Hlavní obsah

Vypadla Plzeň z boje o titul? Experti: Tři porážky ze čtyř zápasů je přepych. Nezvládá dva vrcholy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je boj o titul ve fotbalové lize už jen mezi Spartou a Slavií? „Vše tomu nasvědčuje,“ přitakává zkušený trenér Karel Jarolím. Pražští rivalové se po polovině základní části od zbytku oddělili. Tabulka vypadá následovně: Sparta nashromáždila 38 bodů, Slavia 36 bodů, Mladá Boleslav 26, Plzeň a Slovácko 25. Ačkoliv Boleslav s Plzní mají k dispozici vzájemný odložený zápas, propast se prohlubuje. „Už dřív jsem si myslel, že Plzeň nemá na to, aby soupeřila se Spartou a Slavií o titul. Teď se to potvrdilo,“ doplňuje další z uznávaných koučů Ivan Kopecký.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK
Článek

Když před týdnem Plzeň překvapivě, ale zaslouženě porazila Slavii, leckoho napadlo, že může soky z Letné a Edenu prohnat. Trenér Viktorie Miroslav Koubek ale žádal o čas, mužstvo dál tvaruje. Západočeši v týdnu zdolali Dinamo Záhřeb a zajistili si s předstihem první místo v základní skupině Konferenční ligy. V neděli ale přišel náraz a výplach od Slovácka 1:4.

Koubkův soubor prohrál v lize potřetí z posledních čtyř zápasů. „A to je na mužstvo, které by chtělo hrát o titul, přepych,“ upozorňuje Jarolím. „Plzeň momentálně není ve stavu, aby mohla zvládat dva vrcholy. Zvládla ten pohárový. Přijde mi, že na zápasy v Evropě se víc soustředí,“ přidává Kopecký.

„Sparta se Slavií mají lepší kádry než Plzeň, která má zároveň až moc kolísavé výsledky,“ ukazuje Kopecký, bývalý trenér reprezentační jednadvacítky nebo mistrovských Vítkovic ze sezony 1985/1986, na rozdíly mezi českými pohárovými zástupci.

„Plzeň měla mizerné jaro, začátek do sezony jí také extra nevyšel. Ale pak se chytila a ukázala, že může být konkurenceschopná v boji o titul. Když vyhrála na Slavii, myslel jsem si, že zastavila předchozí porážky v Liberci a s Karvinou, ale nestalo se tak. Nevím, jestli je to tím, že tým prochází přestavbou, ale rotace kádru jí pravděpodobně neprospívá,“ zmiňuje Jarolím, někdejší kouč národního týmu, Slavie nebo Mladé Boleslavi.

Plzni může do zbytku podzimu pomoct jistota osmifinále v Konferenční lize, teoreticky se může víc podřídit lize. Na špici se ale přetahují Sparta se Slavií, o dva body vede momentálně družina dánského stratéga Briana Priskeho. „Ale není v bůhvíjakém rozpoložení. Výsledky má, ale v Ostravě nebyla dobrá, mohla prohrávat, ale nakonec vytěžila maximum,“ odkazuje Jarolím na nedělní výhru Letenských 1:0 na Baníku.

„Slavia to až na utkání s Plzní v lize docela zvládala. Navíc by jí mělo pomoct vítězství proti AS Řím. Momentálně mi přijde v lepší herní pohodě, ale je to velice proměnlivé a může se to měnit. Bude to vyrovnané,“ predikuje sedmašedesátiletý odborník.

Kopecký nabízí trochu jiný pohled. „Sparta se rve o každý bod, vidím u ní větší chtění. Každé vítězství je pro ni zlaté. Přijde mi, že Slavia je soustředěnější v Evropě,“ uzavírá sedmasedmdesátiletý trenér.

Reklama