Hlavní obsah

Rotace stoperů a hledání optimální dvojice ve Slavii pokračuje. Před Plzní je střed obrany nejistý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z pevnosti je průchoďák, pilíř se drolí. Fotbalové Slavii vykynul nečekaný problém na místě, kde v minulosti mívala jistotu. Stoperská dvojice se stává pro trenéra sešívaných Jindřicha Trpišovského rébusem, kouč skoro až zběsile hráče na téhle pozici rotuje. Při víkendovém kolapsu proti Hradci Králové, s nímž červenobílí padli 3:4, byli stopeři extrémně zranitelní a je velkou neznámou, koho Trpišovský pošle do klíčové bitvy o titul v neděli proti Plzni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stopeři Slavie Praha Ondřej Kúdela a David Hovorka.

Článek

Měla to být pomoc, vzpruha, možná i trumf v zápolení o mistrovský pohár. Když se Slavii po vleklých zraněních vrátili David Hovorka a Ondřej Kúdela, dřívější jasné opory týmu, zdálo se, že Trpišovský bude mít příjemný a pestrý výběr.

Nabízelo se, že zkušení borci dodají klid a že skončí zkoušení a improvizace, k čemuž se Trpišovský musel při jejich absencích a po letním odchodu Davida Zimy do FC Turín uchylovat.

Slavia potřebuje jasnou jedničku, tvrdí expertVideo: Sport.cz

Největší prostor dostávali Aiham Ousou a Taras Kačaraba, ale ve středu obrany zaskakoval poměrně často i Tomáš Holeš. Ladislav Takács byl jen krátkodobou variantou, protože většinu podzimu nebyl ze zdravotních důvodů k dispozici a v zimě odešel na hostování s opcí do Baníku Ostrava.

Jenže kolotoč změn se v poslední době rozběhl ještě víc, zůstalo jen u pestrého výběru. Nikdo moc nepřesvědčuje, Slavia zejména v Konferenční lize nezvykle hodně inkasovala, v české lize dokázal prostupnost červenobílé defenzivy naposledy využít nadšeně hrající Hradec Králové.

V tomhle utkání nastoupili vedle sebe Hovorka s Kačarabou a působili všelijak, jen ne jistě a spolehlivě. „Stopeři nezahráli tak, jak si trenér představoval," vypozoroval protřelý kouč Stanislav Levý v pořadu Přímák na serveru Sport.cz. Kúdela pak v průběhu druhého poločasu chybujícího a na hraně vyloučení hrajícího Hovorku vystřídal, Ousou v nominaci na zápas chyběl.

Předtím proti Zlínu vedle sebe kooperovali Hovorka s Kúdelou a jejich společný výkon se po nejistém vstupu srovnal. Každopádně Trpišovský má z komfortních možností spíš těžkou hlavu. „Nikdo moc není v pohodě. U Kačaraby se ani nedivím, když člověk vidí, co se děje v jeho rodné Ukrajině. Hovorka s Kúdelou nejsou po zranění ještě v ideálním rozpoložení," všiml si další zkušený trenér Vlastimil Palička. Ousou se sice v Edenu nečekaně rychle etabloval, ale sráží ho zkraty jako ve dvou derby se Spartou či v Konferenční lize v Rakousku proti Linci, má pořád limity.

Přitom ligová čísla nevykazují slávističtí stopeři špatná. V úspěšnosti přihrávek patří všichni mezi nejlepší, nikdo z nich neklesne pod 86 procent. Tohle je důležitý aspekt pro Trpišovského, jenž chce, aby střední obránci byli konstruktivní a nebáli se rozehrávat. V úspěšnosti vyhraných obranných soubojů vynikají Kúdela (76,9 %) a Kačaraba (74,5 %).

Jenže celkový obrázek neodráží v současnosti stabilitu. Proto Trpišovský musí dumat, koho ve stěžejní řeži proti Plzni nasadí do stoperské dvojice. Všechny kombinace, které čtyři stopeři mohou utvořit, jsou možné. Stáhnutí Holeše ze zálohy do obrany je krajně nepravděpodobné.

„Důležité bude, jestli se trenérovi podaří z kádru, který má k dispozici, vybrat správnou jedenáctku. Konkurence je výborná, ale na druhou stranu musíte mít i šťastnou ruku. Vybrat jedenáctku, která bude odpovídat tomu, co chcete hrát. Trenér Trpišovský na typologii zápasu hodně dbá," podotkl Levý.

Trpišovský proti Plzni potřebuje mít šťastnou ruku, sešívaní se po porážce s Hradcem dostali na druhé místo a pod nečekaný tlak. Další bodová ztráta by pro ně mohla být fatální.

Reklama