Hlavní obsah

Sparta v rozpacích. Hradec větřil lup, pak smutnil: Bohužel nejsme Liverpool

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdy, když ne teď? Výsledkově nejbídnější období Sparty pod trenérem Priskem a další nevlídné okolnosti dodávaly hradeckým fotbalistům kuráž, že jejich nedělní výprava do Prahy nemusí dopadnout nulově. „Chtěli jsme něco získat, věřili jsme si,“ vykládal i kouč David Horejš po prohře 1:2. Ač tomu nedělní výsledek nenapovídal, k bodům měl outsider daleko.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tradiční rituál Sparty po ligové výhře proti Hradci Králové.

Článek

Sparta proti Votrokům končila nevídanou šňůru 11 duelů v 36 dnech. Předchozí tři mače končila ostudnými výprasky. Chvíli před výkopem ji téměř po pěti měsících na čele ligové tabulky alespoň na chvilku předstihla Slavia, která zvládla duel s Libercem (3:0).

K tomu distancované opory Preciado s Krejčím nebo zraněný stoper Sörensen. A nepohoda se rozléhala také ze sparťanského kotle. I z novinářské lávky byly v první půli slyšet některé výtky spíkra s megafonem:

„Nechápu lidi v rohu, že nefanděj. Co je to s váma?“

„Já se dneska nebudu rozčilovat. Takhle to nemá smysl.“

„Odfanděte každý chorál od začátku do konce. Je to spousta lidí, co nefandí.“

Příhodný čas k bodovému lupu větřil loupeživý Hradec, který pod novým koučem Horejšem dvakrát neprohrál.

„V dobrém rozpoležení Sparta nebyla, ale hrála v Liverpoolu, což je trochu jiný level než my,“ glosoval. „Museli bychom se ještě zlepšit, aby náš výkon na něco stačil.“

Hosté se organizovaně přesouvali bez míče, Sparta si ho naopak krkolomně předávala a hrála bez odvahy. Domácí kouč Brian Priske se snažil tým nabudit. Pozornější diváci na stadionu si nejspíš všimli, když po čtvrthodině Sadílkův tuctový zisk míče ve středu pole slavil, jako kdyby Sparta skórovala.

A za chvíli mohl jásat doopravdy. Laciho přesná diagonála, pohotová Wiesnerova hlavička na malé vápno, kde slídil Birmančevič. Gól, který rozmetal rozpaky.

Sparta získávala jistotu. Ve druhé půli zvýšil na 2:0 Kuchta, který vytvářel i další příležitosti pro kolegy. „Máme za sebou týden, který byl těžký pro všechny, pro tým, pro klub,“ oddechl si Priske. „Chtěli jsme tři body, nakonec je máme po celkem solidní výhře, která měla být vyšší.“

Obhájci titulu vysekl poklonu i kouč Hradce: „Na psychiku to měla Sparta asi složité, ale působila svěže. Je dobře trénovaná.“

I přes veškeré trable si favorit poradil, ale určitě se nejednalo o triumf bez vady. Například v nastavení zbytečná sparťanská laxnost při bránění ve vlastním vápně sebrala nulu brankáři Vindahlovi. Trefil se střídající Koubek.

Na krádež bodu to bylo málo. Sparta si může odfrknout. Další mač ji čeká po reprezentační pauze za 13 dní v Českých Budějovicích.

Reklama