jednotce v pražské motolské nemocnici. Například na předzápasovém tréninku v Edenu se vybralo přibližně 60 tisíc korun, před výkopem kapitáni Slavie a Plzně předali zástupcům sdružení společný šek na 200 tisíc korun a přímo transplantační jednotku navštívili v sobotu Tvrdík i Šádek.

„Chtěl bych pochválit všechny aktivity, udělalo se mnoho dalších věcí mimo fotbal. My si rozdělili body, ale udělalo se také něco pro lidi, kteří to nejvíce potřebují. Skvělé gesto i do budoucna," těší Trpišovského, jenž důležitou výhru oslavil tradičním skluzem před severní tribunou.

Reklama