Hlavní obsah

V Karviné byli rádi všichni. Do baráže jdou domácí i soupeř. Oba ligisté věří, že zvládnou i baráž

Přestože výhru 1:0 v posledním kole nadstavby slavili Karvinští, veselo bylo po závěrečném hvizdu rozhodčího Ondřeje Pechance i na straně poražených Českých Budějovic. Hosté museli sice chviličku vyčkat na potvrzení výsledku z Jablonce. Ten dokázal Zlín porazit (1:0) a udržel ho na sestupové příčce. Karviná i České Budějovice budou hrát baráž. Slezané s Vyškovem a Dynamo proti Táborsku.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva Michal Hubínek a Jiří Skalák z Českých Budějovic, vpravo Lucky Ezeh z Karviné

Článek

„Sice jsem věřil, že Jablonec doma zvítězí, protože je lepší než Zlín, ale přiznávám, že to ze mě spadlo, až když bylo rozhodnuto,“ svěřoval se trenér Českých Budějovic Jiří Lerch.

Jeho tým byl před utkáním v Karviné ve složité situaci. Kdyby totiž Zlín v Jablonci zvítězil, muselo by Dynamo získat také tři body. Karviné by k baráži stačil jakýkoli bodový zisk. „My jsme si v lednu dali za cíl dostat se minimálně do baráže a toho jsme i přes tu prohru tady dosáhli. To jaro bylo pro nás velmi náročné a tímto jsme splnili nějaký první mezistupeň k tomu ligu v Budějovicích zachránit,“ říkal kapitán Dynama Martin Králik.

České Budějovice od 30. minuty prohrávaly po gólu domácího kapitána Lukáše Budínského, což by pro ně v případě úspěchu Zlína na hřišti Jablonce znamenalo přímý sestup. Informace o zápase na severu Čech proto na hřiště pronikaly. „Naštěstí se stále ještě na hřiště nesmí brát mobilní telefony, takže tam jsme to až tolik nesledovali. V poločase tam něco padlo (Zlín prohrával), a když se blížily poslední minuty, tak tam nějaké pokyny byly. Ale ono na hřišti řešíte to, co máte dělat tam. Chtěli jsme vyhrát a neohlížet se na ostatní, což se nám bohužel nepodařilo,“ vykládal Králik.

Více gólovek měli domácí. „V poločase jsme měli vést minimálně tři nula. Ale vychytal nás Šípoš,“ připouštěl trenér v konečném součtu čtrnácté Karviné Marek Bielan. I hosté ale byly ke gólu docela blízko. Jiří Ciupa v domácí brance se ale několikrát zaskvěl. „Když v nastavení pálil Suchan, tak jsem byl přesvědčený, že to poslal do šibenice. Naštěstí to byla jen boční síť,“ oddychl si Bielan.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Fotbalisté Karviné se radují z branky

„Tohle byl můj nejtěžší zápas kariéry, těžší než ten první ligový v Teplicích nebo zápas na hřišti Plzně. Nikdy jsem nebýval nervózní, dneska jsem ale byl. Bylo to moc důležité utkání, o to je to sladší, že jsme ho dneska zvládli,“ svěřoval se Ciupa, který chytá místo zraněného Dominika Holce.

Ten už sice pomalu začíná s tréninkem, ve čtvrtek na hřišti Vyškova v úvodním barážovém zápase se do branky ale asi ještě nepostaví. „Je na trenérech, koho zvolí do brány. Nicméně já jsem připravený. Už se cítím lépe než v těch prvních zápasech, kdy jsem musel za Domina do branky,“ hlásil Ciupa. „Vyškov si pamatuju ještě z druhé ligy. Chytal jsem tam a moc se nám tehdy ten zápas nepovedl. Ale máme úplně jiný mančaft i sílu. Věřím, že to zvládneme a zůstaneme v lize,“ zdůraznil karvinský odchovanec.

Slavit úspěšnou baráž budou zcela jistě na jihu Čech. Patnácté Dynamo totiž vyzve tým z nedalekého Tábora. „Viděl jsme je párkrát, nechci machrovat, ale první liga je o něčem jiném. Když k tomu přistoupíme dobře, tak bychom to měli zvládnout. Máme kvalitní tým,“ řekl Lerch.

„Bude to ovšem vypjaté, je to jihočeské derby. V Táborsku působí lidé z Dynama, ty vztahy jsou dobré, ale některé i trochu napjaté. My jim, ani oni nám nic nedarují. Bude to velmi těžký dvojzápas,“ upozornil ale slovenský stoper Českých Budějovic Králik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.