Hlavní obsah

Situace kolem Lingra nás zaskočila. Tvrdík otevřeně o odchodu opory Slavie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě fotbalová Slavia ztratila tři opory - Peter Olayinka odešel jako volný hráč, Ondřeje Lingra a Davida Juráska klub výhodně prodal. Místo nich přišli Chytil, Tijani, Dimitrescu. „Celkově bych přestupní okno nehodnotil tak, že jsme posílili,“ přiznává předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Lingr ze Slavie Praha oslavuje gól vstřelený Zlínu.

Článek

S posílením tedy nejste spokojený?

Posílení mělo dvě fáze. V té první přišli dva zkušení útočníci - Mojmír Chytil a Tijani. Jejich příchody měly eliminovat odchody Petera Olayinky a Davida Juráska. S tímto je spokojenost.

Jenže zkraje tohoto týdne jste prodali mimo plán Ondřeje Lingra do Feyenoordu.

Situace kolem Ondřeje nás zaskočila, šlo o komplikovaný příběh. Usilovali jsme o prodloužení smlouvy s ním od ledna. Ondra je pryč, je ve skvělém evropském klubu, takže ohlížet se zpětně se smutkem v očích ani není vhodné.

Očividně vás ale jeho odchod mrzí.

Vyjednávání s ním nebylo jednoduché. Nejdřív vypověděl smlouvu s agentem. Dohoda byla taková, že musíme počkat, až s ním všechno ukončí. Tvrdil, že se bude zastupovat sám, že si vyjedná lepší podmínky. Potom dospěl k závěru, že potřebuje nového agenta. Celé léto jsme čekali, jestli přijde na Ondru adekvátní nabídka. Nakonec naše očekávání bylo, že pro podzim už v kádru zůstane.

Co se přihodilo, že se věci změnily?

Ironií je, že na začátku týdne, v němž přestoupil, jsme s ním byli dohodnuti, že podepíše nový kontrakt ve Slavii. Jenže přišel Feyenoord, který se neodmítá. Klub splnil představy naše i hráče. Ondrův odchod byl nad plán. Pokoušeli jsme se ho nahradit, proto jsme rozjeli jednání s Vasilem Kušejem.

Proč ztroskotala?

Bylo málo času. Vasil je hvězda české ligy, ale nedokázali bychom ho dopsat na soupisku pro Evropskou ligu. Abychom si pořídili tak drahého hráče jen pro ligu se nám nezdálo. Nevylučuji však, že v jednáních budeme pokračovat. Současně jsme vedli úspěšné jednání s Andreem Dumitrescem. Levého beka jsme po odchodu Davida Juráska nezbytně potřebovali.

Hráče prodáváte pravidelně, což trenér Jindřich Trpišovský nenese lehce.

Za posledních sedm let jsme sedmkrát postoupili do základní skupiny některého z evropských pohárů. Jsme v tomto čeští rekordmani. Jen jeden klub v celé Evropě, srovnatelný podmínkami a možnostmi s námi, má bilanci lepší.

Dinamo Záhřeb.

Ano. Jenže i Dinamo ve chvíli, kdy nepostoupilo do Ligy mistrů, prodalo čtyři hráče ze základní sestavy. Vyměnilo i trenéra. Se Spartou nakonec vypadlo v boji o Evropskou ligu. Třeba právě kvůli prodejům. Jenže kluby našich rozměrů a ambic nemají jinou možnost. Rozdíl mezi námi a Spartou je ten, že její majitel Daniel Křetínský dovolí ročně jeden odchod. Může odmítnout prodeje dalších hráčů. My jsme limitováni. Nemám od akcionáře absolutní bianco šek, abych zalepit případnou ztrátu. Ve Slavii máme dva cíle: udržet jí ekonomicky a výsledkově. Jindra Trpišovský je v tomto úspěšný. Jen letos jsme prodali hráče za pětadvacet milionů euro, fantastické číslo. Chápe, že musíme prodávat, ale nikdy se s tím nesmíří. Tady ale prostě musí zvítězit rozum, ne emoce.

Reklama

Související témata: