Hlavní obsah

Trenére, půjdu do toho! Jak Slavia přicházela o hráče a skládala základní sestavu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezůstal kámen na kameni, oproti zápasu v Liberci udělal trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský v sobotu proti Slovácku (2:0) hned sedm změn v základní sestavě. Z velké části vynucených, takže se například univerzál Lukáš Masopust představil ve středu hřiště a poprvé od začátku naskočil 19letý Nigérijec Boluwatife Ogungbayi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Slavia i přes velkou marodku zvládla domácí duel se Slováckem poměrem 2:0.

Článek

Proč? Reprezentační přestávka udělala v kabině Slavie nevídaný průvan, k tomu Jan Bořil a Christos Zafeiris chyběli kvůli kartám. „Ještě ve středu jsem říkal, že všichni jsou zdraví. Ve čtvrtek to začalo,“ popisuje ságu posledních dní Trpišovský.

Conrad Wallem si udělal lehkou distorzi na tréninku, Lukáš Provod onemocněl, nakonec nebyl k dispozici ani Igoh Ogbu a Oscar přijel ze srazu národního týmu až ve čtvrtek, na celých 90 minut se jednoduše necítil. Mimo jsou David Pech a Petr Ševčík. Začala tedy hra se jmény, s taktikou, s posty.

„Definitivně jsem měl jasno o sestavě až v pátek před večerním tréninkem, kdy dorazily informace, že vypadl Provod, který měl nastoupit ve středu zálohy. Nakonec místo něj šel Masopust, jenž měl hrát ve stoperské trojici,“ nastiňuje Trpišovský.

„Když jsem to viděl, nebylo moc kam sáhnout. Bavili jsme se, jestli budu hrát ze středu, moc lidí nebylo, takže jsem trenérovi řekl, že jestli bude potřebovat, půjdu do toho,“ dodává podrobnosti 30letý Masopust. Ten pravidelně nastupuje na pravé straně jako křídlo, wingbek nebo člen stoperské trojice, ale šestka? „Tam jsem hrál ještě v poháru v Kroměříži,“ culí se.

Taková turbulence si vybrala svou daň, Slavii to v první půli příliš nešlo, kromě úvodu se prakticky nedostala do vyložené šance.

„Nebylo to jednoduché z hlediska organizace hry nebo komunikace,“ přiznává Trpišovský. „Sehranost nebyla stoprocentní, ale zvládli jsme to. Míchání sestavy je náročnější, protože chybí automatismy. Když s někým hrajete déle, víte, že třeba poběží za obranu, nebo chce míč spíše do nohy,“ přitakává Masopust.

Pohled na zahajovací jedenáctku překvapil snad každého na stadionu. Lehce také trenéra hostí Martina Svědíka, svou taktiku však kvůli personálním změnám na straně domácích nepřekopal. Nebyl důvod.

„Slavia hraje na nějakých principech. Když vidíte silnou lavičku, tak možná něco přizpůsobíte, ale kvalitu mají všichni. Na tým se připravujeme jako na celek. Pak možná mění věci během utkání. V sobotu nerozhodla taktická věc, ale naše individuální chyba,“ lituje Svědík prvního inkasovaného gólu, který přišel až v 78. minutě.

Slavii teď čeká příprava na čtvrteční utkání Evropské ligy na půdě AS Řím. Zpět by měli být Zafeiris, Bořil, Wallem, Ogbu i Schranz. Trpišovský věří, že paleta výběru bude daleko pestřejší než před duelem se Slováckem.

Reklama