Hlavní obsah

Priskeho právo veta, hledání ideálního mixu. Další posilování rezerv pražských S je otevřená věc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S posilami z elitních mužstev Sparta ani Slavia v pondělním derby B-týmů nešetřily. Souboj mančaftů z konce tabulky Fortuna národní ligy ovládli domácí Letenští 2:0, nabízí se však otázka, jak kluby k přistoupí k využívání borců z první ligy ve zbytku sezony.

Foto: Martin Malý/SK Slavia Praha

Jedním z hráčů A-týmu Slavie, kteří nastoupili v derby za rezervu, byl David Pech.

Článek

Zatímco Sparta využila méně vytížení mladíky (Kryštof Daněk, Adam Karabec či Martin Minčev), Slavia sáhla i po zkušenějších borcích. Když nepočítáme navrátilce po zranění Jana Bořila a Lukáše Masopusta, v základní sestavě se objevili i třicátníci Ibrahim Traoré a Aleš Mandous.

„Připojilo se dost hráčů, známe jejich silné pozice a skladba základní sestavy byla jednoduchá. Spíše jsme chtěli mít chuť do hry a energii, na automatismy jsme logicky spoléhat nemohli," popsal kouč rezervy Slavie Marek Jarolím.

Odmítá však, že by náhlý přísun tolika hráčů nějak naboural týmovou chemii. „Tohle nám rozhodně nebránilo podat daleko lepší výkon. Vážím si toho, že chtěli bojovat za Slavii a pomoci mladému B-týmu. Bohužel, někdy se rozpoložení nesejde. Jak občas člověk cítí, že z týmu jde od začátku hladovost, tady bylo vidět, že v tom můžeme ztrácet," uznal Jarolím.

Sedmnáctiletý Adam Pudil pak připomněl, že když na podzim hráči z A-týmu pomohli, většinou to znamenalo body. „Samozřejmě je těžké si zvyknout, když někdo přijde pár dní před zápasem nebo až v den výkopu, ale rozhodně nekazili chemii. Jsou přínosem a jsem rád, že mohu hrát po jejich boku," pravil talentovaný útočník.

Trenér rezervy Sparty Petr Janoušek pak zdůraznil, že Letenští chtějí jít jednoznačně cestou mládí. „Takto jsem vše diskutoval i s trenérem A-týmu Brianem Priskem," nastínil domluvu v klubu.

Další nasazení posil zmíněných na začátku textu není vyloučeno. „Je to vždy otázka vzájemné spolupráce s koučem áčka, jak bude chtít hráče vytížit. Vše je plně v kompetencí hlavního trenéra, kluky vždy rád uvidím a myslím, že Priske nebude mít problém," pokračoval Janoušek.

Oba pražské celky byly po podzimu na úplném chvostu tabulky. Výpomoc z elitních mužstev je možná potřeba, ale nelze se na ni spoléhat. „Pokud posily nebudou k dispozici, máme dost široký kádr na to, abychom podali podobné výkony, možná s mladšími a méně zkušenějšími hráči, ale stejně dravými a připravenými," má jasno Janoušek.

Naopak Jarolím nebyl v popisu spolupráce tak detailní. „Sedneme si na to, na podzim nám to k bodům pomohlo. Lukáš Masopust dal několik minut a zdraví mu drží, Jan Bořil hrál po dlouhé době, David Pech podal velice slibný výkon a ukázal potenciál. Aleš Mandous si zachytal. Musíme najít pozitivní věci a budeme hledat ideální mix," konstatoval se stále viditelným smutkem z matného výkonu.

Sparta se díky vítězství posunula na 13. místo, tabulka je však vyrovnaná. Na poslední šestnáctou Slavii mají Letenští náskok čtyř bodů, stejný odstup je ale dělí také on šesté Chrudimi. Hodně napoví hned další kolo, kdy Sparta vyráží na půdu čtrnácté Vlašimi a Slavia hostí patnáctý Třinec.

Reklama