Hlavní obsah

Slavia se chystá na šlágr: Kdo do brány? Kam s Holešem? Přijede do Plzně Krmenčík?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhadnout základní jedenáctku fotbalové Slavie nebývá nikdy jednoduché. Pro nadcházející vyhrocený šlágr v Plzni to platí logicky také. Trenér červenobílých Jindřich Trpišovský se těší, že se mu při skládání sestavy rozšiřují možnosti, zároveň ale lituje zranění Lukáše Masopusta z přátelského zápasu za reprezentaci ve Walesu. Sport.cz vybírá pět otázek, které se mohou v Edenu před nedělní bitvou ve Štruncových sadech řešit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Holeš ze Slavie.

Článek

Kdo do brány?

Když v únorovém zápase proti Bohemians chytal brankář Ondřej Kolář po čtyřech měsících a poprvé od hrůzného zranění hlavy odhodil ochrannou helmu, deklaroval trenér červenobílých Jindřich Trpišovský, že gólmanem číslo jedna zůstává Aleš Mandous. Jenže platí to i nyní?

Kolář spolehlivě zvládl poslední tři ligová utkání včetně derby proti Spartě, zatímco Mandous chyboval v osmifinálové odvetě Konferenční ligy proti Linci. Trpišovský dá i na vazby v defenzivě z minulosti, které má Kolář s navrátivšími stopery Davidem Hovorkou a Ondřejem Kúdelou pevnější. Je favoritem, že půjde mezi tyče právě on.

Zápas mezi Plzní a Slavií rozdá také karty před nadstavbouVideo: Sport.cz

Kam s Tomášem Holešem?

Tomáš Holeš se vypracoval v klíčovou figuru slávistické sestavy. Zastane jak roli defenzivního záložníka, tak stopera. Kam s ním pro nedělní šlágr? V posledních zápasech vynikal ve středu obrany, Trpišovský ho silně glorifikoval třeba v Rakousku po odvetě s Lincem, ačkoliv červenobílí čtyřikrát inkasovali. Stopera hrál i za reprezentaci v baráži o mistrovství světa proti Švédům. Také obstál.

Fit je ale už David Hovorka, připraven by měl být už i Ondřej Kúdela, jenž si o víkendu střihnul zápas za béčko. K dispozici by už také mohl být Taras Kačaraba, plus samozřejmě Aiham Ousou, který zdravotní problémy neměl. Tihle všichni dávají Trpišovskému pro skládání stoperské dvojice solidní výběr, naopak možnosti na postu defenzivního záložníka smrskává sešívaným absence Maksyma Talovjerova, jenž byl naposledy proti Českým Budějovicím vyloučen. Připraven bude Jakub Hromada.

Lukáš Provod opět do základní sestavy?

Po více než deseti měsících, kdy se kurýroval z těžkého zranění kolena, vlétl záložník Lukáš Provod v posledním zápase před reprezentační pauzou s Českými Budějovicemi rovnou do základní sestavy. Sálala z něj chuť, po zápase pak radost z návratu. Trenérský štáb si chtěl mimo jiné otestovat, jak s ním může počítat v našlapaném programu, který teď vršovický celek čeká.

Nabízí se, že Provod nastoupí od úvodní minuty i proti Plzni. Nefiguruje na pohárové soupisce, tudíž může být využitý jen v lize. Navíc k dispozici by ještě neměl být Petr Ševčík.

Šlágr kola budou pískat polští sudí. Musíme si dát pozor na zbytečné řeči i fauly, vědí slávistéVideo: Sport.cz

Ožije příběh Michaela Krmenčíka?

Na podzim odpálil pořádně třaskavou nálož. Plzeň útočníka Michaela Krmenčíka, jenž ve Slavii hostuje z Brugg, vychovala, odrazil se z ní do zahraničí. Ale před podzimním vzájemným duelem se Krmenčík nechal strhnout fanoušky a západočeský klub urazil. Reflexe u něj neproběhla, příběh ještě vygradoval tím, že Viktorii vstřelil gól na 2:0 a divoce ho slavil. Plzeňské hráče svým nevkusným chováním pořádně namíchl.

Devětadvacetiletý útočník je v Plzni persona non grata. Vydá se vůbec na západ Čech? Zdá se, že zranění ho na cestu vůbec nepustí. Pravdou také je, že Krmenčík se v hierarchii slávistických útočníků drsně propadl. Do jara šel jako jednička, ale po dvou matných výkonech a nulové produktivitě o důvěru přišel, jeho pozici ještě více ztížily zdravotní problémy. Vypadá to tak, že momentálně je pro červenobílé nepotřebný.

Jak pomůže reprezentační pauza?

Slavia vyhlížela přestávku s nadějí, ale i s obavami. Někteří hráči potřebovali vydechnout a nabrat nové síly, do téhle kategorie patřil například křídelník Peter Olayinka. Navrátilci jako Lukáš Provod, David Hovorka či Ondřej Kúdela mohli potrénovat, ještě lépe se připravit. Marodi se uzdravili. V tomto ohledu pauza sešívaným bodla.

Vyplnily se ale i obavy. Slavia posílá do různých reprezentačních výběrů řadu hráčů a poslední sraz zaplatil zraněním Lukáš Masopust, který si v přátelském zápase ve Walesu poranil tříslo, a podle vyjádření Trpišovského pro něj sezona skončila. Slavia se kvůli vytížení svých hráčů dostala do slovní potyčky s vedením reprezentace.

Reklama