Hlavní obsah

Tráva v Edenu zase téma. Trpišovský byl opatrný, posila básnila: Jako v Itálii!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížil se výkop generálky, diváci na místech, jenže na trávníku ani noha. Obrazně i doslova. „Tráva by potřebovala k ideálnímu stavu ještě týden. Proto jsme se i rozcvičovali jinde, abychom jí co nejvíc odlehčili,“ vysvětloval trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský. Po nedělní přípravě proti Zlatým Moravcům (4:1) se hřiště v Edenu opět stalo tématem diskuzí. Pokračuje vleklá potíž, která adepta na ligový titul trápí?

Slavia v generálce na jaro porazila slovenské Zlaté Moravce 4:1Video: Sport.cz

 
Článek

„I když prognózy nebyly zcela pozitivní, kvalita trávníku byla skvělá,“ ujišťoval obránce David Zima, stomilionová posila z FC Turín. „Fakt super, na tohle jsem byl zvyklý z Itálie.“

„Zatím to vypadá výborně,“ pochválil i kouč Trpišovský. „Ohledně trávy se toho ale u nás hodně mění.“

Má recht.

Návrat domů. Kdyby přišlo víc lidí, asi bych se rozbrečel dojetím, přiznal David ZimaVideo: Sport.cz

Pokud Slavia natočí o aktuální sezoně dokumentární sérii, trablům s trávníkem za poslední rok by určitě měla věnovat celý díl.

Nepříjemnosti započaly minulé léto. Po červnových koncertech Marka Ztraceného v Edenu vyměnil pražský klub trávník, který ale nezakořenil. Ještě v létě po šesti týdnech a čtyřech duelech Slavia měnila koberec znovu.

Další měsíce nový pažit poměrně obstojně držel, až v závěru podzimu se jeho stav rapidně zhoršil. Uškodil mu déšť, chlad a nebývalá dávka sněhu, která se na přelomu listopadu a prosince snesla na Česko.

Tráva v Edenu se tehdy řešila po ligovém utkání s Boleslaví i Evropské lize proti Ženevě. „Terén je od ideálu hodně vzdálený,“ mračil se Trpišovský. „Kluci trávníkáři přitom dělají, co můžou. Trávu zapískovali, ale pořád je hodně kluzká a měkká.“

Soupeře nám oznámili, nekonzultovali jsme to. Bylo důležité vyzkoušet si zápasově domácí prostředí, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

Bylo logické, že sešívaní koberec opět vymění v zimní přestávce. Slávisté si nový podklad vyzkoušeli týden před ligovým startem proti Jablonci. Do Edenu si přizvali Zlaté Moravce.

Bylo to tak trochu nouzové řešení. Původní plán byl otestovat síly před domácí soutěží proti Slovanu Bratislava. Generálku plánovali v Chomutově, aby se šetřila tráva v Edenu.

Přátelák Slovanu s Dynamem Moskva na soustředění ale plány změnil. Vedení Slavie odmítlo soupeře, jemuž se nepříčí hrát s týmem ze země válečných agresorů. Narychlo se domluvila náhrada ze Zlatých Moravců, generálka se přemístila zpět do Prahy.

„Toužili jsme si vyzkoušet hřiště, abychom nečekali na ligu proti Jablonci,“ přibližoval Trpišovský. „Lidi z vedení čekali na potvrzení firmy, jestli bude možné odehrát v únorovém počasí. Součástí dohody bylo rozcvičení jinde.“

Proto se slavisté i hosté ze Slovenska v neděli rozcvičovali na tréninkovém hřišti za protilehlou tribunou. Na hlavní scénu nakráčeli až těsně před výkopem a bystřejším divákům neuniklo, že pár vteřin po výkopu zašlapával drn ve středovém kruhu domácí šikula Oscar.

Že by náznak další travnaté apokalypsy?

Kdepak.

Nerovnost způsobil spíš skluz než mizerný podklad. Trávník zůstal po celou dobu ve slušné kondici. Na počátek února vypadal náramně. Docela sytě zelený, žádné hrboly, hustý porost.

Po půlhodině se na něj začal průběžně snášet déšť, který postupně vyhnal diváky ze spodních řad pod střechu. „Trávník držel, balon neskákal, rychle po něm jezdil. Jsem velice spokojený,“ líčil stoper Zima.

Trpišovský přiznával, že kvůli obavám z měkčího a klouzavějšího podkladu preventivně nenasadil kurýrujícího se Tomáše Holeše.

„Kdybychom hráli jinde, možná ho postavíme,“ naznačil kouč Slavie. „I když to v týdnu moc nevypadalo, vypadalo to dobře. Z posledních třech trávníků mám z něj nejlepší pocit. Je to ale aktuální zpráva. Uvidíme, jak to bude za týden.“

Reklama

Související témata: