Hlavní obsah

Zákrok na Hejdu? Nebyl to přestupek, řekla komise rozhodčích. Posvětila i druhý gól Slavie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři vybrané momenty bude z každého kola fotbalové ligy komentovat nová komise rozhodčích pod vedením předsedy Libora Kovaříka. Z prvního kola rozebírá zákrok na plzeňského kapitána Lukáše Hejdu, souboj sparťanského kapitána Ladislava Krejčího s olomouckým Janem Vodhánělem, situaci před druhým gólem Slavie a penaltový střet v Liberci.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Lukáš Hejda s kapitánskou páskou na ruce v souboji s Danielem Filou (ve žlutém). Vpravo dobíhá Radim Řezník, na zemi je Jan Sýkora.

Článek

Teplice - Viktoria Plzeň 1:0, 32. minuta, přišlápnutí Lukáše Hejdy od Štěpána Chaloupka

Plzeň zahrávala standardní situaci, Lukáš Kalvach poslal ostrý míč před bránu. Před ní se pohybovalo několik hráčů, teplický obránce Chaloupek, jenž osobně strážil Rafiua Durosinmiho, při přesouvání nechtěně šlápnut na nohu plzeňskému Hejdovi. Kapitán Západočechů se okamžitě svalil v bolestech na zem a musel se nechat vystřídat. Hlavní sudí střet nepostřehl, VAR neintervenoval, že by se měla pískat penalta.

Plzeňský trenér Miroslav Koubek po utkání na tento moment upozorňoval. „Má prošlápnutý kotník, nevypadá to s ním dobře. Jednalo se o situaci mimo míč, ale nevím, že by se to nemělo v takovém případě pískat. Je těžké se k zákroku vyjadřovat, viděl jsem ho z dálky. Znám jen výsledek, a sice, že Hejda má oteklý kotník. Míč byl prý jinde... S nadsázkou: pokud dám u druhé tyče někomu pěstí, a balon je u první, nejedná se o faul?" pověděl Koubek.

Komentář komise rozhodčích: „Ve 32. minutě utkání rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro hostující družstvo. Před rozehráním přímého volného kopu hostujícího družstva v pokutovém území došlo k nezaviněnému došlápnutí nohy hráče domácích č. 4 na nohu hostujícího hráče č. 2. O přestupek by se nejednalo ani v případě, že by byl míč ve hře."

Sparta - Sigma Olomouc 2:0, 13. minuta, souboj Ladislava Krejčího s Janem Vodhánělem

Olomoucký Vodháněl si jedním dotekem posunul míč do pokutového území a při průniku do něj brnknul o nohy Krejčímu. Hlavní rozhodčí Ladislav Szikszay okamžitě signalizoval směrem k Vodhánělovi, ať vstává. VAR do situace nezasahoval, penalta pro Sigmu tudíž nařízena nebyla.

Komentář komise rozhodčích: „Ve 13. minutě utkání rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro hostující družstvo. Došlo k běžnému kontaktu tělem mezi hráčem hostujícího družstva č. 77 a hráčem domácího družstva č. 37. Zcela jednoznačně se jednalo o dovolený způsob hry domácího hráče."

Slavia - Hradec Králové 2:0, 70. minuta, souboj Igoha Ogbua a Petra Kodeše

Slavia zahrával rohový kop, po kterém hlavičkoval Mojmír Chytil, brankář Pavol Bajza míč vyrazil, ale po vzniklé skrumáži přidal nakonec Chytil druhý gól domácích. Problém? Při náběhu na Provodův roh se snažil slávistický obránce Ogbu dostat vpřed přes Kodeše, který ho bránil. Ogbu použil ruce, když se přes soupeře snažil dostat, rukou (možná i loktem) ho zasáhl zezadu do hlavy. Kodeš padl k zemi. Hlavní sudí Jan Všetečka ani jeho kolegové u videa tento zákrok jako nedovolený nevyhodnotili, Hradečtí na něj upozorňovali marně. Branka platila.

Komentář komise rozhodčích: „V 70. minutě utkání rozhodčí správně uznal branku domácího družstva. Brance předcházel souboj domácího hráče č. 5 a hostujícího hráče č. 22. Ve snaze zapojit se do útočné akce se domácí hráč snažil uvolnit z držení hostujícího hráče a přitom došlo k neúmyslnému kontaktu jeho ruky se zátylkem soupeře."

Slovan Liberec - Baník Ostrava 3:1, 46. minuta, zákrok Matěje Chaluše na Abdullahiho Tanka

Tanko si hned po devatenácti vteřinách druhé půle naběhl do pokutového území, kde postrčil míč po přihrávce Ewertona. Ve skluzu se k němu řítil Chaluš, Tanko nadskakoval, kontaktu s libereckým obránce se nevyhnul. Rozhodčí Jan Petřík písknul penaltu, VAR jeho verdikt posvětil, domácí hráči protestovali marně.

Komentář komise rozhodčích: „Ve 46. minutě utkání rozhodčí správně nařídil pokutový kop pro hostující družstvo. Domácí hráč č. 37 ve skluzu levým kolenem podrazil hostujícího hráče č. 20. Přestože kontakt mezi oběma hráči byl mírný, jednalo se jednoznačně o podražení."

Reklama

Související témata:
  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice