Hlavní obsah

V Česku jako doma. Slovenský gólman Holec se narodil v Budějovicích. Trochu Čecha ve mně je, směje se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konečně to přišlo. Přesně kvůli takovým výkonům, jaký ve 12. kole ukázal Dominik Holec, po zkušeném gólmanovi prvoligový nováček z Karviné po ne úplně povedeném začátku sezony sáhl. V souboji s Hradcem Králové (1:0) slovenský brankář vytasil dva klíčové zákroky a vydatně pomohl Slezanům ke druhému domácímu vítězství v řadě.

Foto: MFK Karviná

Brankář Karviné Dominik Holec

Článek

„Takový zápas pomůže mě a věřím, že i týmu. Máme důležité tři body z těžkého zápasu a z toho já se těším v první řadě. Odehráli jsme dobrý zápas. V prvním poločase měl Hradec jedinou šanci, ve druhém až pak ten tlak na konci. Jasně, nastřelili břevno, ale říká se, že štěstí přeje připraveným a tentokrát se naklonilo na naši stranu,“ radoval se po utkání.

Právě Holec šel štěstí hodně naproti. V první půli zlikvidoval gólovku Štěpánu Harazimovi, jenž na něj po chybě Jiřího Fleišmana uháněl sám, ve druhém pak krásným skokem poslal mimo tři tyče míč po ráně hostujícího kapitána Petra Kodeše. „Jsem rád, že jsem konečně týmu taky pomohl,“ pousmál se Holec.

Slezany bývalá opora Sparty posílila počátkem září v době, kdy tehdejší trenér Tomáš Hejdušek marně hledal jistotu v brance. Chyboval Jakub Lapeš i Jiří Ciupa. A první utkání úplně nevyšla ani Holcovi. Vyčítal si laciný vyrovnávací gól Tijaniho na Slavii (1:5) a přes výhru nad Libercem (5:2) ho možná ze sna ještě nyní budí střela krajana Tupty, která mu prošla mezi nohami.

„Měl jsme delší herní výpadek, potřeboval jsem chvíli času na adaptaci v novém týmu. Řešit jednu chybu na Slavii, kde na mě šlo devětadvacet střel asi stejně nemá smysl. Když jde člověk do Karviné po angažmá ve Spartě či v polském Lechu Poznaň, chvíli trvá, než si zvykne. V tomhle to nyní bylo možná i složitější, než když jsem šel po dvou odchytaných sezonách v Žilině do Sparty,“ přemítal slovenský brankář, jenž se před devětadvaceti lety narodil v Českých Budějovicích.

Foto: MFK Karviná

Dominik Holec, brankář MFK Karviná

V té době za tamní Dynamo chytal jeho otec Peter Holec (1993 až 1998). „Maminka je Češka, takže ve mě kousek Čecha určitě je. Ale většinu života jsem prožil na Slovensku, kam jsme se odstěhovali v mých pěti letech,“ pousmál se Holec, jehož otec z Českých Budějovic přestoupil ještě do Bohemians (2000 až 2003) a následně zpátky na Slovensko do Žiliny, která byla pro Dominika prvním a zatím i posledním slovenským týmem, v němž působil.

Mezitím ale chytal také za Pohronie, za Senici a ve Zlatých Moravcích, kde se poprvé potkal se současným karvinským trenérem Jurajem Jarábkem. Jeho nedávný příchod do Karviné Holce potěšil. „Protože ho znám, tak sem věděl, co od něj můžeme očekávat. A to přesně přinesl. Nabudil mužstvo svou energií, zvýšil intenzitu tréninků a v posledních zápasech se ukazuje, že nám tohle může pomoct,“ popisoval Holec, pro něhož je angažmá v Karviné druhou štací v Česku.

V letech 2021 až 2023 patři Spartě, které sedmi zápasy z kraje minulé sezony pomohl k mistrovskému titulu. Proti Karviné ale chytal jedinkrát. Na Městském stadionu v Ráji pomohl k výhře týmu z Letné 2:1, když v 78. minutě pustil ránu Estonce Sinjavského.

„Víc zkušeností s Karvinou jsem neměl. Proto jsem hodně komunikoval s Danym Bartlem, se kterým jsem působil v Rakowě. Hodně mi o klubu řekl,“ svěřoval se 29letý brankář, jehož o víkendu společně s novými parťáky čeká další přetěžká zkouška.

Ligový nováček bude hrát v Plzni (v neděli 29. října od 15 hodin). „Už v Českých Budějovicích (0:1) jsme ukázali obrovskou bojovnost, kde jsme smolně prohráli gólem na konci. Ale dali jsme Liberci pět gólů, nevím, komu se to naposledy podařilo. Trápí se s nimi Slavia, Sparta, což jsou extrémně nadupaná mužstva. Máme za sebou těžký zápas s Hradcem, v němž jsme výhru vybojovali. Na ničem jiném, než na bojovnosti hru v Karviné stavět nemůžeme. I v Plzni, kde nebudeme mít co ztratit. Oni budou ti, kteří musejí,“ usmál se Holec.

Související témata:
  1 : 2 Zlín - Bohemians 1 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Bohemians
Zlín vs. Bohemians
Zlín
Bohemians
  4 : 0 Pardubice - Karviná 4 : 0 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  2 : 2 Č. Budějovice - Jablonec 2 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice
Jablonec
  0 : 1 Teplice - Hradec Králové 0 : 1 dohráno
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.