Hlavní obsah

Trojka z češtiny a moře gólů. V budějovickém áčku se rozkoukává eso z Mongolska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schválně jestli to jméno dokážete vyslovit hned na první pokus. Tuguldur Gantogtoch. Fotbalové jižní Čechy už ho nějaký čas znají. Osmnáctiletý útočník v mladším dorostu Meteoru Tábor nastřílel 45 gólů a od loňského léta patří budějovickému Dynamu. Říkají mu Tugy a před dvěma týdny přepsal historii: stal se prvním hráčem z Mongolska, jenž nastoupil v české lize. Co myslíte, pomůže Dynamu z posledního místa?

Foto: Václav Pancer, ČTK

Budějovický útočník Tuguldur Gantogtoch (vlevo) je prvním fotbalistou z Mongolska v české lize.

Článek

Na vydatný svatomartinský oběd s husou a mladým vínem mohl 11. listopadu zapomenout. Byl to pro něj životní den. Poprvé se dostal do ligové nominace budějovického áčka a coby žolík proti Teplicím (0:1) stihl posledních třináct minut.

Minulý týden přidal v černobílém dresu s číslem 21 podobnou porci v osmifinále MOL Cupu s Jabloncem (1:2) a v sobotu večer může naskočit do sváteční partie na Slavii. Pro připomenutí: Dynamo v Edenu povede už jen Tomáš Zápotočný, jeho trenérský parťák Marek Nikl ve čtvrtek na jihu skončil.

Ale zpátky ke kometě z Mongolska. Jaký vlastně Gantogtoch je? „Ochotný, pracovitý, vděčný a bezproblémový,“ popisuje budějovický sportovní manažer Jan Podroužek.

I on je při pohledu na Tugyho podzimní čísla z budějovické devatenáctky nadšený: 15 zápasů, 8 gólů. I díky tomu je Dynamo v dorostenecké lize druhé. „A kdyby měl Tugy větší klid ve finální fázi, měl by gólů ještě víc. Do šancí se dostává docela snadno, pomáhá mu skvělý pohyb i důraz,“ vykládá Podroužek.

Nepřekvapí, že když Gantogtoch s rodiči v patnácti přišel z rodného Mongolska do Tábora, ze začátku bojoval s češtinou. Ovšem tenhle mládenec se učí rychle. Na hřišti i v životě: těžkou řeč nevzdal a ve škole to vytáhl na trojku. Učí se na zámečníka a minulý týden absolvoval svářečský kurz, má šikovné ruce.

„Ještě, než přišel k nám do áčka, slyšel jsem o něm, že je hodně nadaný a dává spoustu gólů. Silný a rychlostní útočník. Celkově je dobře, že se propojuje akademie s áčkem. Z mladých kluků je na trénincích cítit obrovský hlad. Tugy, ofenzivní univerzál Vojta Hora, stoper Ondra Čoudek, brankář Colin Andrew…,“ zmíní budějovický záložník Marcel Čermák další zajímavé mladíky. „Můžou nám hodně pomoct.“ Namočenému Dynamu by se to hodilo.

Reklama