Hlavní obsah

Votroky už všichni berou vážně. Cítí, že jsme schopni si to s každým rozdat na férovku, těší Klímu

Ještě není u konce ani polovina základní části nejvyšší domácí fotbalové soutěže a hradečtí „votroci“ vnímají, že je soupeři na ligové scéně berou vážně. Ani ti z horních pater tabulky na ně nepohlíží jako na nováčka nuceného hrát domácí zápasy v mladoboleslavském vyhnanství, a tudíž přeurčeného k tomu se od začátku do konce ligy strachovat o přežití. „Berou nás jako protivníka, který je schopen si to s nimi rozdat na férovku,“ těšilo Jakuba Klímu po utkání s ostravským Baníkem, že pohled na královéhradecký tým se rychle změnil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hráči Hradce Králové se radují z dalšího bodového zisku.

Článek

A čtrnáct odehraných kol na to stačilo.

„Oni hrají strašně poctivě, takže pokaždé je to proti nim urputný boj. Navíc ani to jejich rozestavení 3-4-3 není v lize běžné a často se s ním nesetkáváme," potvrzoval srbský legionář ve službách Baníku Nemanja Kuzmanovič, že „votroci" jsou hodně nepříjemným a troufalým nováčkem.

Přesvědčil se o tom ostatně v rychlém sledu hned dvakrát. Nejdřív v říjnovém osmifinále domácího poháru, v němž Východočeši ve Vítkovicích vyhráli a Baník vyřadili, poté si to potvrdil i v ligové odvetě na hřišti soupeře, která skončila dělbou bodů.

Foto: FC Hradec Králové

Trenér fotbalistů Hradce Králové Miroslav Koubek a jeho asistent Stanislav Hejkal (vlevo) během tréninku.

A to ještě domácí „votroci" litovali, že z tohoto klání vytěžili jen bod.

„Sice je zlatý, ale i tak hrozná škoda, že nemáme tři. Pořád ale doplácíme na náš zlozvyk, že se po vstřelení gólu zatáhneme a bráníme vedení. V předchozích zápasech s Teplicemi či Zlínem nám to vyšlo, tentokrát s Baníkem ne. Přitom v přípravě se na podobné situace chystáme, ale je to pořád někde v podvědomí," podotýkal obránce Jakub Klíma, že jeho tým na tom mohl být ještě lépe než nyní.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Jan Král z Hradce Králové, Tomáš Poznar ze Zlína a Jakub Klíma z Hradce Králové.

Přitom ve čtrnácti odehraných kolech už posbíral dvacet bodů, takže mu patří šestá příčka.

„S takovým počtem bodů na kontě se může dostavit uklidnění, protože nehrajeme v žádném psychickém presu. Kluci se mohou porovnávat s týmy, které jsou v tabulce kolem nás, a přitom se zviditelňovat a budovat si kariéru, aby se případně prodali dál," připomíná opakovaně mladším spoluhráčům nejstarší a nejzkušenější hráč „votroků" Jakub Rada.

A ti si jeho rady k srdce berou, což proti ostravskému Baníku opakovaně prokázali. V poháru a teď i v lize.

„Jen aby nám to vydrželo," přeje si zkušený trenér Miroslav Koubek vědom si toho, že se svým týmem sice utekl soupeřům, s nimiž se měl rvát podle předstartovních prognóz o záchranu, ale také hráčům připomínající, že liga ještě není ani v polovině a že proto musí u svého poctivého fotbalu setrvat.

Reklama