Hlavní obsah

Nejtěžší moment? Posledních pětadvacet minut, smál se gólman Budějovic Janáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytáhl pár brilantních zákroků, několikrát ale brankáři Martinu Janáčkovi pomohla i branková konstrukce. Přesto to byl právě on, komu mohli spoluhráči z Českých Budějovic nejvíce děkovat za vítězství 2:1 na hřišti Baníku. „Jednoznačně nejlepší jejich hráč,“ ocenil výkon protivníka ostravský útočník Ladislav Almási.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Budějovický brankář Martin Janáček zasahuje v utkání 10. kola Fortuna ligy.

Článek

Mladý gólman ještě na jaře působil v druholigovém Táborsku a v Ostravě chytal teprve šesté ligové utkání. Jako vyplašený zajíc ale nepůsobil. „Jsem strašně rád, že mě trenéři podrželi v brance a doufám, že jsem to alespoň trochu splatil. Určitě to pro ně po těch třech předešlých porážkách nebylo snadné rozhodování," vykládal.

Janáček lapil šest střel, kapituloval pouze v závěru, kdy jej hlavou překonal střídající Muhamed Tijani. Dalších třináct ran mu prosvištělo kolem branky, nebo je zastavila jedna z tyčí. „Já ani nevím, kolikrát to bylo. Byl jsem úplně v transu a snažil jsme se soustředit jen sám na sebe. Vím, že jedna tam byla potom, co střílel Tiji (Tijani), se kterým jsem na jaře byl v Táborsku. Trefilo mě to do nohy, do ruky a šlo to do tyčky a pak se to vykutálelo po čáře pryč. Pak ještě vím, že jsem se tam nějak přesouval a už na kolenou jsem to, ani nevím jak, konečkama prstů dal na břevno. Málo takových zápasů jsem zažil a jsem moc rád, že se mi povedl. Ale tím, jak nás Baník na konci tlačil a kolik měl šancí byl ten zápas strašně dlouhý," smál se 22letý gólman.

Budějovice i Baník jsou v podobné pozici. Doma se jim nevede a body sbírají především venku. „Víme, o čem to je, když kluci hrají venku ve větším klidu než doma. Nakonec my jsme venku vyhráli všechny utkání a doma nic. Ne, že bychom na to nějak zásadně spoléhali, ale trochu jsme s tím, že Baník to doma před vlastními fanoušky nemá jednoduché, kalkulovali," přibližoval strategii trenér Jihočechů Jozef Weber.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Trenér Ostravy Pavel Vrba během duelu s Českými Budějovicemi.

K vítězství hosté nakročili skvělými vstupy do obou poločasů. Úvodní gól vstřelil z první střely po osmdesáti vteřinách hry Daniel Haise, vedení v páté minutě druhé půle navýšil po dalším nedůrazu v defenzivě Baníku Slovák Lukáš Čmelík.

Ostrava v závěru přes silný tlak už jen snížila. „Těch posledních pětadvacet minut bylo fakt těžkých. Při každém útok Baníku bylo vidět, že mají obrovskou sílu a je jen otázka času, kdy začnou vyhrávat. Ale jsem rád, že nevyhráli dneska," culil se Janáček.

„Ustáli jsme to, protože jsme tentokrát všichni pracovali na maximum. Teď jde o to, abychom to přenesli do dalších zápasů, protože naposledy, když jsme vyhráli na Bohemce, přišla šňůra porážek. Doufám, že se to teď změní, nakopneme to a vyhrajeme i příští týden se Zlínem," vykládal českobudějovický brankář.

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.