Hlavní obsah

Rada je v životní střelecké formě. Bude o ní vyprávět vnoučatům a cílí na desítku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netuší, kolik ligových sezon má ještě před sebou. Třeba je ta probíhající jeho poslední. Ovšem královéhradecký záložník Jakub Rada ve čtyřiatřiceti letech obdivuhodně válí. Má životní formu. „Tu střeleckou, herní asi ne,“ usmál se matador votroků. V sobotu dvěma zásahy vystřelil Hradci remízu 2:2 v souboji s Českými Budějovicemi. Celkem už nasázel v ligovém ročníku osm branek a patří mezi nejlepší kanonýry soutěže.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor prvního gólu Jakub Rada z Hradce Králové.

Článek

Michael Krmenčík, Matěj Pulkrab, Milan Škoda, Ivan Schranz, Adam Hložek a další šutéři za Jakubem Radou zaostávají. Záložník Hradce Králové v sobě na podzim své kariéry objevil střelecké schopnosti. „Ještě jsem mu nestačil poblahopřát. Nejen ke dvě gólům, ale k útoku na čelo tabulky ligových střelců," culil se trenér Východočechů Miroslav Koubek.

„Zní to až neuvěřitelně. Jsem typologicky úplně jiný hráč a pohybuju se ve střelecké tabulce takhle vysoko. Musím si to doma pořádně prohlídnout, pak o tom asi budu vyprávět vnoučatům," lebedil si Rada.

Aktuální lídři tabulky kanonýrů Jean-David Beauguel z Plzně, Václav Jurečka ze Slovácka a Ladislav Almási z Baníku Ostrava nastřádali deset gólů. Tahle meta hradeckého středopolaře láká. „V zimě jsem o tom přemýšlel. Nevím, kolik sezon v lize ještě budu mít. Tahle může být poslední, může přijít ještě jedna. Každopádně věk člověk nezastaví. Říkal jsem si, že by bylo stylové skončit s desítkou na kontě," stanovil si jasný cíl.

Rada zásadně postrčil votroky k remíze proti Českým Budějovicím. Nejprve si zpracoval přihrávku Jana Mejdra, přehodil si míč trochu nezvykle na pravačku a otevřel skóre utkání.

„Míč jsem si chtěl rychle přiťuknout na levou a vystřelit, ale nedal jsem si ideální první dotek. Věděl jsem, že mě blokuje soupeř, napadlo mě, že bych si mohl balon přehodit na pravou. Intuitivně jsem se snažil odhadnout, kde je brána a tyč, vyšlo to skoro přesně," popisoval čtyřiatřicetiletý středopolař.

Pro Hradec se pak ale zápas nevyvíjel dobře, hosté stav otočili a Východočeši šli dokonce do oslabení po vyloučení záložníka Petra Kodeše. Přesto vydřeli penaltu, kterou Rada proměnil. „Čekal jsem pohyb gólmana, ale ten nepřišel. Proto jsem se rozhodl, že vystřelím k téhle tyči. Naštěstí jsem střelu dobře umístil, protože brankář si na míč sáhnul," oddechl si majitel dvou reprezentačních startů.

Penaltový faul odnesl vyloučením po druhé žluté kartě budějovický Benjamin Čolič a v závěru měli votroci k vítězství blíž, soupeře tlačili. „Fanoušci mohou být spokojení, protože v tom zápase bylo snad všechno. My ale nadšení nejsme, šli jsme za vítězstvím, které nemáme. Převládá zklamání. Ostatně si myslím, že obě mužstva jsou rozčarovaná," vycítil Rada.

„Dokázal své přednosti, hrál velice dobře," pochválil ho Koubek. Nenasazuje ho pokaždé, v minulém kole v Plzni naskočil Rada až na závěrečnou čtvrthodinu. „Zápasy s absolutní českou špičkou jsme hráli bez něj, abychom soupeře ubrzdili, nastoupili jsme s běžci a atlety. Utkání s Budějovicemi bylo zase vhodnou příležitostí pro něj a přijdou další zápasy," vysvětlil Koubek.

„Cítím se v životní střelecké formě, v herní asi ne. Dostal jsem se do pohody, jsem vyklidněný. Díky věku a zkušenostem řeším některé situace jinak. Sešlo se to a vypadlo z toho osm gólů. Sice tři jsou z penalty, ale při každém dalším pokutovém kopu se tlak zvyšuje. Je to příjemný pocit," vylíčil Rada.

Reklama

Související témata: