Hlavní obsah

Rada o vyhazovu Jílka: Večer jdete spát, ráno svléknete pyžamo a jste venku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mizerný start ligového jara, volný pád tabulkou a vyhazov. Václav Jílek už není trenérem fotbalové Olomouce, v Sigmě vydržel dva roky a skoro devět měsíců. „Jeho konec mě překvapil,“ řekl v novém díle pořadu Přímák na Sportu.cz někdejší reprezentační trenér Petr Rada, nyní kouč druholigové Dukly.

Václav Jílek odnesl jarní výsledkovou bídu Olomouce. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Jílek a Olomouc? Tohle spojení dlouho vypadalo hodně pevně, utnul ho až pondělní vyhazov. „Jílek byl s Olomoucí spjatý, vrátil se tam po angažmá ve Spartě. Jeho výhodou bylo, že prostředí dobře zná,“ připomněl Rada.

Na Hanou se Jílek vrátil koncem května 2021: ze současných ligových trenérů déle u týmu vydrželi už jen slávista Jindřich Trpišovský (nástup v prosinci 2017) a Martin Svědík ze Slovácka (listopad 2018).

„Po předminulém ligovém kole jsem četl, že se Jílek necítí v ohrožení. A vidíte, jak to ve fotbale je: večer jdete spát, ráno stáhnete pyžamo a jste venku,“ rozverně vykládal Rada.

Pětašedesátiletý rekordman v počtu odkoučovaných zápasů v první lize (442) ví, o čem mluví: sám zažil fůru trenérských výměn. „Patří to ke každému kolektivnímu sportu. Není to tak, že když Jílka odvolali, najednou je to špatný trenér,“ zdůraznil Rada. „Není první ani poslední.“

Jílek zažil s Olomoucí skvělý podzim, Sigma šla do jara z pátého místa. Jenže pak? Jediný bod z dvanácti možných a propad na osmou pozici. „Už od začátku to vypadalo, jako kdybychom vyfárali odněkud z dolu a nesli si na zádech batoh s kamením a uhlím,“ láteřil Jílek hned po jarním prologu v Liberci (0:2).

Hlavní olomoucký problém se skrývá v ofenzivě, Sigma se na jaře trefila až na čtvrtý pokus. Nepříjemný gólový půst trval dlouhých 355 minut, i v nedělním duelu v Českých Budějovicích (1:2) chybělo víc klidu a přesnosti. „Podzim měla Sigma kvalitní, odehrála spoustu dobrých zápasů. Na jaře jí to tolik nešlape, hledá se,“ poznamenal Rada. „Chápu, že je v Olomouci zklamání, ale pořád to beru tak, že ztráta na špičku je minimální.“

Sigmu dělí od vstupenky mezi šest nejlepších týmů zatím jen horší skóre, což pro povýšeného asistenta Jiřího Saňáka není neřešitelná výchozí pozice. A na hranu spodní šestky, která bude v nadstavbě hrát o záchranu, má Olomouc k dobru pět bodů.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.