Hlavní obsah

Restauratéři mají obavy. Přijede Sparta, raději zavřu, říká jeden z nich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náročná neděle čeká Hradec Králové. Na novém fotbalovém stadionu se odpoledne představí pražská Sparta, v podvečer pak hokejová arena uvidí derby s Pardubicemi. Náročná práce čeká policii, někteří restauratéři se pak kvůli obavám z řádění fanoušků rozhodli svůj podnik raději uzavřít.

Foto: Sport.cz

Fanoušci AC Sparta Praha

Článek

„Když se Hradec dostal do první ligy, měli jsme u nás velké komplikace s fanoušky Sparty. Navíc teď tady máme nový stadion a oni ho budou chtít pokřtít. Říkám to narovinu, po Hradci to bude peklo. Radši zavřeme, známý u policie mi tento krok doporučil,“ říká zdroj z restaurace Inflagranti, která se nachází na okraji centra města, přibližně 10 minut pěšky od nového fotbalového stadionu.

Podnik na svém webu původně vydal prohlášení, které se začalo rychle šířit po sociálních sítích. „Důvodem uzavření je fotbalový zápas se Spartou. Od Policie ČR jsme dostali upozornění o velmi rizikovém zápase a doporučení ponechat restauraci uzavřenou. Policie ČR očekává mnoho střetů se sparťanskými fanoušky.“ Po zveřejnění několika textů napříč českými médii však podnik prohlášení změnil na strohé vyjádření o uzavření restaurace.

„Hospody jsme pouze informovali o rizikovějších zápasech. Následně se mají zařídit podle svého uvážení,“ vysvětluje Iva Kormošová z tiskové oddělení policie. Podnik se rozhodl neotevřít. „Bylo to trochu z naší iniciativy, ale vím z minulosti, že nás vždy policie v tomto duchu informovala. Měli jsme opravdu hodně nepříjemné věci, nepřál bych to nikomu zažít. Obešlo se to naštěstí bez újmy na zdraví a majetku, ale to, co jsou schopni předvést, to bylo nevídané,“ popisuje, ale více konkrétní být nechce.

Výlety sparťanských fanoušků byly v minulosti opravdu často vyhrocené, připomeňme třeba rok 2010, kdy došlo k poškození autobusů na přepravu ke stadionu, policie následně asi 200 fanoušků zajistila, tři příznivci Letenských utrpěli zranění, fanoušci Sparty následně podali trestní oznámení kvůli tomu, že šlo o čin jedinců a drtivá část přítomných se na ničení autobusu nepodílela.

Každopádně Hradec odehrál poslední roky buď ve druhé lize, nebo azylu v Mladé Boleslavi. „Nemyslím, že se ze strany Sparty něco zlepšilo, s nimi to opravdu není jednoduché,“ tvrdí zdroj. Redakce Sport.cz oslovila oficiální zástupce fanoušků Sparty, ti se však k situaci nechtějí veřejně vyjadřovat.

Nejde ale jen o Letenské, restaurace uvažuje zavřít i při dalších rizikových utkáních. Zda ale na Baník (10.12.2023) a Slavii (27.4.2024) tak skutečně uvidí, se teprve uvidí.

Otázkou je, zda svůj postoj nezmění v případě, že by se neděle obešla bez incidentů. „Myslím, že necháme zavřeno i příště. Pokaždé tady byly velké problémy. Mluvím o více restauracích na náměstí, mám echo, že mimo centrum, kde policie tolik nehlídá, to bylo taky špatné,“ dodává zdroj s tím, že od otevření areny se startem aktuální sezony zatím žádné problémy s hostujícími fanoušky nezaznamenal.

Sparťané mají nárok na přibližně 600 vstupenek, dá se ale očekávat, že jich na východ Čech dorazí daleko víc. K tomu připočtěme zmíněné hokejové derby s Pardubicemi.

„Naším cílem bude dohlédnout na bezpečnost v celé krajské metropoli se zaměřením na dodržení veřejného pořádku v souvislosti s konáním obou sportovních událostí. Do policejní akce budou v součtu zapojeny desítky policistů nejenom z pořádkové, ale také z kriminální, cizinecké či dopravní služby. V ulicích budou spolu s nimi i policisté antikonfliktního týmu. V případě narušení veřejného pořádku a páchání protiprávního jednání jsme připraveni okamžitě zasáhnout,“ uvádí na webu policie ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petr Sehnoutka, který je zároveň velitelem celého opatření. A aby toho pro region nebylo málo, tisíce lidí zamíří na oblíbenou Velkou pardubickou.

Reklama