Hlavní obsah

Hr. Králové - Plzeň 0:2Slast pro Západočechy. S předstihem mají šestý titul

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Beauguel 0 : 1
55. Mosquera 0 : 2
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po tři roky trvající nadvládla pražské Slavie nad českým fotbalem je u konce. To Plzeň se o konec dominance sešívaných postarala. A v předposledním kole ligové nadstavby k tomu. Vyhrála 2:0 nad Hradcem Králové, a protože v souběžně hraném střetnutí jí Ostrava vypomohla remízou s pražským obhájcem titulu, mohla Viktoria slavit šestý titul ve své historii.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči Plzně, kteří získali titul, vyhazují nad hlavy trenéra Michala Bílka.

Článek

Přitom po prvních pěti minutách utrpěly plzeňské naděje, že by se snad vysněná mistrovská korunovace mohla odehrát už v mladoboleslavském azylu hradeckých „Votroků", trhliny a šrámy. Sice nepatrné, v zápase poprvé a naposledy, ale i tak...

Ne snad že by je způsobili nekompletní domácí postrádající potrestané zběhy Vlkanovu a Mejdra, to z Ostravy dorazila informace, že se Slavia ujala v duelu s Baníkem bleskově vedení. Nejdřív na červenomodré tribuny, protože přes dva tisíce fanoušků Viktorie se za svým týmem oněch 160 kilometrů do města automobilů v předtuše velkého plzeňského dne vydalo, poté i na trávník.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fanoušci Plzně v Mladé Boleslavi při utkání s Hradcem.

Nejlepší ligový střelec Beagueal odpověděl po svém. Sice až čtvrthodiny poté, co přišla z Ostravy zpráva o vedoucím gólu sešívaných, pro Plzeň bylo ovšem podstatné, že se trefil. Už poosmnácté v sezoně, a navíc parádně pod břevno, i když pálil z hodně ostrého úhlu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Jan Král Hradce Králové a Jean-David Beauguel z Plzně.

Ligový lídr se pochopitelně uklidnil. Vedl, takže mohl hru kontrolovat a zápas režírovat k obrazu svému. Zvlášť když další zvěst z Ostravy na sebe nenechala dlouho čekat. Baník v duelu se Slavií skóre srovnal a mistrovské akcie Viktorie se v tu ránu zase o něco víc umocnily.

A kdyby dvě minuty před přestávkou nevytáhl domácí gólman Vízek bravurně Kalvachovu dělovku, anebo kdyby se na severu Moravy ujaly šance Almásiho či Klímy, kdo ví, v jakých výšinách by oscilovaly a v jaké tónině by se nesla druhá půle.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Tomáš Chorý z Plzně a  Petr Kodeš z Hradce Králové.

Ono ale stačilo, když deset minut po změně stran přidal po hlavičce střídajícího Chorého Mosquera druhou plzeňskou branku. Hostující fanoušci propukli v euforii, protože mistrovská vize Viktorie měla rázem ještě reálnější kontury.

Bílkovi svěřenci ovšem jeli dál ve svém modu. Drželi „Votroky" na distanc, i jejich závěrečné hektické vzepětí přečkali bez úhony, takže ligovou sérii bez prohry natáhli na 21 zápasů. A hlavně ji natáhli výhrou, po které už jen čekali, zda se titul stane skutečně realitou. Po třech minutách se dočkali. Baník i v početním oslabení remízu se Slavií udržel a trenér Bílek se svými svěřenci slyšel slastné: Mistři, mistři!

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenéři Plzně Pavel Horváth (vlevo) a Michal Bílek se radují ze zisku titulu.

4. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul (hráno v Mladé Boleslavi):
FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň 0:2 (0:1)
Branky: 20. Beauguel, 55. Mosquera. Rozhodčí: Berka - Kříž, Váňa - Kocourek (video). ŽK: Kalvach, Chorý, Trusa (všichni Plzeň). Diváci: 3294.
Hradec: Vízek - Klíma, Král, Leibl (51. Soukeník) - Harazim (46. Čech), Rada, Kodeš, Kučera, Novotný - Rybička (68. Prekop), Kubala. Trenér: Koubek.
Plzeň: Staněk - Řezník, Santos, Hejda, Havel - Čermák (67. Pernica), Kalvach - Kopic, Sýkora (54. Chorý), Mosquera (79. Holík) - Beauguel (79. Trusa). Trenér: Bílek.

Reklama