Hlavní obsah

Zima ve středu podstoupí prohlídku ve Slavii, v neděli by měl hrát generálku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lednový příběh fotbalového reprezentačního obránce Davida Zimy je hodně turbulentní a po několika zvratech skončí podle informací Sport.cz přestupem z italského týmu FC Turín do Slavie. Třiadvacetiletý rodák z Olomouce by měl ve středu přiletět do Prahy a podstoupit zdravotní prohlídku. V neděli by už pak měl vytáhlý stoper nastoupit v generálce na jarní část sezony proti slovenskému celku Zlaté Moravce - Vráble.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Zima během utkání Ligy národů se Španělskem.

Článek

Děly se různé veletoče. Po Zimovi mocně bažil německý druholigový Hamburk. Tradiční fotbalová značka toužící po návratu do bundesligy se rázně ozvala ještě v průběhu úterý, kdy měla svou nabídku navýšit až na sumu přesahující sedm milionů eur (173 milionů korun). Šlo by o hostování s opcí. „Jenže Zima vedení Turína jasně řekl, že chce jít do Slavie,“ uvedl pro Sport.cz zdroj blízký vedení vršovického klubu.

Italský klub tak akceptuje nižší částku, Slavia by měla za svého bývalého hráče zaplatit okolo čtyř milionů eur (100 milionů korun). Zimova motivace je zřejmá, v prostředí, které dobře zná, chce zabojovat o mistrovství Evropy. A sešívaným samozřejmě pomoct v boji o titul, o triumf v domácím poháru i při tažení v Evropské lize, kde jsou v osmifinále. A v létě v očekávaném zápolení o Ligu mistrů.

„Zima zároveň věří, že tam může usilovat o další zahraniční angažmá. Je přesvědčený o tom, že trenérský štáb, pod kterým už se v minulosti posunul, a známé prostředí mu v tom pomůžou,“ řekl zdroj.

Třiadvacetiletý obránce odešel do Turína z Edenu před dvěma a půl lety za zhruba šest milionů eur. Se Slavií má dva tituly i vítězství v domácím poháru, na podzim hrál i vinou zdravotních problémů minimálně. Při návratu bude muset akceptovat platový strop, který je v aktuálně druhém týmu české ligy striktně zaveden, tudíž si oproti gáži v Itálii pohorší. „Což mu nevadí. Naopak, přišel s tím jako první. Nejde do Slavie pro peníze,“ pokračoval zdroj redakce.

Pokud vše klapne, pro Slavii půjde o velký nákup. Podobný ranec dosud vynaložila jen za záložníka Nicolae Stanciua, když ho vykupovala z Arábie. Červenobílí očekávají Zimův okamžitý přínos, trenér Jindřich Trpišovský a jeho kolegové si jeho příchod hodně přáli a jsou spokojeni.

Překvapení k snídani a nevyspání. Na nervozitu neměl reprezentační nováček David Zima časVideo: Sport.cz, FAČR

„V očích trenérů nikdo podobný na trhu není a podle Trpišovského a spol. jde o nejlepší volbu. Slavia zkrátka tentokráte nemá čas zapracovávat půl roku nebo rok někoho ze Skandinávie nebo jiné země,“ vysvětlil zdroj Sport.cz.

Klub z Edenu se s novým majitelem miliardářem Pavlem Tykačem ocitl v jiné situaci. Nemusí každé přestupové období někoho prodávat, ale může si dovolit posilovat kádr. „V minulosti jsme byli pod větším tlakem vyrovnaného hospodaření a nutnosti udělat klub finančně soběstačným. Teprve pak jsme se snažili o co nejlepší sportovní výkon,“ zmínil v nedávném rozhovoru pro Sport.cz slávistický předseda představenstva Jaroslav Tvrdík.

„Můžu to ilustrovat třeba na příkladu nynějšího přestupového okna, v kterém evidujeme tři velké nabídky na hráče základní sestavy. Za předchozího akcionáře bychom jednu nebo možná dvě nabídky přijali. Teď je rozdíl v tom, že jsme se domluvili s Pavlem Tykačem, byť mu ještě klub oficiálně nepatří, že si můžeme dovolit ty nabídky odmítnout,“ doplnil.

S možnostmi stoupají ale i ambice. Tykač chce ideálně alespoň každý druhý rok titul i úspěchy v Evropě. K nejaktuálnějšímu naplňování vizí by měl pomoct i Zima. Ve středu by mohl svůj návrat dokončit a v neděli vyběhnout před domácím fanoušky v generálce na jaro s charitativním podtextem proti Zlatým Moravcům.

Už dříve do Slavie během ledna přišli brankář Jindřich Staněk z Plzně, obránce či záložník Ondřej Zmrzlý z Olomouce a talentovaný senegalský levý bek El Hadji Malick Diouf. Sešívaní si také od léta pojistili nadějného stopera Štěpána Chaloupka z Teplic.

Reklama

  Č. Budějovice - Slovácko zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice