Hlavní obsah

Pardubice - Karviná 2:1Pardubice slaví první výhru v sezoně

MinutaMin. Tým Hráč Akce
39. Tischler 1 : 0
55. Matoušek 2 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Pardubic ve čtvrtém kole první ligy porazili na svém hřišti Karvinou 2:1 a připsali si premiérové vítězství v sezoně nejvyšší soutěže. Domácí se ujali vedení v 39. minutě po gólu Emila Tischlera a náskok navýšil v 55. minutě Jakub Matoušek první ligovou trefou. Ve čtvrté minutě nastavení si vstřelil vlastní gól Denis Halinský.

Foto: David Taneček, ČTK

Emil Tischler z Pardubic oslavuje gól.

Článek

Východočeši doma bodovali s nedělním soupeřem i ve čtvrtém ligovém souboji. Nováček soutěže po výhře v úvodním kole prohrál potřetí za sebou.

Domácí trenér Kováč poprvé v sezoně vyslal od začátku na hrot útoku kapitána Černého. Premiérový start v základní sestavě si připsal i zkušený záložník Vacek. Na druhé straně kouč Hejdušek změnil oproti minulé porážce 1:2 s Mladou Boleslaví polovinu obranné čtyřky. Na stoperu nastoupil Bederka a na levém beku Černohorec Ražnatovič.

V první gólové příležitosti se ocitl už v sedmé minutě Akinyemi, jenž mohl stylově oslavit své páteční 25. narozeniny. Nigerijský útočník ale po Memičově centru trefil hlavičkou z bezprostřední blízkosti jen brankáře Budinského.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Adeleke Akinyemi z Karviné a Denis Halinský z Pardubic.

V bojovném prvním poločase mnoho dalších šancí k vidění nebylo, domácí ale využili hned tu první. V 39. minutě Darmovzal připravil patičkou míč Černému, jenž našel vnějším nártem na zadní tyči Tischlera a ten hlavou překonal Ciupu. Pětadvacetiletý univerzál, který dnes nastoupil na levém kraji obrany, se v lize trefil poprvé od listopadu 2021. Karviná ani ve čtvrtém utkání po návratu do nejvyšší soutěže neudržela čisté konto.

Vzápětí mohl přidat druhou branku Hlavatý, dorážkou zblízka ale minul. Na druhé straně se krátce z vyrovnávacího gólu radovali Slezané, Bederkově zásahu ale předcházel ofsajd a sudí Berka po upozornění videorozhodčího branku odvolal.

Do druhé půle vstoupila Karviná náporem. V 50. minutě Mikuš předložil míč před odkrytou bránu Akinyemimu, ten ale prudkou přihrávku nedokázal lépe usměrnit. Nigerijský útočník měl záhy ještě větší šanci, když mu do sólového úniku "namazal" střídající Matoušek, Akinyemi ale trefil jen tyč.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Adeleke Akinyemi z Karviné a Denis Halinský z Pardubic.

Matoušek odčinil své zaváhání v 55. minutě. Letní posila z Olomouce si naběhla na Pikulův diagonální pas přes půl hřiště, po zpracování obešla gólmana Ciupu a do prázdné brány vstřelila první ligovou branku. Pardubice tak i v šestém vzájemném duelu v nejvyšší soutěži daly Karviné dvě branky.

Zdramatizovat duel mohl v 69. minutě karvinský kapitán Budínský, jeho skoro jmenovec Budinský ale nebezpečnou hlavičku zneškodnil efektní "robinsonádou". Karviná v závěru ještě zahrozila po přímém kopu Mikuše, který trefil spojnici tyče a břevna.

Slezané nakonec zkorigovali skóre po nenápadné akci, kdy se Doležalova hlavička odrazila od zad Halinského na bránu a gólman Budinský po nejistém zákroku pustil míč za svá záda. Karviná přesto venku prohrála sedmý ligový zápas za sebou.

4. kolo první fotbalové ligy:
FK Pardubice - MFK Karviná 2:1 (1:0)
Branky: 39. Tischler, 55. Matoušek - 90.+4 vlastní Halinský. Rozhodčí: Berka - Mokrusch, Kříž - Radina (video). ŽK: Vacek - Ražnatovič, Boháč, Svozil. Diváci: 2887.
Pardubice: Budinský - Surzyn, Halinský, Donát, Tischler (75. Kukučka) - Vacek - Sychra (46. Matoušek), Hlavatý, Darmovzal (71. Šimek), Pikul (62. Patrák) - Černý (62. Krobot). Trenér: Kováč.
Karviná: Ciupa - Mikuš, Bederka, Svozil, Ražnatovič (65. Hošek) - Boháč (59. Krčík), Žák (59. Ezeh) - Memič, Budínský (75. Málek), Papalelé - Akinyemi (59. Doležal). Trenér: Luhový.

Reklama