Hlavní obsah

Zklamaný Trpišovský: Málo jsme se o to porvali, závěr ligy rozhoduje hlava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvykl si, že jeho družina roky zvládala důležité zápasy. Nesesypala se. Naopak se v nich spíš vyžívala. Na jaře fotbalový kouč Jindřich Trpišovský pozoruje, že letité kouzlo Slavii opouští. „Dřív jsme velké zápasy vyhrávali X-faktorem. Plzeň nám nastavila zrcadlo,“ smutnil Trpišovský po nedělní ligové prohře 0:1.

Zklamání. Nebyli jsme hladoví, málo jsme se o to porvali, říká k prohře Slavie v Plzni Jindřich Trpišovský.Video: Sport.cz

 
Článek

Slávistický trenér nebyl zamračený pouze z představení svého týmu v Plzni, ale i z pohledu na tabulku. Dvě kola před koncem základní části nejvyšší soutěže se konkurenti ze Sparty dostali do dvoubodového trháku.

Je prohra v Plzni komplikací v boji o titul?

Je a velká. Přišli jsme o body, ve dvou ligových zápasech v sezoně jsme dali Plzni jediný gól, což je hrozně málo. Komplikací také je, že jsme byli emočně slabší. Musíme se změnit v nastavení při osobních soubojích. Zbylých sedm zápasů musíme odehrát jinak.

Dneska jsme to nebyli my, mrzelo Tomáše Vlčka. Hrajeme o titul a takové zápasy musíme zvládat! Video: Sport.cz

Nedolehla na hráče tíha zápasu?

Klíč všeho je, že nám chyběl pohyb. Musíme hrát aktivní fotbal. I když Plzeň protočila trochu sestavu, v nohách měla náročný program a čtvrteční zápas s Fiorentinou. Poslední kolo a konec ligy rozhoduje hlava a mentalita. Nedokázali jsme ze sebe dostat to, co umíme. Musíme si rozebrat důvody a pracovat dál.

Miroslav Koubek opět porazil Jindřicha Trpišovského. Kouzlo v tom není, byli jsme lepší a vyhráli zaslouženě. Video: Sport.cz

Proč vlastně odjíždíte z Plzně bez bodu?

Celkově to byl vyrovnaný zápas, ale od nás to bylo málo, abychom takhle těžký zápas vyhráli. Byli jsme málo nebezpeční vepředu. Neprosazovali jsme se v běžeckých soubojích. Chyběla nám rychlost, nedokázali jsme obranu Plzně roztrhat.

Co dál?

Druhá věc byla agresivita ve vzdušných soubojích. Dostaneme gól ze situace, ve kterých je Plzeň silná. Chystali jsme se na vysoké míče na Chorého, ale stejně z obdobné situace inkasujeme. Pro mě je to zklamání, málo jsme se o to porvali.

Je to dlouhodobější problém?

V ofenzivě to bylo od nás málo, ale nějaké standardní situace, rohy a centry jsme měli. Říkám dlouhodobě, že se rozhoduje ve vápnech. Musíte do toho jít na hraně, musí to být play off a udělat všechno pro to, abyste dali gól nebo mu zabránili. Trojice plzeňských stoperů je silná, ale musíme si s tím poradit.

Neporadili.

Když jsme dostali míče do vápna, nebyli jsme hladoví a agresivní. Spousta dalších situací byla na můj vkus profesorských a pomalých, soupeři se proti nám hrálo dobře. Musím říct, že si to Plzeň zasloužila víc. Ve čtvrtek hrála těžký zápas, ale zvládla to. Byla dobře organizovaná a zavírala prostory. Nedostali jsme se do nich a ve druhé půli to bylo ještě horší.

Že jsem v čele tabulky kanonýrů? Trenér mi řekl, ať na to nekoukám a hraju hlavně pro tým, popisuje Pavel Šulc.Video: Sport.cz

Ovlivnilo přípravu a sestavu zranění beka Douděry a kapitána Holeše?

O Doudisovi jsme věděli delší dobu, že nenastoupí. Chyběla nám jeho rychlost a náběhy. Problém přišel už při zápase s Bohemkou, kdy střídal. Holi vypadl v neděli dopoledne, ale musíme si s tím poradit s takovým kádrem. Není to příčina, že bychom měli hrát jinak. Musíme být víc otravní a víc se obětovat pro konečný výsledek. Máme dost hráčů na to, abychom je nahradili.

Budete na tým důraznější, že tohle k titulu nepostačí?

Na tým působíme delší dobu. Každý v kabině ví, o co se hraje. Musíme to ale prodat na hřišti a prodat schopnosti v nekomfortním prostředí a situacích. Musíme se mentálně zvednout, aby nám hlava pracovala jinak. Znova říkám: Góly ve fotbale padají, ale nemůžeme inkasovat z takových situací. Z toho jsem zklamaný.

Souhlasíte, že se ani náhradníci moc nevytáhli?

Chyběl nám týmový pohyb, chuť rozhodnout zápas. Když jsme dostali gól, bylo nás plné hřiště, ale takhle se musíme chovat po celý zápas. První půle byla rozehraná, jak jsme očekávali. Takové zápasy rozhoduje první gól. Neměli jsme první půli špatně rozehranou, ale postupně šel náš výkon dolů.

Reklama