Hlavní obsah

Trpišovský versus Bílek: stejný cíl, jiné cesty. Oba chtějí dát týmu pozitivní energii, poznal Hušbauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cíl mají oba stejný: titul. Štrádují za ním ale jiným způsobem. Trenér Jindřich Trpišovský chce ovládnout fotbalovou ligu se Slavií dominancí, aktivitou, schopností soupeře uštvat. Druhý stratég Michal Bílek spoléhá s Plzní na úsporný herní styl, volí pragmatickou cestu, opírá se o precizní defenzivu. V neděli v Edenu na sebe dva rozdílné přístupy narazí v možná rozhodující bitvě, Slavia ztrácí na Plzeň v tabulce dva body. Nedá se čekat, že by někdo radikálně měnil taktiku. Oba trenéři vědí, co jim funguje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek.

Článek

Rozběhla se před utkáním, které může zásadně ovlivnit mistrovskou hádanku, psychologická hra? Nastal čas na blufování a pokusy o matení soupeře? Možná. Plzeň před nedělní řeží na Slavii hlásí, že uvažuje o změně rozestavení.

Byl by to zajímavý tah. Každopádně ať vybere trenér Západočechů Michal Bílek jakékoliv herní schéma, jistě se jeho soubor nepožene divoce vpřed. Spolehne se na pevnou obranu, Viktoria v ligovém ročníku nejméně inkasovala (20), zároveň pustila oponenty k nejméně střelám na bránu (94).

Plzeň umí bránit, chovat se zodpovědně, nasměrovat zápas tam, kam potřebuje. Rozchytal se jí brankář Jindřich Staněk. Bílek platí za trenéra, který si na bezpečnou hru potrpí. „Na prvním místě je u něj defenziva. Je raději, když může hrát zezadu," potvrzuje záložník Josef Hušbauer, jenž pod Bílkem hrál v reprezentaci.

„Určitě chce být kompaktní, chce, aby nevznikaly díry, aby čtyřka vzadu i záložníci byli blízko u sebe a soupeři nedovolili roztáhnout hřiště," přibližuje Hušbauer, na co sedmapadesátiletý trenér například dbal.

Současný hráč kyperského Anorthosisu Famagusta zná i Jindřicha Trpišovského, pod ním nastupoval ve Slavii. „Rád útočí a drží balon. Soupeře přečte. Každý hráč, který jde na hřiště, přesně ví, co má dělat a proti komu hraje," charakterizuje tvořivý záložník kouče z Edenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský během utkání se Zlínem.

Upozorňuje, že Trpišovský hodně pracuje s videem. „Měli jsme ho skoro každý den. Začínali jsme třeba tím, že jsme se dívali na naše tréninky a zápasy, ukazovali jsme si chyby. Pak jsme se dívali na soupeře a rozebírali, jak na něj musíme hrát my," podotýká Hušbauer.

Zdá se, že trenér sešívaných bývá výrazně častěji pohlcen emocemi. „Hlavně když je nespokojený. To v kabině o poločase lítaly i tašky. Naštěstí, když jsem byl ve Slavii, docela se nám dařilo, takže tohle jsem zažil jen párkrát," usmívá se Hušbauer.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Hušbauer.

Ovšem i Bílek se umí hlasitě projevit. „Umí dát najevo emoce. Párkrát jsem zažil, že zvýšil hlas. Ale nebylo to tak, že by někomu nadával, spíš je ukazoval v pozitivním smyslu. Chtěl tým spíš povzbudit, vyburcovat," vykresluje majitel jednadvaceti reprezentačních startů.

Oceňuje, jak oba umí s hráči komunikovat. „Mluvili se všemi. Každý věděl, co po něm trenér chce. Oba jsou komunikativní," míní Hušbauer.

A co ještě Trpišovského a Bílka spojuje? „Pozitivní energie. Oba ji chtějí týmu dát. Když se něco nepovede, snaží se hráči pomoct a povzbudit jeho i tým," vypichuje dvaatřicetiletý záložník.

Reklama