Hlavní obsah

Vrba na lavičce Zlína proti Spartě. Po mém odchodu šel pražský klub jinou cestou, všímá si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenér Pavel Vrba povede fotbalisty Zlína v jarní části první ligy po Baníku už podruhé proti týmu, kde ještě nedávno působil. Ševci se v sobotu od 15 h utkají se Spartou, kterou bývalý reprezentační kouč nuceně opustil kvůli neuspokojivým výsledkům loni na začátku května.

Foto: Tipsport

Trenér Zlína Pavel Vrba.

Článek

„Jestli nastoupíme proti momentálně nejlepšímu mužstvu nejvyšší soutěže? To si netroufám říct. Každopádně se ale sparťané zapojili do boje o titul. Mají nejvyšší ambice. Ligu může vyhrát kterýkoliv tým z elitní trojice," myslí si Vrba.

Uvědomuje si, že si jeho hráči musí dát pozor zejména na Lukáše Haraslína, který odehrál poslední zápasy ve výtečné formě. „Pro sparťanskou ofenzívu je to momentálně klíčový hráč. Útočník číslo jedna. Start do jara mu vyšel skvěle. Pamatuju si ho jako tvořivého a konstruktivního fotbalistu. V koncovce je hodně vyspělý. Nesmíme mu dát příliš prostoru," ví dobře.

Na podzim dokázali Zlíňané uhrát na pražské Letné bezbrankovou plichtu. A remízu by Vrba bral i o nadcházejícím víkendu. „Pro klub jako je Zlín je bod se Spartou skoro vždycky úspěch," tvrdí Vrba. Připouští, že to pro něj bude speciální duel. „Utkání se Spartou jsou však vždycky mediálně a divácky zajímavá," připomíná devětapadesátiletý kouč.

V sestavě pražského celku se teď objevuje jen několik fotbalistů z jeho sparťanské éry, která trvala rok a čtvrt. Kromě Haraslína kupříkladu i Vitík, Krejčí nebo Wiesner. „Je vidět, že po mém odchodu šla Sparta poněkud jinou cestou," všímá si. Na Letné se prý rozešel v dobrém. „S nikým jsem neměl žádný problém. Se všemi lidmi, kteří byli v klubu už za mě, se rád v sobotu uvidím," svěřil se.

V poslední době ale Vrba s žádným z bývalých spolupracovníků v kontaktu nebyl. „Soustředím se výhradně na zápas," prozradil. Po jeho nástupu k moravskému týmu uhráli fotbalisté z Baťova města remízy s Baníkem i v Jablonci a poté zdolali doma Teplice. V uplynulém kole nejvyšší soutěže však padli 1:2 v důležitém záchranářském souboji v Pardubicích. Poslední Východočeši s nimi srovnali bodově krok. „Pro nás je to velká komplikace. Vyšli jsme naprázdno, byť jsme měli převahu a víc střel. Pardubičtí nás z minima potrestali. Dobře si uvědomujeme, jak na tom jsme. Každý získaný bodík pro nás bude hrozně cenný," má jasno.

Je přesvědčený, že Zlíňané mohou Spartu pořádně potrápit. „Hrajeme doma. Bylo by dobré, kdybychom dokázali příjemně překvapit. Musíme se ale vyvarovat chyb v defenzívě. Zejména v rozehrávce. A taky vylepšit koncovku," zdůrazní Vrba svým svěřencům.

K dispozici už bude mít po vypršení dvouzápasového trestu útočníka Libora Kozáka, který má rovněž sparťanskou minulost. „Právě on nám může v takovém utkání pomoct. Libor je vyloženě hrotový útočník, který je silný při zakončení. Platný může být i při standardních situacích," spoléhá na někdejšího reprezentanta.

Reklama