Hlavní obsah

Případ Vlček: Zahrál výtečně, ale do ideální sestavy Slavie má daleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důrazný, talentovaný stoper. Navíc setsakramentsky rychlý. A na jaře zatím téměř nulově využívaný. Obránce Slavie Tomáš Vlček po zimní pauze v prvních třech ligových kolech paběrkoval, do základní sestavy se dostal až při vítězství 3:0 proti Pardubicím. Ač odvedl velmi slušný výkon, vyhlídky na větší minutáž nejsou nejrůžovější. „Na tuhle pozici máme šest skvělých hráčů,“ ví trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Vlček (vlevo) ze Slavie vyváží míč v utkání proti Pardubicím.

Článek

Kouč sešívaných s šířkou konkurence nijak nepřeháněl. Naopak.

Tomáš Holeš, Igoh Ogbu, David Zima, Jan Bořil, Sheriff Sinyan. Navíc na stoperu mohou zaskočit také Lukáš Masopust s Ondřejem Zmrzlým. Do obrany Slavie nevede vydlážděná cesta…

Což je pro Vlčka změna, neboť podzim končil jako nepostradatelná opora základní sestavy. Jak pořádně drahý příchod Zimy, tak uzdravení jiných defenzivních es jej ale odsunulo na druhou kolej. Vždyť před utkáním s Pardubicemi naskočil jen v samém závěru předchozího duelu s Karvinou (3:0). Jinak na jaře vysedával mezi náhradníky…

Jak to dvaadvacetiletý obránce nese?

„Každý chce samozřejmě hrát,“ tuší Trpišovský. „Tomáš má Slavii v srdci a ví, jaká je v týmu konkurence. Je normální součástí mužstva a víme, jaké dispozice má. Na podzim měl spoustu startů. Teď i po pauze dokázal, že si poradí, což je pro hráče vždycky nejhorší,“ uvědomuje si kouč Slavie.

Dokázal. S přehledem sobě vlastním. Navíc proti týmu, kde v minulé sezoně hostoval. Ve stoperské trojici, složené ještě z Ogbua a Zimy, byl možná nejvýraznější personou. Několikrát chytře založil útok, šikovně vyvážel míč. Dozadu byl také téměř bezchybný a dokázal prodat i své rychlostní předpoklady, na středního obránce naprosto excelentní.

„Jednoznačně ukázal, že má dispozice k tomu, aby ve Slavii hrál. Jsme rádi, že ho tu máme,“ uvedl Trpišovský.

Jenže z jeho dalších slov je zřejmé, že místo mezi jedenácti vyvolenými pro klíčové duely se Spartou a AC Milán si Vlček tak úplně nezajistil. Neměl jak.

„Na jeho pozici je šest skvělých hráčů, je dobře, že máme takovou kvalitu. Po čtyřech zápasech máme zraněné tři střeďáky ze čtyř. To samé se může stát i na postu stopera,“ mnul si ruce Trpišovský.

Pokud ale obráncům Slavie zdraví vydrží, Vlček se své minutáži ze závěru podzimu zřejmě nepřiblíží. Možná ho čeká pěkně náročné jaro. Hlavně psychicky.

To i přesto, že v každém jiném ligovém mančaftu, snad kromě vedoucí Sparty, by měl s téměř stoprocentní jistotou předplacené místo v základu.

I přesto, že využil svoji šanci. Proti Pardubicím se prezentoval skvěle a Trpišovský ho zaslouženě chválil.

Jenže když o místo na place bojujete se Zimou, který byl jednou z nejdražších posil v historii ligy, lídry, jimiž jsou Bořil s Holešem, a bez debat vynikajícím Ogbuem, ani to stačit nemusí…

Reklama