Hlavní obsah

Trpišovský: Mentalitu Třince bych bral. O Holeše jsem měl velký strach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl především rád, že v jeho očích navázali sešívaní na výkon z Hradce Králové. Trenér fotbalistů Slavie Jindřich Trpišovský se těšil z jasné výhry 5:0 nad Baníkem Ostrava v prvním kole ligové nadstavby. „Výsledek vypadá jednoznačně, ale je za ním hodně práce a úsilí. Mělo to parametry velkého zápasu,“ uvedl Trpišovský. Jeho parta stáhla průběžně náskok vedoucí Sparty na jeden bod, ale Letenští hrají ještě v neděli na Slovácku. Trpišovský se dívat nebude.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský a jeho tradiční oslavný skluz po výhře 5:0 nad Baníkem Ostrava

Článek

Oproti utkání v Hradci Králové jste udělal jen jednu změnu v sestavě. Znamená to, že jste pro závěr soutěže našel ideální složení základní jedenáctky?

V obou posledních zápasech jsme hráli v trochu jiném rozestavení. V Hradci to pro nás nebyl jednoduchý zápas a kluci ho zvládli až na posledních patnáct minut velice dobře. Nebyl důvod něco měnit, jen se uzdravil Honza Bořil. Liga jde do finále. Pokud hráči odvedou, co od nich potřebujeme, není důvod dělat změny. Jsme rádi, že hráči jsou v tomhle módu. Poslední kola jsou úplně jiný druh soutěže, je to jen pro některé hráče.

Rozvedete to?

Potřebujete stabilitu. Nestačí zahrát v jednom, ve dvou nebo ve třech zápasech z pěti. Potřebujete zahrát ve čtyřech nebo ve všech pěti, a to zvládnou jen někteří hráči. I proto je to teď postavené takhle. Doufáme, že Lukáš Provod nebo Tomáš Holeš budou v pořádku.

Měl jste strach o Tomáše Holeše po zákroku Abdullahiho Tanka?

Určitě, měl jsem velký strach. V hlavě jsem už propočítával, že ho možná budeme střídat. Byl na třech žlutých kartách, tak aby se nevykartoval. Překvapilo mě, že ten zákrok v první fázi nebyl ohodnocen ani žlutou kartou. Řešil jsem to i trochu s rozhodčími. Neúmyslné věci bolí ze všeho nejvíc, tyhle střety jsou nepříjemné. Nevypadá to tak vážně, pojede ještě na vyšetření. Tomáš je pro nás strašně důležitý, v Hradci i proti Baníku byl skvělý a dominantní.

Výborný zápas odehrál Ivan Schranz. Jak vidíte jeho momentální přínos?

Souhlasím. Každý hráč je důležitý. Ivan má ale samozřejmě určitou typologii, kterou v týmu jinak moc nemáme. Má zkušenosti, emoční stabilitu, prošel těžkými zápasy, umí pracovat s prostorem. Jsme rádi, že je zdravý a zpátky. Potřebujeme takové hráče. Vezměte si, jak šel do situace při prvním gólu. Tohle nám předtím někdy chybělo. To potřebujeme od všech hráčů.

Navlečete si na sebe v neděli dres Slovácka a budete mu fandit proti Spartě?

Pojedu do Teplic na Liberec, takže navleču dres našich hráčů na hostování nebo kluků, na které se jedu podívat. Výsledek (Sparty – pozn. aut.) se dozvím, až přijedu domů. Ale my se musíme koukat sami na sebe. Věřím, že když budeme hrát jako proti Baníku nebo předtím v Hradci, budeme takhle nepříjemní a necháme na hřišti všechno, tak na konci nás to odmění. Samozřejmě když o něco hrajete, ztráty soupeřů jsou příjemné. Nejdřív se ale musíme dívat do svého obýváku a kuchyně a teprve pak až jinam. Pro nás se pro derby nebude nic měnit, ať to (zápas Slovácka se Spartou – pozn. aut.) dopadne jakkoliv.

Jak po vašich posledních dvou výhrách vidíte boj o titul?

Tohle jsou specifické zápasy, takové play off. Je to jako seriál na Netflixu. Pustíte si jeden díl a nutí vás to si pustit další. A těšíte se na něj. V Hradci jsme jeden díl zvládli, teď s Baníkem taky. Nejsme v situaci, abychom koukali na jiné věci. Měli jsme velký zápas s Baníkem, teď přijde další. Tím se musíme prokousat, abychom si mohli pustit zase další díl. Potřebovali jsme potvrdit některé věci a individuální výkony z Hradce, což se povedlo. Příští týden nás čeká úplně jiný zápas s jiným nádechem. Budeme muset podat perfektní výkon po všech stránkách, abychom uspěli. To jediné nás zajímá.

V příštím kole jedete na Spartu, v posledních čtyřech derby jste nevyhráli. Neznervózňuje vás to?

To je sice pravda, ale já to otočím do pozitivního pohledu. Zase jsme prohráli jen jedno z posledních šesti derby, když vezmu pohár, který jsme prohráli v prodloužení, jako remízu. Ukazuje to na vyrovnanost obou týmů. Nicméně nesmíme dělat fauly, penalty, dávat si vlastní góly. Musíme zvládnout emočně některé klíčové momenty. Potřebujeme je přetočit v náš prospěch.

Jako hokejisté Třince? Neinspirujete se jimi?

Jejich mentalitu bych si vzal. S Vencou Varaďou (bývalý trenér Třince – pozn. aut.) jsme o tom vedli dlouhé rozhovory. Řekl mi nějaké věci. Musím říct, že se to potvrzuje.

  1 : 2 Slovácko - Slavia 1 : 2 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  1 : 1 Plzeň - Ostrava 1 : 1 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  0 : 5 Ml. Boleslav - Sparta 0 : 5 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
  Teplice - Hradec Králové zítra 15 : 00
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.