Hlavní obsah

Proč šel proti Zlínu do branky Trpišovského nadřízený? Aby protáhl spanilou sérii

Praha

Zbývaly tři minuty rozhodnuté bitvy mezi Slavií a Zlínem, když v Edenu do branky domácích mířil brankář Přemysl Kovář. Nahradil Ondřeje Koláře, aniž by jednička Pražanů utrpěla zranění. Šestatřicetiletý matador červenobílých sklidil bouřlivý aplaus. A užil si vítězný zářez při posledním utkání základní části soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Přemysl Kovář po výhře nad Zlínem.

Článek

„Nešlo o žádné zesměšňování soupeře. Nebylo to nic vůči Zlínu a doufám, že to tak nikdo nebral," ujišťoval bezprostředně po zápase trenér Slavie Jindřich Trpišovský, že motiv netradičně rošády byl zcela jiný.

Kovář je ve Slavii od ledna 2017, kdy přišel z bulharského klubu Černo More Varna. S týmem z Edenu slavil čtyřikrát mistrovský titul, třikrát pozvedl nad hlavu trofej pro nejlepší tým české pohárové scény. Táhne mu na sedmatřicet. Není jedničkou klubu, přesto je pro tým nepostradatelný. Z hlediska přípravy brankářů a motivace v kabině. „V jistém směru je mým nadřízeným," přiznával s úsměvem Trpišovský.

„V probíhající sezoně ještě nechytal. Nyní za příznivého stavu byla ideální příležitost, aby si připsal start. Byli jsme domluvení s Ondrou Kolářem. Situaci navíc nahrála skutečnost, že Aleš Mandous byl nemocný," vysvětloval Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Přemysl Kovář střídá Ondřeje Koláře, vpravo trenér Jindřich Trpišovský.

Kovář tak prodloužil jedinečnou sérii startů v lize v dresu Slavie. Hned po příchodu, ještě pod taktovkou Jaroslava Šilhavého, slavil mistrovský titul. Tehdy během jara 2017 si start nepřipsal.

V následující sezoně nastoupil proti Karviné a slavil triumf (2:0), sezonu pak zakončil startem proti Teplicím na dvě minuty a další výhrou (3:0). V listopadu 2018 doma pomohl Slavii k vítězství nad Zlínem (3:1), v květnu už v mistrovské skupině při premiéře nadstavby v Česku vychytal výhru nad Spartou Praha (2:1).

V září následujícího roku byl mezi tyčemi v sestavě červenobílých při remíze v Opavě (1:1). A o deset měsíců později v sezoně poznamenané pandemií nemoci covid-19 pak dovedl Slavii k výhře nad Libercem (3:1) s kapitánskou páskou ve čtvrtém kole nadstavby.

Během minulé sezony v dubnu 2021 naskočil do hry na půdě Brna (0:0) na 71 minut po vyloučení Matyáše Vágnera. A letos bude mít vítězný start ze souboje proti Zlínu (3:0). „Je tady přes pět let, a ještě neprohrál zápas. O jeho bilanci slyším často," neskrýval Trpišovský, že i v tuhé bitvě o pozice pro nadstavbu dopřál svému svěřenci, příležitostně nadřízenému při debatách o brankářích, radost z vítězného startu. A protažení spanilé série bez prohry...

Reklama