Hlavní obsah

První slova o posilách. Chtěli jsme přivést extra kvalitu, hlásí Priske

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fin Kaan Kairinen, Albánec Qazim Laci, Srb Dimitrije Kamenovič a naposledy Australan Awer Mabil. Čtyři nové zahraniční akvizice fotbalové Sparty jsme vám již představovali, ve čtvrtek ale o posilách poprvé promluvil kouč Brian Priske. „Zvyšujeme konkurenci a vytváříme určitou diverzitu,“ shrnul.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér fotbalové Sparty Praha Brian Priske na tiskové konferenci po startu druhé fáze zimní přípravy.

Článek

Prioritou při výběru hráčů zůstává pro Spartu potenciál vlastní mládeže, B-tým, fotbalisté na hostováních. Následuje tuzemský trh a až poté pohled do zahraničí. Alespoň tak to na čtvrteční tiskové konferenci vysvětlovali Priske a sportovní ředitel Tomáš Rosický.

„Koukáme se samozřejmě do české nejvyšší soutěže, v tuto chvíli jsme chtěli přivést extra kvalitu a našli ji v zahraničí. Chtěl jsem do našeho mixu jednoho až dva hráče z ciziny, aby kabina dostala impuls. Nakonec jsou čtyři, všichni hrají za národní týmy nebo mládežnické výběry," prozradil dánský kouč a mluvil o již zmíněné diverzitě.

Co říká Brian Priske o posilách Sparty?
O Dimitrije Kamenovičovi: „Nějakou dobu jsme ho sledovali, je to defenzivně silný levák, který dokáže hrát na krajním beku i stoperu. Poslední dobu se vyvíjel ve velmi složitém prostředí v Laziu, kde moc nehrál. Možná bude potřebovat více času na adaptaci."
O Aweru Mabilovi: „Znám ho z Midtjyllandu. Za vše mluví, že hrál na posledním mistrovství světa. Dokáže skórovat, sbírá asistence. Je týmový, umí hrát velmi dobře dopředu i dozadu."
O Qazimu Lacim: „Klub ho déle sledoval, je to středopolař, dokáže hrát v rozestavení s dvěma hráči na pozici šest i ve formaci s dvěma osmičkami. Má rád balon, je dobrý v jeho rozdávání, může pomoci mladým hráčům."
O Kaanu Kairinenovi: „Poznal, že pouze talent nestačí. Tvrdě na sobě zapracoval, vybudoval si psychickou odolnost, v severských ligách se dokázal prosadit v klíčového muže týmu. Dokáže hrát na pozici šestky i osmičky, umí na trávníku pojmout velký prostor."

Priske doufá, že všichni přinesou do kabiny „něco jiného". Opakovaně zdůrazňoval, že česká kultura je pro něj i klub velmi důležitá. „Budeme ji vždy chránit, ale občas potřebuje impuls zvenku," dodal trenér.

Do až na pár výjimek ryze české kabiny mají Kairinen a spol. vnést mimo jiné soutěživost. „Mají zkušenosti, nahlíží na fotbal jinak, vyrůstali v odlišném prostředí. Věřím, že tým dostane dynamiku," přeje si Priske.

U některých z nových posil panují největší obavy s ohledem na herní praxi. Například Kamenovič naskočil v Laziu od poloviny května pouze do dvou soutěžních duelů, také Mabilova minutáž v Cádizu nebyla na podzim nijak oslnivá. Rosický podotkl, že Sparta realizovala přestupy i směrem k létu a dlouhodobému výhledu.

„Zátěž je u každého specifická věc, každý se při přechodu zachová jinak. Někdo může být nejistý, někoho přestup vystřelí hned k lepším výkonům," doplnil Priske.

Důležité je, jak rychle a jestli vůbec se trenérskému týmu podaří hráče začlenit. „Adaptace se nebojím, ale je to rozhodně výzva," přiznal trenér s tím, že někdy je potřeba čas, aby fotbalisté pochopili nové prostředí a stali se jeho přirozenou součástí.

„Na druhou stranu noví hráči už v minulosti působili v zahraničí a jejich zodpovědností je adaptovat se na naše podmínky," zdůraznil Priske.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér fotbalové Sparty Praha Brian Priske a sporotvní ředitel klubu Tomáš Rosický na tiskové konferenci po startu druhé fáze zimní přípravy.

Reklama