Hlavní obsah

Slavia si bez Stanciua poradí, věří experti. Zesílí pozice Lingra, Madsen má obří šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Báječné pasy nebo gólové přihrávky by měl záložník Nicolae Stanciu na jaře rozdávat v daleké Číně, fotbalová Slavia se chystá na novou etapu bez rumunského režiséra. Trenér červenobílých Jindřich Trpišovský chce najít středopolaře, jenž za půl sezony nasbírá deset bodů v součtu gólů a asistencí. „Typologicky stejného hráče nenajdou, ale Jindra si s tím poradí,“ nepochybuje trenér Jozef Weber, který naposledy vedl Karvinou. „Pokud má někdo umět nahradit takového hráče, tak je to Slavia,“ přidává nedávný kouč české jednadvacítky Karel Krejčí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu ze Slavie během semifinále MOL Cupu s trenérem Slavie Jindřichem Trpišovským .

Článek

Ondřej Lingr, nebo Mads Emil Madsen. Jeden z těchto borců s největší pravděpodobností nastoupí v sobotu v úvodním zápase jara v sestavě Slavie na pozici, která patřila Nicolaemu Stanciuovi. Na místě, kde by měl záložník tvořit, vymýšlet, udávat hře rytmus a sbírat góly nebo asistence. K ruce bude mít šikovného a pohyblivého dribléra Petra Ševčíka a za zády spolehlivého dříče Tomáše Holeše.

Poslední mistr a zároveň aktuální ligový lídr se už nebude moct opřít o schopnosti rumunského reprezentanta, jenž finalizuje přestup do čínského Wu-Chanu a za dva a půl roku v červenobílém dresu nastoupil do 112 soutěžních zápasů, v nichž zaznamenal 26 gólů a 27 asistencí. „Musíme najít hráče, který bude schopný za půl sezony udělat deset bodů z toho postu, což Nico pravidelně dělal. Alternativ je víc," dává si za úkol slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

Předně je třeba si připomenout, že sešívaní si během podzimu vyzkoušeli hrát bez Stanciua. Bez něj například zničili Baník Ostrava 4:0, proti Plzni naskakoval rumunský záložník až na druhý poločas ve chvíli, kdy měli červenobílí zápas jasně v moci, v povedených partiích proti Unionu Berlín v Konferenční lize přišel do hry až na závěrečné pasáže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu nosil ve Slavii i kapitánskou pásku.

„V těch zápasech si Slavia potvrdila, že si bez něj poradí," přikyvuje trenér Jozef Weber, jenž v průběhu podzimu vedl Karvinou. V těchto duelech vsadil Trpišovský na pohyblivější a dynamičtější hráče. „Takoví jsou tam teď prakticky všichni. Výběr hráčů ve Slavii se řídí tím, aby měli určité parametry," dodává kouč, jenž v minulosti trénoval i Mladou Boleslav nebo Bohemians.

Na druhou stranu Stanciu se náročnému slávistickému stylu hry dokázal přizpůsobit, během podzimu se stal dokonce hned dvakrát maratoncem kola, protože naběhal nejvíc metrů v zápase ze všech fotbalistů v celé lize. Vynikal ve vytváření šancí pro druhé. „Nejvíc bude chybět v domácích utkáních, kdy Slavia přehrává průměrné týmy. V tu chvíli dodá nadstandard," vypočítává Weber.

„Myslím, že každý trenér by takového hráče rád ve svém týmu uvítal. Přinášel rozdílové věci v poslední třetině hřiště. Můžeme se bavit o Dočkalovi nebo Matějovském, tedy hráčích, jejichž běžecké schopnosti třeba nejsou takové, ale ve finální nebo předfinální fázi vymyslí něco geniálního a tým z toho může těžit. Takový je Stanciu," upozorňuje trenér Karel Krejčí, jenž dovedl k titulu Plzeň a naposledy koučoval českou jednadvacítku.

Na koho tedy nyní padne větší zodpovědnost? Určitě na Ševčíka, který se ale ke své smůle často potýká s různými zdravotními problémy. Ještě víc zesílí pozice Lingra, jenž v Edenu přesvědčuje a na hřišti si vydobývá víc a víc prostoru. Na podzim se v lize trefil sedmkrát.

„Ondra má v sobě nezdolnou vůli. Už když jsem si ho někdy v jeho sedmnácti letech vytahoval v Karviné do áčka, viděl jsem na něm, jak ohromnou ambici má. Až jsem si někdy říkal, aby ho to nebrzdilo. Ale pomáhá mu to naplňovat jeho cíle. Vyšvihl se. Když přestupoval do Slavie, byla před ním spousta hráčů, postupně se posouvá. Jeho budou mít všichni trenéři rádi, nevypustí jediný soubojů, do všeho chodí. Jeho pozice sílí a on sám roste," povídá Weber o pracantovi, jehož dobře zná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Lingr ze Slavie Praha oslavuje gól.

Brána k výrazně většímu vytížení se otevřela i dánskému legionáři Madsenovi. Na podzim se ve Slavii adaptoval, nastupoval minimálně, ovšem po zimním drilu vypadá slibně připraven. „Velmi mě překvapil, podle mě je to jeden z nejlepších fotbalistů v týmu," říká o něm Ševčík.

Po těžkém zranění kolena se pozvolna vrací Lukáš Provod. Lékaři jeho návrat posvětili, Trpišovský plánuje, že by ho do soutěžních utkání mohl využít někdy v půlce března. Než se v květnu loňského roku smolně zranil, hrál skvěle. „Pokud se vrátí do formy, jakou měl před zraněním, bude pro Slavii obrovskou posilou," soudí Krejčí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Provod ze Slavie Praha během odvety s Arsenalem.

Teoreticky variantou na ofenzivnější post ve středu zálohy může představovat Ivan Schranz, jemuž ale sedí místo na křídle, navíc může zaskočit i v útoku. Trpišovský prozradil, že tam v tréninku zkouší talentovaného Daniela Samka, který obvykle hraje na defenzivnější pozici.

Možnosti tedy Trpišovský jistě má. Najde ale i hráče, jenž by nastřádal požadovaných deset bodů (góly + asistence) za půl sezony? „Neříkám, že nenajdou hráče, který udělá deset bodů, ale druhého Stanciua v kádru Slavia nemá. Ovšem myslím, že Jindra si s tím umí poradit, může třeba i zamíchat rozestavením," míní Weber. „Uvidíme, v jaké formě se po zranění Lukáš Provod. Kdyby byl ve fazoně jako dřív, může udělat těch deset bodů, klidně i víc," dodává jednapadesátiletý kouč.

„Variant mají připravených několik. Řada hráčů vykazuje zajímavá čísla a může převzít roli Stanciua. Myslím, že Jindra to na tomhle postu může dost rotovat," podotýká Krejčí.

Reklama