Hlavní obsah

Priske: Každý hráč je pro mě vysněný. I Kuchta, i když je to s ním někdy složité

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítá dvě posily, útočníka Indrita Tuciho a záložníka Markuse Solbakkena. Nikoho však trenér fotbalové Sparty Brian Priske nestaví nad někoho jiného. „Nikdo pro mě není víc vysněný hráč než kterýkoliv jiný,“ zmínil při otevírací tiskové konferenci v roce 2024. Chce titul, potenciální boj o Ligu mistrů v hlavě dánský kouč nemá. V zimní přípravě se chce zaměřit i na disciplínu svého mužstva.

Beautiful boy Kuchta. Všichni ve Spartě jsou vysnění, i Kuchta, s kterým to občas není lehké, ví Brian Priske Video: Sport.cz

 
Článek

Máte za sebou velmi úspěšný rok 2023. Mohl byste vypíchnout hlavní body, proč se Spartě tak dařilo?

Pro mě je těžké říct jen pár věcí, které byly nejdůležitější. Hlavně bych chtěl zmínit tým. Hovořil o tom i Rosa (Tomáš Rosický, sportovní ředitel - pozn. aut.). Tu práci, která tu byla v minulém roce odvedená, jsme udělali všichni a společně. Společně jsme si ve druhé polovině roku 2022 prošli trápením. Probojovali jsme se tímto obdobím tak, že jsme drželi pospolu a byli jednotní. Pak nám záleželo na tom, abychom se všichni v klubu semkli a dostali na vyšší úroveň. Získali jsme za minulý kalendářní rok v lize šestadevadesát bodů v osmatřiceti zápasech a jen dvakrát jsme prohráli.

Co dál byste vypíchl?

Těchto výsledků jsme mohli dosáhnout proto, že jsme měli prostor budovat. Pracovali jsme na základě kultury, která tu v klubu je. Možná však ještě podstatnější než výsledky je pro mě to, když vidím a cítím publikum na Letné, když vidím, jaká panuje atmosféra na stadionu při domácích zápasech. Tohle je nejlepší, co se vám může stát, když vidíte, jak je vaše práce oceňována. Všeho jsme dosáhli díky týmové práci. Ano, můžeme se bavit o detailech, co můžeme udělat lépe, ať už po taktické stránce, nebo v rámci fyzické přípravy. Klíčová však byla mentalita v celém klubu.

Může udělat tým stejný progres i v začínajícím roce?

To je těžké říct, ale měla by to být naše ambice. A tak to i je. Chceme být ještě lepší, ale naše čísla z loňského roku jsou úžasná. V lize jsme si připsali třicet výher, šest remíz a dvě prohry. Navíc jsme se dobře prezentovali v pohárech. Nechci to tedy porovnávat, ale naše ambice taková je.

Je pro tento rok hlavním cílem postup do základní skupiny Ligy mistrů?

Především musím říct, že teď nemyslím na to, co se stane po letní přestávce. Nyní je předčasné mluvit o Lize mistrů nebo Evropské lize. Soustředím se především na následujících pět měsíců, které nás čekají. Chceme znovu získat titul. Je však důležité uvědomit si, co k tomu má vést, což je disciplína, oddanost k tomu, co tu děláme, a tvrdá práce. Zároveň nesmíme ztratit hladovost, nesmíme být moc ve své komfortní zóně.

Jak byste okomentoval nové posily útočníka Indrita Tuciho a záložníka Markuse Solbakkena? A je Solbakken vaší vysněnou posilou?

Základním předpokladem je, že nám dodají konkurenci a kvalitu, což je nezbytné pro to, abychom se dál zlepšovali. Snažíme se tým budovat. Ale noví hráči potřebují čas, aby se adaptovali. Přichází do nové země, do nového týmu, na druhou stranu věříme, že nám od prvního dne budou pomáhat při dosažení cílů, které jsme si stanovili. Všichni hráči, které mám v kádru, jsou pro mě vysnění. Je jedno, jestli jsou Češi nebo cizinci, jestli jsou mladí nebo starší se zkušenostmi. Zkrátka jsou to všichni. Snažíme se přivést vždy hráče, kteří budou pasovat do našeho stylu. Nikdo pro mě není víc vysněný hráč než kterýkoliv jiný. Vezměte si Honzu Kuchtu, s ním je někdy spolupráce složitá, ale je to skvělý kluk a taky můj vysněný hráč.

Hned v úvodu jarní části vás v play off Evropské ligy čeká turecký Galatasaray Istanbul. Jaké o něm máte poznatky?

Budou to dva krásné a těžké zápasy. Všichni vidí, že Galatasaray má hodně individuální kvality, jeho hráči mají zkušenosti z turecké ligy, z pohárů, z reprezentací. Těšíme se na to. Jsem rád, že budeme hrát odvetu doma na Letné. Když se bude rozhodovat, ucítíme podporu našich fanoušků. To mě naplňuje optimismem. Viděl jsem je v Lize mistrů proti Kodani, mám nějaký obrázek o tom, jak hrají a jaká je jejich kvalita. Máme pět týdnů přípravy, ale nebudeme se chystat jen na Galatasaray, ale na všechny soutěže, které nás na jaře čekají.

Budete se v zimní přípravě zaměřovat i na to, abyste byli variabilnější?

Ano, samozřejmě. Ale je normální, že když vám skončí první dlouhá část sezony, tak ji během přípravy vyhodnocujete. Zaměřujeme se na náš způsob hry, bavíme se o tom, co v ofenzivě i defenzivě vylepšit. Myslím, že vycházíme z dobrého základního způsobu hry, držíme se naší filozofie, ale můžeme některé taktické věci vylepšit. Dám jeden konkrétní příklad. Na podzim jsme v lize v devatenácti zápasech dostali šest červených karet, z toho jsme skoro tři celá utkání hráli v oslabení. To je moc a je to jedna z věcí, na kterou se zaměříme.

Reklama